Ο δρόμος που χάραξε ο ανεμοστρόβιλος πάνω από τα θερμοκήπια της Παλιόχωρας – Ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής | Φωτός+Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Οι ανεμοστρόβιλοι είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται όλο πιο συχνά και στην Κρήτη με πολλούς να μιλάνε για άλλο ένα ακραίο φαινόμενο του οποίου η παρουσία συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Σήμερα, ανεμοστρόβιλος προκάλεσε σημαντικές καταστροφές στην Παλιόχωρα, στην περιοχή του Κριού, στο Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Γιώργου Βαρδάκη, ο ανεμοστρόβιλος χάραξε τον δρόμο από όπου πέρασε προκαλώντας σα σε γραμμή καταστροφές σε θερμοκήπια.

"Sponsored links"

Φωτογραφία: Γιώργος Βαρδάκης
Φωτογραφία: Γιώργος Βαρδάκης

Το ευτυχές της υπόθεση είναι ότι δεν υπήρξε κάποια ανθρώπινο θύμα όμως οι ζημιές είναι μεγάλες και υπολογίζονται περίπου σε 5.000 ευρώ το στρέμμα.

Φωτογραφία: Τόνια Παγώνα
Φωτογραφία: Τόνια Παγώνα


Η υπερθέρμανση του πλανήτη και τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας στην HuffPost Greece, στην χώρα μας υπάρχουν πράγματι ενδείξεις ότι το κλίμα έχει επηρεαστεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη, με έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως σπάνιες μα δυνατές βροχές και εμφανίσεις ανεμοστρόβιλων στην ξηρά και υδροστρόβιλων στην θάλασσα. Τα τελευταία δύο καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, αν και παλαιότερα δεν υπήρχε κάποιος καταγεγραμμένος αριθμός των φαινομένων. «Και αυτό γιατί τα φαινόμενα αυτά ήταν σπάνια», εξηγεί ο κ. Σιούτας.

Φωτογραφία: Σπύρος Ζουριδάκης
Φωτογραφία: Σπύρος Ζουριδάκης
Φωτογραφία: Σπύρος Ζουριδάκης

Για τους ανεμοστρόβιλους ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό η θέρμανση του αέρα και για τους υδροστρόβιλους η θέρμανση των ωκεανών. Τέτοιου είδους φαινόμενα, τα οποία στην Ελλάδα γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τις αμερικανικές ταινίες -με ανθρώπους να τρέχουν σε χαοτικές καλλιέργειες με καλαμπόκι ενώ πίσω τους τρέχει ένας σίφουνας- έχουν καταγραφεί σε όλη την χώρα, όμως παρατηρούνται συχνότερα στην βορειοδυτική Πελοπόννησο, στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Παρατηρούνται κυρίως τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, αρκετοί μπερδεύουν τους ανεμοστρόβιλους και τους υδροστρόβιλους με τους τυφώνες, όμως οι τελευταίοι εμφανίζονται κυρίως στον βόρειο Ατλαντικό και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση. Οι ανεμοστρόβιλοι, που εμφανίζονται κυρίως σε πεδινά παρά σε ορεινά μέρη, μπορούν ωστόσο να προκαλέσουν ζημιές σε καλλιέργειες, κτίρια και υποδομές που θα βρεθούν στον διάβα τους και οι υδροστρόβιλοι σε πλοία ή σε υποδομές που βρίσκονται κοντά σε ακτές.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις