15.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Ακολουθήστε το παράδειγμα της Νότιας Κορέας: Κάντε μαζικά τεστ! Ο κορωνοϊός αφορά και τους νέους

Ημερομηνία:

O κορωνοϊός στέλνει πλέον στις εντατικές και μικρότερες ηλικίες. Τα στοιχεία αυτά καταγράφονται σε μία σειρά χώρες, από τη Γαλλία και την Ιταλία ως την Ολλανδία.

Ο επικεφαλής του τμήματος ιολογίας του Νοσοκομείο Τενόν στο Παρίσι, Gilles Pialoux, είπε στην εφημερίδα Le Parisien:

“Δεν είναι πλέον καθόλου σπάνιο να βλέπεις νέους ανθρώπους δίχως παθολογικά αίτια να καταλήγουν στο νοσοκομείο. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Ο κύκλος ανοίγει”.

Τι σημαίνει ότι “ο κύκλος ανοίγει”; Σημαίνει ότι ο ιός διασπείρεται πολύ γρήγορα και κτυπά πολύ περισσότερο και νέους ανθρώπους εκ των οποίων κάποιοι καταλήγουν στις εντατικές.

Το πρόβλημα έχει διατυπωθεί και αλλού. Ο Andreas Backhaus, οικονομολόγος και ερευνητής προχώρησε σε μία σύγκριση των ποσοστών ασθενών με κορωνοϊό μεταξύ Νότιας Κορέας και Ιταλίας και βρήκε μία τεράστια διαφορά στα ποσοστά ασθενών στις ηλικίες από 20 έως 29 ετών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 29,9% όλων των ασθενών στη Νότιο Κορέα είναι άνθρωποι μεταξύ 20 και 29 ετών. Η ηλικιακή ομάδα με το δεύτερο υψηλό ποσοστό κρουσμάτων είναι μεταξύ 50 και 59% ενώ οι ηλικίες μεταξύ 60 και 90 λαμβάνουν μόλις 21% των κρουσμάτων.

Τα στοιχεία για την Ιταλία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Η ηλικιακή ομάδα με το υψηλότερο ποσοστό είναι μεταξύ 70 και 79 ετών με 22% των συνολικών κρουσμάτων. Ακολουθούν οι 80+ με 19,1%, οι 60-69 με 18,3% ενώ στις ηλικίες 20 έως 29 το ποσοστό είναι μόλις 3,7%.

Είναι εμφανές ότι κάτι δεν πάει καλά. Όσο γηρασμένη χώρα και αν είναι η Ιταλία δεν εξηγείται αυτή η διαφορά των ποσοστών στις ηλικίες των κρουσμάτων.

Αυτό που συμβαίνει ότι είναι στην Ιταλία το τεστ κάνουν μόνο άνθρωποι που έχουν συμπτώματα του ιού ενώ στη Νότιο Κορέα το τεστ το κάνουν όλοι, ανεξαρτήτως αν εμφανίζουν ή όχι συμπτώματα.

Αυτό που φανερώνεται είναι ότι στη Νότιο Κορέα καταγράφεται ένα μεγάλο ποσοστό κρουσμάτων δίχως συμπτώματα, που στην πλειοψηφία τους είναι σε μικρές ηλικίες. Είναι άνθρωποι που ασθενούν, που κουβαλούν τον ιό και τον κολλάνε σε άλλους ανθρώπους, όμως τα συμπτώματα δεν είναι αρκετά βαριά για να πάνε σε νοσοκομείο. Και είναι η συντριπτική πλειοψηφία.

Η Νότιο Κορέα προχωρόντας σε ένα πρόγραμμα εκταταμμένων ελέγχων για τον ιό κατάφερε να τον θέσει υπό έλεγχο καταγράφοντας ένα από τα χαμηλότερα ποσοστό θνησιμότητας παγκοσμίως που φτάνει το 0,77% σε 7755 κρούσματα κορωνοϊού.

Στην Ιταλία από την άλλη όπου οι ελέγχοι είναι περιορισμένοι, όπως και η καταγραφή του φαινομένου, το ποσοστό θανάτων είναι στο 4,25% ενώ όλο και παραπάνω στα νοσοκομεία καταλήγουν και νέοι άνθρωποι, προφανώς λόγω της πολύ μεγάλης διάδοσης του ιού που οδηγεί και ένα ποσοστό των μικρότερων ηλικιών στα νοσοκομεία.

Δεν είμαστε επιστήμονες και όλα αυτά είναι προσπάθειες ερμηνείας που βασίζονται στα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας. Όμως διαφαίνεται από τα στοιχεία η σημαντικότητα των ελέγχων αλλά και του περιορισμού των κινήσεων. Ειδικά των νέων ανθρώπων.

Γιατί αυτό που δείχνουν τα στοιχεία δεν είναι ότι οι νέοι δεν ασθενούν. Ασθενούν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν πεθαίνουν.

"google ad"

Αλλά όσο δεν “μένουν σπίτι”, τόσο αυξάνονται τα κρούσματα και νέων ανθρώπων που ασθενούν, αρκετοί εξ αυτών και σοβαρά, τόσο παραπάνω θα είναι φορείς της ασθένειας που θα την κολλάνε οι ηλικιωμένοι, τόσο θα αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας από την αύξηση των κρουσμάτων, δημιουργώντας τις συνθήκες για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων όπως αυτές που καλούνται να λάβουν γιατροί στην Ιταλία που πρέπει να αποφασίσουν ποιος “αξίζει” να νοσηλευτεί και ποιος όχι με κριτήριο την πιθανότητα επιβίωσης.

Οι νεότεροι σε ηλικία έχουν υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης. Οι γιατροί επιλέγουν να σώσουν τους νεότερους σε ηλικία.

Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι ότι η επιβίωσή τους σε ένα καταρρέων σύστημα υγείας, θα σημάνει τον θάνατο άλλων ανθρώπων που δε φταίνε, επειδή απλά είναι ηλικιωμένοι, κι όχι αναγκαστικά ασθενείς ή επειδή είναι νέοι και έχουν την ατυχία να είναι ασθενείς.

Αυτό είναι το δίδαγμα χωρών όπως η Ιταλία και η Γαλλία, αλλά και της Ολλανδίας, όπως θα είναι και της Αγγλίας με την πολιτική που ακολουθεί ο Μπόρις Τζόνσον. Αυτό αναδείξαμε και μέσω του χθεσινού θέματός μας.

Αυτό επισήμανε και ο Μακρόν στο διάγγελμα που είχε κάνει την Πέμπτη 12 Μαρτίου στο οποίο είχε επισημάνει ότι το δεύτερο κύμα της ασθένειας “θα επηρεάσει νεώτερους ανθρώπους που είναι λιγότερο ευάλωτοι στην ασθένεια που όμως πλέον θα χρειάζονται πλέον και αυτοί θεραπεία”.

Τα ποσοστά των ασθενών μικρότερων σε ηλικία αυξάνονται. Όλο και πιο νέοι άνθρωποι συρρέουν στα νοσοκομεία γιατί οι νέοι δεν υπακούουν, γιατί νοιώθουν ασφαλείς ότι η ασθένεια δεν τους αφορά.

Δεν είναι αλήθεια.

The graph shows younger people in South Korea, who are tested for the disease regardless of showing symptoms, are perhaps more likely to be asymptomatic.
Το γράφημα δείχνει ότι η πλειοψηφία των ασθενών με κορωνοϊό στη Νότιο Κορέα είναι στην ηλικία των 20 με 29 ετών. Δεν έχουν συμπτώματα της ασθένειας όμως είναι φορείς της. Κάνουμε την υπόθεση ότι εφόσον γίνουν έλεγχοι σε τέτοια έκταση όπως στη Νότιο Κορέα σε χώρες όπως η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα θα καταγραφούν παρόμοια στοιχεία . Πηγή φωτογραφίας: Medium/Andreas Backhaus

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...