Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν θέλει τον έλεγχο των οικονομιών όλης της Ευρώπης

Κανένα σχόλιο

Με δεδομένη “τη διεξαγόμενη συζήτηση σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλά επιχειρήματα διατυπώνονται υπέρ μιας μεταφοράς αυτών των καθηκόντων δημοσιονομικού ελέγχου και ελέγχου των κανόνων από μια ανεξάρτητη αρχή”, αναφέρει ο επικεφαλης της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο περιοδικό Focus.

Ο Βάιντμαν επικρίνει επίσης “τη μάλλον χαλαρή και πολιτική εφαρμογή των κανόνων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση χωρών που καταγράφουν ένα υπερβολικά υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα”.

“Η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη είναι καταδικασμένη σε αποτυχία αν καθένα απ’ αυτά μπορεί να ‘παραγγέλνει’, αλλά όλοι πρέπει τελικά να πληρώνουν το λογαριασμό”, προειδοποιεί.

"Sponsored links"

Γνωστός για τις συντηρητικές θέσεις του στους κόλπους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Βάιντμαν προτείνει μια εναλλακτική επιλογή.

“Ένας κεντρικός ευρωπαϊκός θεσμός θα μπορούσε στο εξής να παρεμβαίνει άμεσα όταν η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική μιας χώρας μέλους καταγράφει αξιοσημείωτες παρεκκλίσεις”, γράφει στο άρθρο.

Ο θεσμός αυτός “θα είχε μια σαφώς προσδιορισμένη αποστολή και μια ρητή εντολή και δεν θα ήταν ενσωματωμένος στη διαδικασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη”, προσθέτει.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύεται μερικές εβδομάδες αφού ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για το ενδεχόμενο να μεταβιβασθούν σε ανεξάρτητες αρχές ορισμένοι ρόλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις