Ο σεξισμός δεν αποτελεί ελευθερία του λόγου

Κανένα σχόλιο

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Η ανάρτηση στο μετρό της περιβόητης αφίσας κατά των αμβλώσεων -σε κόντρα με το κοινό αίσθημα και με τους νόμους του κράτους- δεν συνιστά ελευθερία του λόγου. Αντίθετα, είναι μια βρώμικη προσπάθεια για να επιβληθεί με το έτσι θέλω έλεγχος πάνω στο γυναικείο σώμα και στις επιλογές των γυναικών με την στήριξη του ίδιου κράτους και της κυβέρνησης της Δεξιάς.

Είναι μια προσπάθεια, έμμεση ακόμα, αγωνίζεται να δημιουργήσει κλίμα, να καταργηθεί ένα αίτημα που χρόνια είχε το φεμινιστικό κίνημα και που έδωσε μεγάλους αγώνες για να το κατακτήσει – η άμβλωση είναι νόμιμη στην Ελλάδα από το 1986. Αλλού στον κόσμο ακόμα δεν έχει κατακτηθεί… Προφανώς, η κατάργηση του θα συνιστά μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση. Θα το επιτρέψουμε;

"Sponsored links"

Οι άμεσες αντιδράσεις έδωσαν την απάντηση και οδήγησαν στο κατέβασμα αυτού του εμέσματος. Γιατί έπρεπε να κατέβει, άσχετα από τις μπουρδολογίες που αραδιάζουν ορισμένοι -ταυτιζόμενοι, έστω και ακούσια, με τον Μπογδάνο (1)- ότι το κατέβασμα της προκλητικής, σεξιστικής κι αντιεπιστημονικής αφίσας είναι παραβίαση της ελευθερίας του λόγου! Κι όμως, δεν θέλουν να το παραδεχτούν αλλά πρόβλημα τους, το κατέβασμα αποτελεί μια μικρή, έστω, δημοκρατική και κοινωνική νίκη αλλά με μεγάλο αντίκτυπο. Απόδειξη πολύ ισχυρή ότι η κοινωνία δεν κοιμάται, ότι υπάρχει μια μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία που δεν αφήνει τις προκλήσεις αναπάντητες.

Θα κλείσω με αυτό: τέτοιες απόψεις αποτελούν πισωγύρισμα σε μια δύσκολη πορεία που έχει καταφέρει, σε ένα βαθμό, τέτοιες θέσεις να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να ριζώσουν. Θυμηθείτε: ακριβώς τα ίδια έλεγαν και για την Χρυσή Αυγή… Αλλιώς να μην πούμε τίποτα για το νέο κρούσμα άρνησης του δικαιώματος στην άμβλωση, αυτή τη φορά από το Κέντρο Υγείας Πατησίων (2), αλλιώς να επιτρέψουμε να ξεκινήσει μια καμπάνια για την κατάργηση της γυναικείας ψήφου, έτσι κι αλλιώς για το σπίτι είναι οι γυναίκες, αλλιώς να αθωώσουμε τους νεοναζί να ξαναβγούν να μας μαχαιρώσουν, πρόσφυγες, εργάτες στο Πέραμα, καλλιτέχνες, γυναίκες, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου!

1) https://3pointmagazine.gr/mpogdanos-kakos-katevikan-oi-afises-gia-tis-amvloseis/
2) https://www.kar.org.gr/2020/01/13/sto-kentro-ygeias-patision-arnithikan-se-gynaika-tin-ektrosi/

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις