18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ο Δήμος Χανίων κυνηγά εν μέσω πανδημίας τους Ιδιοκτήτες Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων για μη βεβαιωμένες κλήσεις από το 1994!

Ημερομηνία:

Στην Ελλάδα, το κράτος κάνει ότι θέλει και λογαριασμό δε δίνει.

Σε μία απίστευτη καταγγελία προχώρησε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων Χανίων. Όπως αναφέρει σε επιστολή, ο Δήμος Χανίων εν μέσω πανδημίας, συνεχίζει να ζητά την καταβολή κλήσεων για παραβάσεις παράνομης στάθμευσης από το …1994! Δηλαδή, πριν 26 ολόκληρα χρόνια.

Μάλιστα, οι κλήσεις επαναβεβαιώθηκαν από τη δημοτική αρχή του Τάσου Βάμβουκα το 2017 μαζί με όλα τα πρόστιμα. Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, κι ενώ οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων βρίσκονται στα δικαστήρια, ο Δήμος Χανίων προχώρησε σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών με αποστολή εντολής προς τη ΔΟΥ Χανίων για δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας επ΄ ονόματι των μελών μας που φέρονταν οφειλέτες του Δήμου Χανίων.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, οι βεβαιώσεις πραγματοποιήθηκαν δίχως να υπάρχουν πουθενά οι… κλήσεις! Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεν έχουν λάβει “ΟΥΤΕ ΕΝΑ αντίγραφο βεβαίωσης παράβασης”

Επίσης σημειώνεται ότι όπως έχει επιβεβαιώσει το ΣτΕ, υπάρχει η ισχύ της τριετίας για την αποσβεστική προθεσμία ενώ σημειώνεται επίσης ότι:

Η 5ετία της παραγραφής στις φορολογικές υποθέσεις που αποτελούν τον σκληρό πηρύνα των εσόδων του κράτους (ο Νόμος προβλέπει σε πολλές περιπτώσεις και ποινικές κυρώσεις για την παραβίασή τους) έχει καθιερωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1738/2017.

Στην ίδια κατεύθυνση το Ε΄Τμήμα του ΝΣΚ με την 141/2015 γνωμοδότησή του γνωμοδότησε ότι: «Δεν είναι νόμιμη η βεβαίωση εσόδων των δήμων που ανάγονται σε έτη για τα οποία έχει παρέλθει, κατά την έναρξη ισχύος του άρθρου 2 του  Ν. 4303/2014 (ήτοι την 23-10-2014) η προβλεπόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ΑΝ 344/2018 πενταετής αποσβεστική προθεσμία»

Σημειωτέον ότι οι ταμειακές βεβαιώσεις χρονολογούνται το έτος 2019 και αφορούν έτη από το 1994 και μετά.

Η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων αλλά και χιλιάδες άλλους συμπολίτες μας οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν κλήσεις δίχως αποδεικτικά από πολλές δεκαετίες πριν!

Ο κλάδος των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είναι από τους πιο βαριά πληττόμενους κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού

Πιο αναλυτικά, η επιστολή που στάλθηκε προς τον Υπουργό τον Υπουργό Εσωτερικών, κ Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Υφυπουργός Εσωτερικών, κ Θεόδωρο Λιβάνιο, τον Υπουργό Τουρισμού, κ Χάρης Θεοχάρης, τον Υφυπουργό Τουρισμού, κ Μάνο Κόνσολα, τον Υπουργό Οικονομικών, κ Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ Κώστα Καραμανλή, τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ Άδωνη Γεωργιάδη, τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, κ Γρηγόρη Δημητριάδη έχει ως εξής:

Α.ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Περί τα τέλη του μηνός Αυγούστου του έτους 2008 βεβαιώθηκε στα Ταμεία του Δήμου Χανίων πλήθος προστίμων παράνομης στάθμευσης τόσο του Τμήματος Τροχαίας Χανίων όσο και της Δημοτικής Αστυνομίας Χανίων. Οι κλήσεις που βεβαιώθηκαν αφορούσαν παραβάσεις παράνομης στάθμευσης που φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί από το έτος 1994 και μετά, δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις η ταμειακή βεβαίωση αναφερόταν σε παράβαση που φαινόταν να είχε γίνει σε χρονικό διάστημα πέραν των 10 ετών.

Ανάμεσα στις κλήσεις που βεβαιώθηκαν στα Ταμεία του Δήμου Χανίων ήταν και πολλές που αφορούσαν οχήματα ιδιοκτησίας δικών μας μελών. Βέβαια, εξαιτίας και του αντικειμένου της δραστηριότητας των επιχειρήσεών μας, το σύνολο των οχημάτων αυτών ήταν κατά το φερόμενο ως χρόνο παράβασης μισθωμένα σε τρίτους, κυρίως τουρίστες.

"google ad"

Δυστυχώς, ουδέποτε ενημερωθήκαμε για την παραπάνω διαδικασία βεβαίωσης. Τα μέλη μας βρέθηκαν χρεωμένα με χιλιάδες Ευρώ εξαιτίας κλήσεων παράνομης στάθμευσης και μάλιστα επί αυτών υπολογίζονταν προσαυξήσεις. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό από το Σύλλογό μας, προσπαθήσαμε να ενημερωθούμε για το τι ακριβώς είχε γίνει. Ζητήσαμε επανειλημμένως και εγγράφως αντίγραφα των κλήσεων αλλά μέχρι και σήμερα δεν λάβαμε ποτέ κανένα αντίγραφο.

Δεδομένου ότι εντωμεταξύ λόγω των φερομένων οφειλών των μελών μας, ο Δήμος Χανίων προέβη σε αποστολή εντολών προς τη ΔΟΥ Χανίων για δεσμεύση χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, αναγκάσθηκαν πολλά από τα μέλη μας να προσφύγουν στα αρμόδια Διοικητικά Δικαστήρια προκειμένου να ακυρωθούν οι παράνομες ταμειακές βεβαιώσεις. Οι πρώτες προσφυγές μελών κατατέθηκαν το 2012. Βάσει των αποφάσεων που εκδόθηκαν επ΄ αυτών, ακυρώθηκαν ολικώς οι εν λόγω ταμειακές βεβαιώσεις για το λόγο ότι ουδέποτε είχαν επιδοθεί οι προσωρινοί βεβαιωτικοί κατάλογοι του Δήμου Χανίων προτού τα εν λόγω έσοδα βεβαιωθούν οριστικά. Τους λοιπούς λόγους της προσφυγής των μελών μας και δη αυτόν που αναφερόταν στην αποσβεστική προσθεσμία της ταμειακής βεβαίωσης δεν τους εξέτασε το Δικαστήριο θεωρώντας ότι παρέλκει η εξέτασή τους αφού έκανε δεκτό έναν από αυτούς.

Παρά ταύτα, η δημοτική αρχή το έτος 2017 βεβαίωσε εκ νέου όλα τα πρόστιμα παράνομης στάθμευσης ετών 1994 και εκτεύθεν κοινοποιώντας ετούτη τη φορά τους προσωρινούς καταλόγους. Σε αυτήν την κίνηση προέβη η δημοτική αρχή χωρίς να έχει τα σώματα των κλήσεων, τα οποία εκ νέου αιτηθήκαμε, πλην όμως δεν τα λάβαμε ποτέ.

Εξαιτίας των πρακτικών αυτών της δημοτικής αρχής, αναγκάσθηκαν τα μέλη μας να προσφύγουν εκ νέου στα Διοικητική Δικαστήρια ασκώντας προσφυγές κατά των νέων εγγραφών στους προσωρινούς καταλόγους του Δήμου Χανίων. Κατά του 40% των ποσών που βεβαιώθηκαν το 2019 λόγω της άσκησης των προσφυγών από τα μέλη μας, ασκήθηκε και το ένδικο μέσο της ανακοπής.

Τέλος, ο Δήμος Χανίων, παρά την άσκηση όλων των παραπάνω ένδικων μέσων από τα μέλη μας, κάνοντας χρήση του προνομίου που του παρέχει ο Νόμος στα πλαίσια της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, προχώρησε στην αποστολή εντολής προς τη ΔΟΥ Χανίων για δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας επ΄ ονόματι των μελών μας που φέρονταν οφειλέτες του Δήμου Χανίων.

Β. ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η σύνταξη των προσωρινών καταλόγων οφειλετών, στην οποίες προέβη η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Χανίων το έτος 2017 αλλά και η ταμειακή βεβαίωση των σχετικών εσόδων το 2019 που πραγματοποιήθηκε μετά την ακύρωση των αρχικών λόγω μη τήρησης της διαδικασίας κοινοποίησης των προσωρινών καταλόγων πάσχουν από ακυρότητα κυρίως για τους ακόλουθους λόγους:

(α) Οι ταμειακές βεβαιώσεις πραγματοποιήθηκαν χωρίς να υπάρχουν τα σώματα των φερόμενων κλήσεων. Επαναλαμβάνουμε ότι μέχρι και σήμερα ΔΕΝ έχουμε λάβει ΟΥΤΕ ΈΝΑ αντίγραφο βεβαίωσης παράβασης παρά τις επανειλημμένες και έγγραφες σχετικές αιτήσεις μας,

(β) Οι ταμειακές βεβαιώσεις είναι άκυρες καθότι έχει παρέλθει η ανώτατη τριετής αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει ο νόμος 542/1977 στο άρθρο 71, παρ.1 για την ταμειακή βεβαίωση του εσόδου. Την ισχύ της τριετίας για την αποσβεστική προθεσμία έχει κατ΄ επανάληψη επιβεβαιώσει το ΣτΕ (ενδεικτικά Στε 1783/2002, 1503/2005, 2944/2008 κ.ά.). Σημειώνεται ότι ο ισχυρισμός του Δήμου που αφορά τα μέλη μας περί οφειλετών δήθεν αγνώστων στοιχείων είναι πέρα για πέρα αβάσιμος δεδομένου ότι τα μέλη μας ήταν και είναι επιχειρήσεις με δημοσιευμένα στοιχεία διεύθυνσης ενώ και τα στοιχεία ιδιοκτησίας των οχημάτων τους είναι καταχωρημένα στα Μηχανολογικά Τμήματα των Περιφερειών και οποιοσδήποτε το αιτηθεί – με έννομο συμφέρον ως εν προκειμένω – μπορεί να λάβει τα στοιχεία αυτά. Δυστυχώς, οι αρμόδιες αρχές του Δήμου δεν έκαναν ποτέ προσπάθεια να πληροφορηθούν τα στοιχεία των παραβατών σε εύλογο χρόνο μετά το χρόνο των φερομένων παραβάσεων.

Προς επίρρωση των επιχειρημάτων μας αναφέρουμε ότι:

Η 5ετία της παραγραφής στις φορολογικές υποθέσεις που αποτελούν τον σκληρό πηρύνα των εσόδων του κράτους (ο Νόμος προβλέπει σε πολλές περιπτώσεις και ποινικές κυρώσεις για την παραβίασή τους) έχει καθιερωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1738/2017.

Στην ίδια κατεύθυνση το Ε΄Τμήμα του ΝΣΚ με την 141/2015 γνωμοδότησή του γνωμοδότησε ότι: «Δεν είναι νόμιμη η βεβαίωση εσόδων των δήμων που ανάγονται σε έτη για τα οποία έχει παρέλθει, κατά την έναρξη ισχύος του άρθρου 2 του  Ν. 4303/2014 (ήτοι την 23-10-2014) η προβλεπόμενη στην παρ. 1 του άρθρου 2 του ΑΝ 344/2018 πενταετής αποσβεστική προθεσμία»

Σημειωτέον ότι οι ταμειακές βεβαιώσεις χρονολογούνται το έτος 2019 και αφορούν έτη από το 1994 και μετά.

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

Και αφού ληφθεί υπ΄ όψιν και η σημερινή δραματική κατάσταση των επιχειρήσεών μας που ανήκουν στην κατηγορία των τουριστικών εποχικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί εξαιρετικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και που λόγω της προπεριγραφείσας κατάστασης δεν μπορούν να λάβουν Αποδεικτικό Φορολογικής Ενημερότητας που είναι πάντα απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη οποιουδήποτε ευεργετήματος προβλέπει ο νόμος

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

Να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει. Τέτοια λύση δεν μπορεί να είναι άλλη πέραν της διαγραφής όλων των προστίμων παράνομης στάθμευσης που έχουν βεβαιωθεί ταμειακά πέραν της ανώτατης τριετούς αποσβεστικής προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος για την ταμειακή βεβαίωση του σχετικού εσόδου (το πολύ τρία έτη από την φερόμενη ως ημερομηνία παράβασης) και η αυστηρή τήρηση της εν λόγω προθεσμίας για τις μελλοντικές βεβαιώσεις.

Να υπάρξει σαφής οδηγία προς τις αρμόδιες δημοτικές αρχές – ει δυνατόν και με νομοθετική ρύθμιση – για την άμεση διαγραφή των παρανόμως μετά την 3τία από την παράβαση βεβαιωθέντων προστίμων από τα Ταμεία του Δήμου (εάν αυτό απαιτείται και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου) και αυστηρή τήρηση της προθεσμίας εφεξής.

Χανιά, 09 Ιουλίου 2020

Εκ μέρους του ΔΣ.

Ο Πρόεδρος

Χρήστος Μυλωνάκης»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...