15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο δυναμικότερος τομέας της αγροτικής οικονομίας της Κρήτης κινδυνεύει με αφανισμό: Τηλεδιάσκεψη ντοματοπαραγωγών Κισσάμου με Αντιπεριφερειάρχη Χανίων και Δήμαρχο Κισσάμου για τις αρνητικές συνέπειες των μέτρων πρόληψης εξάπλωσης του κορονοϊού

Ημερομηνία:

Την Κυριακή 29/3/2020, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους Αντιπεριφερειάρχη  Χανίων, Νίκο Καλογερή,  Δήμαρχο Κισσάμου, Γεώργιο Μυλωνάκη και εκπροσώπους όλων των Ομάδων Παραγωγών του Δήμου μας (Πλατάνου, Ελαφονησίου και Γραμβούσας).

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, τέθηκαν από πλευράς παραγωγών τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω των έκτακτων μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα οποία ήρθαν να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του Πρωτογενή Τομέα.

Κυρίως, οι παραγωγοί των κηπευτικών θερμοκηπιακών καλλιεργειών, τόσο της περιοχής μας, όσο και ολόκληρης της Κρήτης, καθώς και οι παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών σταμναγκαθιού, βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς όντας εν εξελίξει η καλλιεργητική περίοδος και σε κορύφωση η μαζική παραγωγή, ήρθαν αντιμέτωποι με την κατακόρυφη μείωση της ζήτησης, μετά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και τουριστικών καταλυμάτων, την υπολειτουργία των λαϊκών αγορών και κυρίως το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, όπου μέσω αυτών διοχετεύεται στις αγορές του εξωτερικού, ένα μεγάλο ποσοστό της ετήσιας παραγωγής.

Αποτέλεσμα, είναι η τεράστια δυσκολία προώθησης των προϊόντων τους, στην καλύτερη περίπτωση σε τιμές που αγγίζουν το 35% της αξίας του κόστους παραγωγής και στην χειρότερη την ολική απόσυρση – καταστροφή αυτών.

Σε συνέχεια λοιπόν της καταστροφικής χρονιάς, όπου οι παραγωγοί βίωσαν τις καταστροφές στις υποδομές και την παραγωγή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις, υδροστρόβιλοι κ.α.), χωρίς μάλιστα να έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα, παρά τις δεσμεύσεις του ΥΠΑΑΤ, ήρθε η πανδημία του COVID-19, να ισοπεδώσει ότι απέμενε από αυτήν την χρονιά.

Ένα καταστροφικό ντόμινο για τους παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε όλη την Κρήτη, που τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση, και ζητούν ενίσχυση υπό μορφή αποζημίωσης αλλά και άλλα μέτρα στήριξης, όχι για να αποκαταστήσουν το εισόδημα που έχασαν, αλλά για να τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν να παράγουν.

Ο κ. Καλογερής, δεσμεύτηκε στον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών, ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους και θα προβεί, σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Μανώλη Χνάρη, σε άμεσες ενέργειες προς τον Υπουργό ΑΑΤ κ. Βορίδη, ενώ θα ενημερώσει και όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κρήτης, καλώντας τους να στηρίξουν αποφασιστικά τον δυναμικότερο ίσως τομέα της αγροτικής οικονομίας του νησιού μας και ο οποίος σήμερα κινδυνεύει κυριολεκτικά με αφανισμό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ