Ο κορωνοϊός συνέτριψε τον τουρισμό – Στα 320 δισ. οι απώλειες – Σε κίνδυνο 120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Κανένα σχόλιο

Τεράστιο πλήγμα στον παγκόσμιο τουρισμό κατάφερε η πανδημία του κορωνοϊού με τις απώλειες να ξεπερνούν τα 320 δισ. δολάρια το πρώτο πεντάμηνο του έτους και πάνω από 120 εκατ. απευθείας θέσεις εργασίας στον τουρισμό να κινδυνεύουν.

Ο τουρισμός είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγικός τομέας της παγκόσμιας οικονομίας πίσω από τα καύσιμα και τα χημικά προϊόντα και το 2019 ισοδυναμούσε με το 7% του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ ένας στους δέκα κατοίκους της Γης απασχολούνται στον κλάδο, που παρέχει τα προς το ζην σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους ακόμη, όπως δήλωσε προ ημερών ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Αλλά όπως τόνισε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το πρώτο πεντάμηνο του 2020 μειώθηκαν περισσότερο από το μισό οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις, γεγονός που συνιστά μεν «μεγάλο σοκ» για τις πλούσιες, ανεπτυγμένες χώρες, όπως τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, όμως από την άλλη αποτελεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» ιδιαίτερα για πολλές μικρές νησιωτικές αναπτυσσόμενες χώρες και κράτη της Αφρικής, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% του ΑΕΠ τους.

"Sponsored links"

Συνολικά περίπου 120 εκατομμύρια απευθείας θέσεις εργασίας στον τουρισμό κινδυνεύουν. Πολλές από αυτές βρίσκονται στην άτυπη οικονομία, στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών και νέων ανθρώπων». Όπως τόνισε η Σάντρα Καβάο, επικεφαλής του τομέα ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, οι απώλειες των 320 δισ. δολαρίων από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο ήταν τριπλάσιες σε σχέση με εκείνες το 2009 στην κορύφωση της τελευταίας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις τα έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να πέσουν κατά 910 δισ. δολάρια στο 1,2 τρις. το 2020 με αποτέλεσμα το παγκόσμιο ΑΕΠ να υποχωρήσει πιθανώς κατά 1,5% στο 2,8%.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ζήτησε να ανοικοδομηθεί ο κλάδος του τουρισμού με τρόπο που να είναι ασφαλής για τις φιλοξενούσες χώρες, κοινότητες, εργαζομένους και ταξιδιώτες, αλλά και ταυτόχρονα «φιλικός προς το περιβάλλον». Υπογραμμίζοντας ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ, αν και κάποιοι έχουν αρθεί, η Καρβάο τόνισε ότι «η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί πολύ από την εξέλιξη της πανδημίας και την οικονομική κατάσταση. Καμία χώρα», επεσήμανε, «δεν γλίτωσε τις επιπτώσεις της Covid-19 στον τουρισμό».

iefimerida.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις