16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης και η αποχή οι νικητές του 1ου γύρου των εκλογών στο Δήμο Χανίων

Ημερομηνία:

Οι εκλογές στο Δήμο Χανίων είχαν ουσιαστικά δύο νικητές: Τον Παναγιώτη Σημανδηράκη και την αποχή.

Η αποχή και τα λευκά – άκυρα είναι ο πρώτος νικητής. Η αποχή έφτασε το 41,27% ενώ τα άκυρα / λευκά το 4,35%. Συνολικά, πάνω από 45% των Χανιωτών δεν ψήφισαν κανέναν υποψήφιο.

Το 45% είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό για μια εκλογική μάχη στην οποία συμμετείχαν 8 συνδυασμοί με πολλές εκατοντάδες υποψήφιους συμβούλους.

Σε μία τέτοια διαδικασία, το τόσο υψηλό ποσοστό μη συμμετοχής αποδεικνύει ότι οι συνδυασμοί δεν κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν τους Χανιώτες, ούτε να πείσουν για το όραμά τους. Η αποχή λοιπόν θα είναι ένας κρίσιμος παράγοντας (ίσως ο πιο κρίσιμος) οδεύοντας προς τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης ήταν ο δεύτερος νικητής.

Η νίκη του Άρη Παπαδογιάννη (27,05% ήταν αναμενόμενη για πολλούς λόγους. Όμως η κατάκτηση της δεύτερης θέσης από τον Παναγιώτη Σημανδηράκη (19%) ήταν έκπληξη.

Απέναντί του είχε μια σειρά υποψήφιους με μεγάλη πολιτική εμπειρία. Ο κ. Σημανδηράκης επικράτησε έναντι ενός πρώην βουλευτή, του κ. Ευτύχη Δαμιανάκη, του νυν Δήμαρχου Χανίων κ. Τάσου Βάμβουκα, και ενός πρώην Νομάρχη Χανίων του κ. Αρχοντάκη. Απέναντί του είχε επίσης τον Γιάννη Σαρρή ο οποίος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε καταγράψει ένα σημαντικότατο ποσοστό, κοντά στο 16%, και τώρα με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ φάνταζε ικανός να διεκδικήσει τη θέση του στο δεύτερο γύρο.

Ουδείς όμως κατόρθωσε να απειλήσει τον κ. Σημανδηράκη.

Με όπλο την ηλικία του (μόλις 38 ετών), το καλό παρουσιαστικό του αλλά και την πολύ καλή χρήση των κοινωνικών μέσων, με ένα καθαρό προφίλ και με στελέχη, όχι αναγκαστικά νέα στην ηλικία αλλά νέα στα αυτοδιοικητικά πράγματα, πέτυχε να περάσει ένα μήνυμα ανανέωσης. Έκτισε πάνω στο δίπολο “παλιό, δοκιμασμένο και φθαρμένο / καινούργιο, άφθαρτο, ελπιδοφόρο και ενθουσιώδης” για να φτάσει στην κατάκτηση της δεύτερης θέσης πέρα από οποιαδήποτε αρχική προσδοκία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στην ανάγκη για ανανέωση, που ήταν ένα μήνυμα συμβατό και με το πρόσωπό του, αφού πάρα πολλοί Χανιώτες δεν το γνώριζαν.

Σημειώνοντας ότι μια παθογένεια της αυτοδιοίκησης είναι η μετακίνηση στελεχών από τον ένα συνδυασμό στον άλλο, ως παράγοντες  και με στόχο μοναδική την προσωπική τους ανέλιξη, ο κ. Σημανδηράκης έθεσε απέναντί του αυτές τις πρακτικές που έχουν καταδικασθεί από μια σημαντική μερίδα πολιτών, και αντ’ αυτού επέλεξε να ταυτισθεί με αυτούς τους πολίτες που ενώ είναι ενεργοί στα πλαίσια της κοινωνίας των πολιτών δεν έχουν δραστηριοποιηθεί αυτοδιοικητικά. Ο στόχος που έθεσε, θετικός και ελπιδοφόρος, να ενεργοποιήσει αυτούς τους ανθρώπους που ήδη συνεισφέρουν στην κοινωνία, και με τη συμμετοχή τους στην αυτοδιοίκηση.

Ουσιαστικά στα Χανιά η μάχη διεξήχθηκε μεταξύ του παλιού ΠΑΣΟΚ και πολλών αντιλήψεων που έχουν ταυτισθεί μαζί του και ενός καινούργιου, αρκετά πιο φιλελεύθερου ΠΑΣΟΚ.

Ο Παναγιώτης Σημανδηράκης είναι αυτό το “νέο” πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, που καθρεπτίζει και ένα ευρύτερο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ανανέωση πολιτικά και στελεχιακά, που εκφράστηκε πολιτικά σε εθνικό επίπεδο και με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα και του Αλέξη Τσίπρα σε πρωθυπουργό της χώρας.

Δεν ξέρουμε αν ο κ. Σημανδηράκης είναι πράγματι κάτι καινούργιο πολιτικά. Πολλές από τις θέσεις που έχει εκφράσει, έχουν εκφραστεί στο παρελθόν και από άλλους συνδυασμούς.

"google ad"

Δεν ξέρουμε αν είναι πραγματικά ανεξάρτητος και αδέσμευτος αφού οι δεσμοί του με το ΠΑΣΟΚ δε μπορούν να κρυφθούν.

Και το βέβαιο είναι ότι ενώ κατόρθωσε να υπερισχύσει των υπόλοιπων υποψήφιων διεκδικητών της δεύτερης θέσης δεν έπεισε την πλειοψηφία της κοινωνίας των Χανίων αλλά μόνο ένα (σημαντικό) ποσοστό της (19%).

Ο κ. Σημανδηράκης λοιπόν πέτυχε μία νίκη στα Χανιά, όμως υπάρχουν πολλά “αλλά” και νέες υπερβάσεις που θα κληθεί να κάνει αυτός και ο συνδυασμός του.

Απέναντί του στον δεύτερο γύρο δε θα έχει τόσο πολύ τον Άρη Παπαδογιάννη αλλά την αποχή, η οποία και θα κρίνει το αποτέλεσμα. Αν το ποσοστό αποχής συρρικνωθεί, οι πιθανότητες για τον Παναγιώτη Σημανδηράκη να υπερισχύσει θα είναι μεγαλύτερες. Αν όμως μεγαλώσει, λαμβάνοντας υπόψη το ποσοστό συσπείρωσης που μπορεί να επιτύχει ο Άρης Παπαδογιάννης, η νίκη θα απομακρυνθεί κατα πολύ.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι ελπιδόφορο ότι ο εκλογικός αγώνας διεξήχθηκε σε καλό κλίμα, χωρίς (πολλές) αντεγκλήσεις, ενώ σημαντικό είναι επίσης ότι οι υποψήφιοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν συνεργαζόμενοι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο που θα προκύψει. Είναι άλλωστο μονόδρομος αυτό στο νέο σύστημα διακυβέρνησης. Και αυτό θα είναι το αληθινά καινούργιο που θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Συνδυασμούς που πέραν του να διαφωνούν, θα ψάχνουν τρόπους και για να συνεργαστούν για να επιτύχουν την εφαρμογή λύσεων για τον πολίτη.

Θα λειτουργήσει; Αυτό θα βασιστεί και σε όσους οι Χανιώτες εξέλεξαν με την ψήφο τους (ή με την αποχή τους) για να φέρουν σε πέρας το έργο της διοίκησης του δήμου για τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...