Ο κορωνοϊός «δυνάμωσε» την Μέρκελ: Οι Γερμανοί εγκρίνουν την οικονομική της πολιτική που στοχεύει στην ενδυνάμμωση της Γερμανίας και εκμεταλλεύεται την Ευρώπη

Κανένα σχόλιο

Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής σε μια σειρά από χώρες για την επιμονή της να μην συναινεί στην έκδοση ευρωμολόγου, ωστόσο στο εσωτερικό οι κινήσεις της ως προς τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού φαίνεται να έχουν σημαντική απήχηση.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος βλέπει τη δημοτικότητα του κόμματός της να ανεβαίνει χάρη στους χειρισμούς της αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού και τα οικονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει.

Ενισχυμένη στο εσωτερικό της, η Μέρκελ έχει, ως εκ τούτου, την δυνατότητα να επιμείνει στην ισχυρή άρνησή της για την έκδοση κορωνοομολόγου, όπως ζητούν Μακρόν, Κόντε, Μητσοτάκης και άλλοι ηγέτες της ΕΕ.

"Sponsored links"

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ, αλλά και το βαυαρικό αδελφό κόμμα τους, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), καταγράφουν αύξηση 4 μονάδων από την περασμένη εβδομάδα και βρίσκονται στο 36%, σε σύγκριση με το 32,9% που είχαν επιτύχει στις εκλογές του 2017.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι 40% των Γερμανών είναι πεπεισμένοι πως το συντηρητικό μπλοκ μπορεί καλύτερα απ’ όλους να αντιμετωπίσει τα τρέχοντα προβλήματα της χώρας. Πρόκειται για αύξηση κατά 12 μονάδες σε σχέση με πριν από μία εβδομάδα.

Μεγάλο οικονομικό πακέτο για τον κορωνοϊό

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι το Βερολίνο για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια άφησε πίσω του την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και με απόφαση της Μπούτεστανγκ προχώρησε σε εγγραφή δανείων ύψους 156 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού. Η «Ομπρέλα Προστασίας της Οικονομίας» που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει κεφάλαια ύψους περίπου 600 δισεκατομμυρίων, για την στήριξη εταιριών, εργαζομένων, ενοικιαστών, ανέργων κλπ. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται ακόμη και προσωρινή επένδυση της κυβέρνησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η μεγάλη αποδοχή των μέτρων εντός Γερμανίας ευνοεί την Άνγκελα Μέρκελ και είναι πιθανό να την ενισχύει ως προς την αρνητική της στάση στο ζήτημα των ευρωομολόγων. Η ίδια άλλωστε, αμέσως μετά το ναυάγιο της Συνόδου Κορυφής, επέμεινε στη θέση της, ζητώντας, παράλληλα, την υπομονή των πολιτών και τονίζοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσει κανείς για χαλάρωση των περιορισμών. «Πιστεύω ότι με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) έχουμε ένα εργαλείο κατάλληλο για τις κρίσεις, το οποίο μας ανοίγει πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές μας», δήλωσε η Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω του διαδικτύου.

Γιατί αρνείται το ευρωομόλογο και τι προτείνει η Μέρκελ

Απέναντι στο αίτημα για έκδοση ευρωομολόγου, η Άνγκελα Μέρκελ αντιπροτείνει τη χρηματοδότηση όσων χωρών έχουν ανάγκη από τον ESM. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει μόνο κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, γεγονός που θυμίζει στις χώρες του Νότου «νέα προγράμματα λιτότητας». Οι λόγοι άρνησης της Γερμανίας είναι κυρίως δύο: Αφενός βρίσκεται η ίδια σε πολύ πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων κρατών λόγω του πολύ φτηνού δανεισμού που η ίδια διαθέτει και αφετέρου υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον η ΕΕ βνα βρεθεί ενώπιον νέων υποχρεώσεων άλλων μελών-κρατών. Αν και η Μέρκελ δείχνει να ακολουθεί την ίδια τακτική που είχε και σε παρόμοιες κρίσεις του παρελθόντος, αυτή τη φορά απέναντί της φαίνεται να παρατάσσεται ένα ισχυρό μέτωπο χωρών με προεξάρχουσες τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Άλλωστε, όπως επεσήμανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι εννέα χώρες που συνυπέγραψαν την επιστολή αντιπροσωπεύουν το 55% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις