Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν έως και το Σάββατο. Αλλά, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα.

Πάνω από 10 χώρες της νότιας και κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε κόκκινο συναγερμό. Ο «Εωσφόρος», όπως ονομάστηκε το κύμα καύσωνα από τους Ιταλούς, πλήττει χώρες από τα Βαλκάνια ως την Ιβηρική χερσόνησο με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 46 βαθμούς.

Θερμές αέριες μάζες ανεβάζουν τις θερμοκρασίες πάνω από τους 40 βαθμούς, ξεκινώντας από την Αλβανία και φτάνοντας μέχρι και την Πορτογαλία. Είναι ο πιο εκτεταμένος καύσωνας των τελευταίων 14 ετών.

Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους δέκα βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή, μαζί με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών. Η Ιταλία δοκιμάζεται επίσης από πυρκαγιές και μετρά τρεις νεκρούς. Χθες το βράδυ, οι πυροσβέστες ανακοίνωσαν πως πραγματοποίησαν στη διάρκεια της ημέρας 1.090 επεμβάσεις για φωτιές σε βλάστηση, από τις οποίες 300 στη Σικελία και 150 στο Λάτιο, την περιφέρεια της Ρώμης.

Ωστόσο, η Βόρεια Ιταλία πλήττεται από ισχυρές καταιγίδες. Από την ξαφνική αλλαγή των καιρικών συνθηκών μετά το παρατεταμένο κύμα καύσωνα επλήγη και η Αυστρία. Από τις σαρωτικές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις λάσπης επλήγησαν η Στίρια, το Σάλσμπουργκ και το Τιρόλο.

Πολωνία και Ουγγαρία ταλαιπωρούνται επίσης, από ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες

Όπως όλα δείχνουν η Ευρώπη βιώνει μία περίοδο μεγάλης ξηρασίας, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα μετεωρολογικά μοτίβα για τις βροχοπτώσεις αλλάζουν.

Ένα καλό παράδειγμα, όπως γράφει το aljazeera.com είναι η έρημος Ατακάμα, στη βόρεια Χιλή, η συνολική έκταση της οποίας είναι μεγαλύτερη από της Ελλάδας. Η «πιο ξηρή περιοχή» του πλανήτη, έχασε τον τίτλο της, όταν τη χτύπησαν σφοδρές πλημμύρες  -η πρώτη τον Απρίλιο του 2015 και η δεύτερη μεγάλη πλημμύρα μόλις τον περασμένο Μάιο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι βροχοπτώσεις, αλλά και οι θερμοκρασίες. Με άλλα λόγια, τα βιβλία Κλιματολογίας πρέπει να γραφούν από την αρχή και τα υπάρχοντα να παραμείνουν μόνο για να θυμίζουν τις… παλιές, καλές μέρες.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα καλοκαίρια με τις υψηλές θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο ήρθαν για να μείνουν.

Όπως δείχνουν οι μετρήσεις σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή ο μέσος όρος υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή δεν απεικονίζει πλέον την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με το World Weather Guide, η υψηλότερη μέση θερμοκρασία τον Αύγουστο στο Κουβέιτ είναι θεωρητικά οι 40 βαθμοί κελσίου, τη στιγμή που η θερμοκρασία όλες τις μέρες του περασμένου Ιουνίου δεν έπεφτε κάτω από τους 44 βαθμούς κελσίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή Κλιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και μέχρι πρότινος συνεργάτη της NASA, James Hansen, η μεταβολή των θερμοκρασιών στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους θερινούς μήνες είναι έντονη.

"google ad"

Μεταξύ 1951 και 1980 το ένα τρίτο των καλοκαιριών χαρακτηριζόταν ως «δροσερό», το ένα τρίτο «μέσης κατάστασης» και μόλις το ένα τρίτο «εξαιρετικά ζεστό». Από τότε έχει σημειωθεί έντονη στροφή προς τα θερμότερα καλοκαίρια. Μεταξύ 2005 και 2015 τα δύο τρίτα των καλοκαιριών ήταν «ζεστά» και το ένα έκτο ήταν «καύσωνας».

Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές γύρω στους 39-40 βαθμούς Κελσίου θα συνεχίσουν σε περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ τοπικά στην Πελοπόννησο θα φτάνουν και τους 41 βαθμούς. Στα επίπεδα των 38 βαθμών θα βρίσκονται τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα, στα νησιά του Ιονίου, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους στην νότια Κρήτη. Στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μελτέμι θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω ενίσχυση και θα φτάνει κατά τόπους στα 7 μποφόρ.

Παρόμοιες συνθήκες φαίνεται να επικρατούν την Πέμπτη 10 Αυγούστου και την Παρασκευή 11 Αυγούστου. Το ενισχυμένο μελτέμι που θα πνέει στο Αιγαίο από την Τετάρτη φαίνεται να διατηρείται μέχρι και την Παρασκευή, κρατώντας σε καλύτερα επίπεδα τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας, καθώς και το αίσθημα δυσφορίας στα ανατολικά παραθαλάσσια τμήματα και στα νησιά του Αιγαίου.

Πτώση από την Κυριακή

Από την Κυριακή 13 Αυγούστου η θερμοκρασία θα αρχίσει να παρουσιάζει γενικευμένη πτώση σε όλη την Ελλάδα και θα επανέλθει στις φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή.

tvxs.gr