Ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την ένταξη στο ΠΕΠ του βιολογικού καθαρισμού Παλαιόχωρας ύψους 7,5 εκ. ευρώ

Κανένα σχόλιο

Ο βιολογικός καθαρισμός Παλαιόχωρας του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, «ένα μεγάλο και απολύτως αναγκαίο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο της Κρήτης», δρομολογείται με την ένταξη του στο ΠΕΠ Κρήτης μετά από απόφαση που υπέγραψε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την απόφαση με την οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», το έργο: «Έργα μεταφοράς Λυμάτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων Παλαιόχωρας – Κουντούρας Δήμου Καντάνου – Σελίνου».

«Εμείς προσπαθήσαμε παρά πολύ μαζί με το Δήμαρχο για την ένταξη του έργου και χαιρόμαστε σήμερα που εντάσσεται μ’ ένα προϋπολογισμό 7,5 εκ. ευρώ, το οποίο θα συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Παλαιόχωρας διότι δεν μπορούμε να θέλουμε ποιοτικό τουρισμό, όταν τα λύματα πέφτουν στη θάλασσα», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης, ενημερώνοντας πως, εκτός απροόπτου, σε λιγότερα από δύο χρόνια θα είναι έτοιμο το έργο, ώστε η περιοχή να ωφεληθεί σε περιβαλλοντικό, τουριστικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

"Sponsored links"

Παρόντες κατά την υπογραφή ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης, ο προϊστάμενος μονάδας Α΄ ΕΥΔΕΠ Περιφέρειας Κρήτης Γιάννης Μπαλαντινάκης και η Προϊσταμένη Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Κρήτης Καίτη Ιερωνυμάκη.

«Η ένταξη του έργου είναι στη θετική κατεύθυνση για να λυθεί ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα και ν’ αναβαθμιστεί διαφημιστικά και τουριστικά η περιοχή και θα συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξης της», δήλωσε ο κ. Περράκης, ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για την υποστήριξη, τη συνεργασία και την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Κρήτης. Αναφερόμενος στη σημασία του έργου και το πολύχρονο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, τόνισε πως η δημιουργία των συγκεκριμένων υποδομών θα λύσει ένα πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή τα τελευταία 26 χρόνια.

Για «φιλοπεριβαλλοντικό έργο μεγάλης σημασίας για τη Νοτιοδυτική Κρήτη», έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος. Ο κ. Καλογερής χαρακτήρισε το βιολογικό καθαρισμού Παλαιόχωρας, «έργο πολιτισμού και ανάπτυξης» διότι «ανοίγει νέους ορίζοντες για την περιοχή κι αναμένεται να προσεγγίσει επενδυτές και ποιοτικό τουρισμό».

Να σημειωθεί πως το εν λόγω έργο θα κατασκευαστεί σε οικισμό Γ Κατηγορίας, ο οποίος οφείλει να συμμορφωθεί με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Για το λόγο αυτό το έργο που εντάσσεται θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τον τομέα διαχείρισης λυμάτων της  Περιφέρειας Κρήτης.

Το έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ε.Π. Κρήτης και θα υλοποιηθεί από το Δήμο Κανδάνου Σελίνου περιλαμβάνει, την κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του οικισμού της Παλαιόχωρας και της περιοχής της Κουντούρας δυναμικότητας 7.500 Ισοδύναμων Κατοίκων (Ι.Κ). Την κατασκευή των αποχετευτικών αγωγών μεταφοράς των λυμάτων, 3 αντλιοστασίων, μίας σηπτικής δεξαμενής και του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων. Επιπλέον, θα χρηματοδοτηθεί η απαλλοτρίωση του γηπέδου στο οποίο θα κατασκευαστεί η Εγκατάσταση της επεξεργασίας Λυμάτων, η σύνδεση των εγκαταστάσεων με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς και η επίβλεψη και εποπτεία από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Πιο αναλυτικά, τα προτεινόμενα έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων αφορούν τον οικισμό της Παλαιόχωρας, ο οποίος είναι οικισμός Γ προτεραιότητας και η υλοποίησή τους αποτελεί ανελαστική υποχρέωση της χώρας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ. Η υλοποίηση της πράξης αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας καθώς θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον και τον τουρισμό μέσα από την προστασία του θαλάσσιου χώρου της περιοχής της Παλαιόχωρας. Για την πλήρη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιόχωρας απαιτείται η πραγμάτωση 4 σταδίων: α) Η χωροθέτηση, μελέτη και αδειοδότηση του έργου, β) η χρηματοδότηση του έργου, γ) η συμβασιοποίηση του και δ) η κατασκευή του. Η μελέτη για την κατασκευή του βιολογικού της Παλαιόχωρας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016 και έλαβε αδειοδότηση τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Ο φάκελος για τη χρηματοδότηση του έργου κατατέθηκε μετά το πέρας ενός έτους (Δεκέμβριος 2017) και σήμερα εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του. Τα επόμενα 2 στάδια αναμένονται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2020.

Η πράξη αφορά στην κατασκευή της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) του οικισμού της Παλαιόχωρας και της περιοχής της Κουντούρας (ανατολικό τμήμα οικισμός Γιαλού) δυναμικότητας 7.500 Ισοδύναμων Κατοίκων, των αγωγών μεταφοράς των λυμάτων και διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων, των απαιτούμενων για τη λειτουργία του έργου αντλιοστασίων και του υποθαλάσσιου αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων. Οι εργασίες κατασκευής θα γίνουν υπό την επίβλεψη/εποπτεία των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Επιπλέον αντικείμενο της πράξης αποτελεί η σύνδεση των αντλιοστασίων, του φρεατίου φόρτισης του υποθαλάσσιου αγωγού και της ΕΕΛ με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, η βελτίωση υφιστάμενου αντλιοστασίου στην Παλαιόχωρα, καθώς και η απαλλοτρίωση του γηπέδου στο οποίο θα κατασκευαστεί η Ε.Ε.Λ.

Η τεχνολογία που επιλέχθηκε και περιγράφεται στην προμελέτη του έργου είναι βιολογική επεξεργασία σε μορφή προκατασκευασμένων μονάδων (compact) με τα εξής χαρακτηριστικά: χαμηλό αρχικό κόστος, ελάχιστες απαιτήσεις σε ενέργεια (πράσινες τεχνολογίες), χαμηλό λειτουργικό κόστος, ποιότητα εκροής κατάλληλη και για απεριόριστη άρδευση ελαιόδεντρων και πρασίνου στην περιοχή, αθόρυβη και ήπια αυτοματοποιημένη λειτουργία χωρίς οσμές, υψηλή ποιότητα κατασκευής και πλήρη εγγύηση του κύριου συστήματος βιολογικής επεξεργασίας για 10 χρόνια.

Παράλληλα με την κατασκευή του βιολογικού της Παλαιόχωρας και των συνοδών έργων του, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Αναβάθμιση Δημοτικής Οδού Παλαιόχωρας -Κουντούρας» θα κατασκευαστούν τα υπόλοιπα τμήματα του εξωτερικού δικτύου μεταφοράς λυμάτων, βαρυτικοί και καταθλιπτικοί αγωγοί, με τα οποία και ολοκληρώνεται η κατασκευή των εξωτερικών δικτύων συλλογής και μεταφοράς στην Ε.Ε.Λ. Η προαναφερόμενη εργολαβία που υλοποιείται από τον Δήμο Καντάνου Σελίνου, αναμένεται σύντομα να συμβασιοποιηθεί καθώς έχει πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός του έργου και έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου. Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο έχει γίνει διάθεση πίστωσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων συνολικού ποσού 6.475.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

"Sponsored links"

Η επιλέξιμη από το ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση δαπάνη ανέρχεται σε 5.495.735,19 €, καθότι δεν είναι επιλέξιμη η δαπάνη που αφορά το ΦΠΑ του συνόλου των Υποέργων που υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Ο Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου, Αντώνης Περράκης, θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους όσους εργάστηκαν υπεύθυνα και συστηματικά, μηχανικούς, τεχνικό προσωπικό και υπαλλήλους για την εκπόνηση και κατάθεση της μελέτης.

Τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη, και τον κ. Νικόλαο Καλογερή για την αγαστή συνεργασία των υπηρεσιών.

Τους Βουλευτές του Νομού Χανίων κυρία Βάλια Βαγιωνάκη, κ.Αντώνη Μπαλωμενάκη καθώς και τους Υπουργούς κ.Παύλο Πολάκη, κ.Γεώργιο Σταθάκη όπως και τον πρώην Γ. Γ. Εμπορίου κ. Αντώνιο Παπαδεράκη για την πολιτική κατανόηση του προβλήματος και την ένταξη του χώρου της απαλλοτρίωσης του Βιολογικού, μετά από ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στον ειδικό Νόμο για τη σύντμηση των διαδικασιών της απαλλοτρίωσης του άρθρου 7Α του σχετικού Νόμου περί απαλλοτριώσεων, στον οποίο έχει ενταχθεί μέχρι τώρα μόνο ο χώρος της ΔΕΔΙΣΑ, στο Νομό Χανίων.

Τέλος, ευχαριστεί το Δημοτικό Συμβούλιο που ομοφώνησε και με σύμπνοια ενέκρινε όλες τις μελέτες και την κατάθεση του φακέλου.

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις