19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο Δήμος Πατρέων «μεταμορφώνει» την αχαϊκή πρωτεύουσα – «Γεννιέται» οικολογικό πάρκο δίπλα στη θάλασσα

Ημερομηνία:

Ένα οικολογικό πάρκο «γεννιέται» μέσα στο αστικό ιστό της Πάτρας, ανάμεσα στις ακτές του πατραϊκού κόλπου και του προστατευόμενου υγροβιότοπου του έλους της Αγυιάς, με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης για περίπατο, άθληση, αναψυχή, αλλά και οικολογική ενημέρωση. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ανάπλαση και αξιοποίηση των γειτονικών αθλητικών εγκαταστάσεων.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, οι εργασίες για το οικολογικό πάρκο ήδη έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα περίπου 14 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου, η διαμόρφωση του οικολογικού πάρκου συνίσταται σε ένα δίκτυο διαδρομών, μέσου πλάτους περίπου 3,5 μέτρων που θα δημιουργεί έναν περίπατο οικολογικής ευαισθητοποίησης περιμετρικά στο έλος.

Κατά μήκος αυτών των διαδρομών θα υπάρχουν κιόσκια με καθιστικά και με υλικό πληροφόρησης για το έλος, καθώς και παρατηρητήρια της άγριας ζωής.

Συγχρόνως, προβλέπεται η τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού, για την άνετη παραμονή των επισκεπτών, όπως για παράδειγμα, οργανωμένες θέσεις για πικ- νικ, καθιστικά, τραπεζόπαγκοι, απορριμματοδέκτες, επιδαπέδια φωτιστικά, βρύσες, κ.α.

Επίσης, οι υποδομές θα παρέχουν τη δυνατότητα για άθληση, αφού εκτός των αθλητικών διαδρομών, θα διαμορφωθεί χώρος για την επανατοποθέτηση των υπαίθριων οργάνων γυμναστικής, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί.

Οι εργασίες προβλέπουν και την κατασκευή υποδομών για τους χρήστες των ποδηλάτων, όπως ποδηλατοδιαδρομή με έγχρωμο ασφαλτοτάπητα. Μάλιστα, οι ποδηλάτες θα μπορούν να φθάνουν στο οικολογικό πάρκο μέσω του ποδηλατόδρομου που ήδη κατασκευάζεται και θα συνδέει τον χώρο, τόσο με το κέντρο της πόλης, όσο και με το νότιο πάρκο, στην άλλη πλευρά της Πάτρας.

Το σύνολο της απαιτούμενης δαπάνης για την εκτέλεση του έργου αναμένεται να φθάσει στα 3.150.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον, που συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, παράλληλα με τη δημιουργία του οικολογικού πάρκου, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για τη διαμόρφωση των γειτονικών αθλητικών εγκαταστάσεων, έως την πλήρη αξιοποίησή τους, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της γενικής γραμματείας Αθλητισμού, της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Παμπελοποννησιακού αθλητικού κέντρου.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν το παλαιό ανοικτό κολυμβητήριο του ΝΟΠ, μία βοηθητική πισίνα, καθώς και γήπεδα μπάσκετ και τένις.

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την περίφραξη και τον καθαρισμό των εγκαταστάσεων οι οποίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΕΑΚ Νίκο Παπαδημάτο, «αποτελούσαν επί σειρά ετών εστίες μόλυνσης και κινδύνου,» προσθέτοντας ότι «με τις συγκεκριμένες εργασίες ολοκληρώθηκε το πρώτο και σημαντικό βήμα, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το μεγάλο έργο της ανάπλασής τους.»

Σύμφωνα με την περιφέρεια, οι παρεμβάσεις θεωρήθηκαν επιβεβλημένες στο πλαίσιο των μέτρων πολιτικής προστασίας για λόγους ασφαλείας, αλλά και απαραίτητες, ώστε να καταστεί προσβάσιμη η έκταση και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης ανάπλασης και αξιοποίησης των εγκαταστάσεων, οι οποίες ανήκουν στην γενική γραμματεία Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας, η περιφέρεια έχει αναλάβει την παροχή τεχνικής συνδρομής, προκειμένου να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι συγκεκριμένες μελέτες.

ΑΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...