20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“Ο νομος της μασκας ειναι οπως και πολλοι αλλοι, καθαρα εισπρακτικου χαρακτηρα”, αυτό λένε οι πολίτες

Ημερομηνία:

Ως τιμωρία και ως μέτρο με εισπρακτικό χαρακτήρα βιώνουν την απόφαση της κυβέρνησης για χρήση μάσκας σε όλο και πιο πολλούς χώρους καθώς και τα πρόστιμα για τη μη χρήσης της που φτάνουν τα 150 ευρώ.

Έτσι, λογικά, πολλοί αντιδρούν αφού άλλωστε το κόστος δεν είναι μικρό. 0,80 ευρώ κάνει η κάθε μάσκα… Σε αυτό το έδαφος οι θεωρίες συνωμοσίας πληθαίνουν. Πολλοί λένε ότι η απόφαση πάρθηκε όχι για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά για την εξυπηρέτηση του εργοστασιάρχη που έχει σχέσεις με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας που παράγει τις μάσκες. Προχωρούν και λένε ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν.

Άλλοι πάλι δεν αμφισβητούν τη σημασία του να φοράνε μάσκες όμως δε μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος. Κι έτσι κάνουν το εξής:

Χρησιμοποιούν τη μάσκα και αντί να την πετάξουν, τη διπλώνουν και τη φυλάνε μαζί με άλλες μάσκες που έχουν αγοράσει για να την επαναχρησιμοποιήσουν.

Φαινομενικά λοιπόν μπορεί να φαίνεται ότι περισσότεροι φοράνε τη μάσκα, όμως το ζήτημα είναι και πώς τη φοράνε αλλά και… πόσες φορές τη φοράνε.

Το βέβαιο είναι ότι οι περισσότεροι φοράνε τη μάσκα όχι επειδή εμπιστεύονται την κυβέρνηση αλλά επειδή δεν αντέχει η τσέπη τους να πληρώνουν τα πρόστιμα. Καταρρέει έτσι και το αφήγημα για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους στην Ελλάδα που διαμόρφωσε η κρίση του κορωνοϊού.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ξανά και σήμερα ότι αν το ζητούμενο είναι οι πολίτες να φοράνε μάσκες για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, ας αρχίσουν να μοιράζουν μάσκες στους πολίτες το κράτος αλλά και οι επιχειρήσεις στους πελάτες.

Δε γίνεται όλα τα κόστη να μετακυλύονται στους πολίτες γιατί τότε η διασφάλιση της δημόσιας υγείας μοιάζει περισσότερο σα ένα ακόμα φοροεισπρακτικό τιμωρητικό μέτρο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ