Ο ηρωισμός των Κρητικών ενάντια στους ναζί μέσα από την ιστορία του 75χρονου Γιώργου Σειραδάκη από το Κουστογέρακο όπως καταγράφηκε στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA

Κανένα σχόλιο

Μία ιστορία ηρωισμού ενός απλού ανθρώπου στο χωριό Κουστογέρακο που περιγράφει τον ηρωισμό των Κρητικών ενάντια στους ναζί καταγράφεται σε αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA για τα εγκλήματα των ναζί. Η επίθεση στο χωριό έγινε στις 28 Σεπτέμβρη του 1943 με τον 75χρονο Ιωάννη Σειραδάκη να φέρεται ηρωικά γνωρίζοντας ότι αυτό θα του κόστιζε τη ζωή.

Η αναφορά έχει ως εξής:

Στις 20 Σεπτεμβρίου μία γερμανική περίπολος με περίπου 100 άνδρες περικύκλωσε το χωριό Κουστογέρακο και συνέλαβε 50 κατοίκους ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου. Οι Γερμανοί τους έστησαν στον τοίχο με σκοπό την εκτέλεσή τους. Όμως, μία αντιστασιακή ομάδα που ήταν κοντά πλησίασε το χωριό και επιτέθηκε στους Γερμανούς. Αυτοί υπό καθεστώς πανικού άφησα αυτούς που σκόπευαν να εκτελέσουν και ανέλαβαν θέσεις βόρεια του χωριού. Η σύγκρουση ήταν ισχυρή και είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν 20 Γερμανοί ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 60. Δυστυχώς, οι Γερμανοί είχαν κατορθώσει να εκτελέσουν 15 κάτοικους τους χωριού, μεταξύ αυτών και 4 παιδιά.

"Sponsored links"

Την επόμενη μέρα, μία άλλη γερμανική περίπολος ξεκίνησε από τη Σούδα. Η αντιστασιακή ομάδα την εξολόθρευσε. Όμως την Τρίτη ημέρα οι αντιστασιακοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν γιατί έφτασαν νέες ισχυρές γερμανικές δυνάμεις με 400 άνδρες και βαρύ οπλισμό.

Σε αυτή την κατάσταση έλαμψε η γενναιότητα του Γιάννη Σιραδάκη, 75 ετών, ο οποίος αργότερα εκτελέστηκε παρά την ηλικία του. Άρπαξε ένα τουφέκι που είχε κρυμμένο στο σπί του και σκότωσε ένα Γερμανό αξιωματικό, τον Λοχαγό που ηγούνταν της ομάδας ενώ τραυμάτισε άλλους δύο στρατιώτες.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις