19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

“Ο λόφος ανήκει στο λαό…”: Χιλιάδες και σήμερα στους δρόμους στη διαδήλωση αλληλεγγύης προς τη Rosa Nera και ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι | Φωτορεπορτάζ

Ημερομηνία:

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Αγγελάκης

Για άλλη μία φορά μέσα σε λίγες ημέρες η Πλατεία Δημοτικής Αγοράς και μετά οι δρόμοι της πόλης γέμισαν από πολλές εκατοντάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς και η σημερινή πορεία πλησίασε τους 2.000 συμμετέχοντες.

Η πορεία αλληλεγγύης προς την κατάληψη Rosa Nera είχε προαναγγελθεί και είχε παγκρήτιο χαρακτήρα αφού συμμετείχαν πληθώρα οργανώσεων και πιο συγκεκριμένα οι εξής:

Συνέλευση Αλληλεγγύης στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, Αντιμιλιταριστική Συλλογικότητα Κανάιμα, α.δ.Ρε. (Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου), Αυτοοργανωμένος Α.Σ. Ασπάλαθος, Ελευθεριακό Σχήμα Πολυτεχνείου Κρήτης, Έμφυλες Αταξίες, Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών, Κ.Ρα.Χ. (Κοινωνικό Ραδιόφωνο Χανίων), Μ.Α.Δ. (Μαθητική Αντιφασιστική Δράση), Μουσική Αμηχανία, Πικραλίδες, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Αποκόρωνα.

Η πλειοψηφία όμως των πολιτών ήταν και πάλι από τα Χανιά με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται εκεί για να διαδηλώσουν και ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι.

Ο Γιάννης Κυριακάκης, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας είπε ότι η κατάληψη είχε ελεύθερη πρόσβαση ενώ εφόσον γίνει ξενοδοχείο αυτή η πρόσβαση δε θα είναι ελεύθερη πια:

“Ουσιαστικά ο επενδυτής είναι ένας καταληψίας με πολλούς παράδες”, είπε.

Πιο αναλυτικά δήλωσε τα εξής:

“Συμμετέχουμε στη σημερινή συγκέντρωση για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στη ξενοδοχοποίηση ενός ιστορικού μνημείου των Χανίων. Ανεξάρτητα από τη γνώμη που έχει κάποιος για την κατάληψη της Rosa Nera δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πρόσβαση στο χώρο εδώ και χρόνια ήταν ελεύθερη και ότι είχε μία πλούσια κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά. Αντίθετα, εάν καταντήσουμε να πάρει την περιοχή ένας ξενοδόχος δε θα έχουμε καμία δυνατότητα να πηγαίνουμε στο χώρο, θα συναντάμε την κλειστή πόρτα που βλεπουμε και σήμερα και τις κάμερες οι οποίες θα μας παρακολουθούν. Ουσιαστικά ο επενδυτής είναι ένας καταληψίας με πολλούς παράδες.”

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις και του Σεραφείμ Ρίζου, επικεφαλή της δημοτικής παράταξης “Ανταρσία στα Χανιά”:

"google ad"

“Στηρίζουν αυτή τη στιγμή τον πρύτανη, στηρίζουν τη ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι όταν οι ανάγκες της πόλης, της συντριπτικής πλειοψηφίας αυτών των κατοίκων είναι διαφορετικές εξυπηρετώντας μία χούφτα επενδυτών, μία μικρή μειοψηφία. Τα Χανιά δεν έχουν ανάγκη από ένα ακόμα ξενοδοχείο, τα Χανιά έχουν ανάγκη από ελεύθερους χώρους.

Η νεολαία δεν έχει ανάγκη από επιχειρηματικά σχέδια από την πλευρά των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η νεολαία έχει από ανάγκη από εκπαίδευση, από δουλειά, από ζωή. Και οι αποφάσεις οι οποίες παίρνει η κυβέρνηση και οι ντόπιοι φίλοι στην ουσία στερεί από τη νεολαία, στερούν από τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης την ικανοποίηση των αναγκών τους.

Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους της Μόρια, για να απαιτήσουμε να παραμείνουν ανοιχτοί οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι στα Χανιά”.

Πριν να ξεκινήσει η διαδήλωση πραγματοποιήθηκαν καλλιτεχνικά δρώμενα με τεράστιες κούκλες ενώ ένας άλλος καλλιτέχνης ντύθηκε τα Χανιά που αυτοκτονούν μέσω της ακραίας τουριστικοποίησής τους.

Η πορεία ξεκίνησε και διέσχισε όλο το κέντρο της πόλης των Χανίων. Οι συμμετέχοντες είχαν παλμό και φώναζαν διαρκώς συνθήματα:

“Ο λόφος ανήκει στο λαό και όχι στον μ…. τον πρωθυπουργό”

“Το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι και όχι οι ρουφιάνοι και οι προσκυνημένοι”

“Το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο από όλα τα κελιά”

“Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών”

“Μπάτσοι και πρυτάνεις μην παίρνετε αέρα, κατάληψη θα μείνει για πάντα η Rosa Nera”

“10, 100, χιλιάδες καταλήψεις, ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης σήψης”

Σε κάποια στιγμή πήγε να δημιουργηθεί επεισόδιο με πολίτη που μίλησε άσχημα σε διαδηλωτές, όμως με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων η ένταση αποφεύχθηκε.

Να σημειώσουμε ότι η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική αλλά αρκετά έντονη και διάσπαρτη σε διάφορα σημεία της πόλης με την πορεία να σταματά στα σημεία όπου διέκρινε αστυνομικούς για να φωνάξει συνθήματα.

Στον χώρο της κατάληψης Ρόζα Νέρα είχαν τοποθετηθεί κλούβες των ΜΑΤ μπλοκάροντας την όποια πρόσβαση στον χώρο με τους διαδηλωτές.

Η πορεία κατάληξε στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς δίχως να υπάρξουν επεισόδια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...