16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ο μυστικός ασύρματος στον Κακόπετρο Χανίων που δεν εντόπισαν ποτέ οι ναζί | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στον Κακόπετρο Χανίων, είχε εγκατασταθεί και δραστηριοποιείτο κλιμάκιο της αγγλικής κατασκοπείας αποτελούμενο από δύο Άγγλους στρατιωτικούς και Έλληνες πατριώτες. Το κρησφύγετο ήταν στην κορυφή του βουνού, τριακόσια μέτρα δυτικά από το σημερινό πάρκο κεραιών.

Ήταν σε ιδανικό σημείο με πολλά πλεονεκτήματα. Παρείχε απόκρυψη και κάλυψη, τόσο στο έδαφος από απρόσκλητους επισκέπτες, όσο και στην από αέρα παρατήρηση με αεροσκάφος. Μέσα στη σχισμή του εδάφους και των βράχων υπάρχει μικρό πλάτωμα (πέτρα) πάνω στο οποίο ήταν τοποθετημένος ο ασύρματος του κλιμακίου με τον οποίο επικοινωνούσαν με το συμμαχικό αρχηγείο στο Κάιρο. Παραδίπλα σε μικρή σπηλιά, αθέατη από παντού, ήταν τοποθετημένη η γεννήτρια του ασυρμάτου, για να μην γίνεται αντιληπτή, λόγω του θορύβου, όταν λειτουργούσε….

Ο βράχος πάνω στον οποίο κάθονταν ο Τζων Στάνλεϋ, Μανόλης Πιμπλής και Μανόλης Σειραδάκης. …

Γενικά το κρησφύγετο του κλιμακίου ήταν σε ιδανικό σημείο διότι υπήρχαν πολλοί δρόμοι διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου, μεγάλη ορατότητα 360 μοιρών ώστε έγκαιρα να αντιλαμβάνονται ύποπτες κινήσεις αλλά το κυριότερο ότι από το σημείο αυτό μπορούσαν να παρακολουθούν με ασφάλεια και από απόσταση όλες τις κινήσεις των Γερμανών στο αεροδρόμιο του Μάλεμε καθώς επίσης τις κινήσεις προς Χανιά – Καστέλι και Κάνδανο. Το σημείο έχει καλή ορατότητα από το Καστέλι μέχρι την πόλη των Χανίων και μέχρι τα Φλώρια – Ομαλό….

Τοποθεσία Αγγλικού Ασυρμάτου στον Κακόπετρο Χανίων. ΥΨΟΜΕΤΡΟ: 800 μέτρα. ΘΕΣΗ:Κοτσιφιανά Κακόπετρου Δυτικά. Μέσα στην σχισμή του εδάφους ήταν τοποθετημένος ο ασύρματος του κλιμακίου της αγγλικής κατασκοπείας. Τα ραδιογωνιόμετρα των γερμανών σάρωναν την περιοχή αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να τον εντοπίσουν λόγω της θέσης. Τα αντίποινα πλήρωσε με σφαγή αμάχων ο Κακόπετρος….

Τον ασύρματο τον έψαχναν συνεχώς οι Γερμανοί κάνοντας εξορμήσεις στα γύρω χωριά, ιδιαίτερα το καλοκαίρι του 1944. Δεν τον βρήκαν ποτέ.

28 Αυγούστου 1944 περικύκλωσαν τον Κακόπετρο και το διπλανό χωριό, τη Μαλάθυρο και εκτέλεσαν όλους τους άνδρες που βρήκαν: 23 στον Κακόπετρο και 61 στην Μαλάθυρο. Στις ανακρίσεις που έκαναν ρωτούσαν να μάθουν που ήταν ο ασύρματος. Οι άνδρες του κλιμακίου της αγγλικής κατασκοπείας ενημερώθηκαν πριν ξημερώσει από τον Γιακουμάκη Ελευθέριο, συνεργάτη του κλιμακίου, για την παρουσία των Γερμανών στο χωριό και φρόντισαν να φύγουν έγκαιρα μεταφέροντας τον ασύρματο στο Κουστογέρακο….

Η μαρτυρία του Εμμανουήλ Κουτουλάκη από τα Μεσαύλια για τον μυστικό ασύρματο και τον παρολίγον εντοπισμό του. Βιβλίο του Ανδρουλάκη.

Ο Κακοπετριανός Γιακουμάκης Ελευθέριος, ο οποίος έμενε στον κοντινό οικισμό Κοτσυφιανά, φρόντιζε για την τροφοδοσία του κλιμακίου και συμμετείχε σε διάφορες αποστολές που του ανάθεταν. Την αποφράδα για τον Κακόπετρο ημέρα της σφαγής (28 Αυγούστου 1944) οι Γερμανοί περικύκλωσαν το χωριό με εντολή να εκτελέσουν όλους τους άνδρες άνω των 16 ετών.

Ο Γιακουμάκης Ελευθέριος περιγράφει σε συνέντευξη που έδωσε το 2003, στον πρώην Πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Κακοπέτρου Περράκη Γεώργιο: «Εγώ ειδοποιήθηκα από τον Μανώλη τον Θεοδωράκη και τον Ιππποκράτη Δρακουλάκη στσι 2.00΄ η ώρα, τα μεσάνυχτα. Ήρθανε στο σπίτι μου και μου χτυπήσαν την πόρτα, ήτανε βοριαδάκι κι έκανε πως έβρεχε. Εγώ τότες, σαν ήρθανε αυτοί μέσα, έβαλα τα παπούτσια μου, κι επήγα στον ασύρματο να τους ειδοποιήσω γιατί ήταν ο ασύρματος στην κορφή, στο μακρύλαγγο. Κι έφυγα τη νύχτα κι επήγα εκειά πάνω και τσι ειδοποίησα, που ήτανε στο Σπήλιο και κοιμούντανε και φύγανε κι αυτοί»….

Κατά την διάρκεια της παραμονής των στον Κακόπετρο οι Άγγλοι στρατιωτικοί βάπτισαν με άκρα μυστικότητα το κοριτσάκι του Γιακουμάκη Αναστάση και του έδωσαν το όνομα Νίκη. Δείτε το σημείο από ψηλά:…

Όλες οι φωτογραφίες είναι του Βαγγέλη Δεσποτάκη. Το drone του Στέλιου Αποστολάκη. …

Μηχανή του Χρόνου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...