21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ο Τραμπ με το δάχτυλο στο «κουμπί»: Ετοιμάσου Ρωσία, οι “έξυπνοι” πύραυλοι έρχονται – Τι απαντά η Μόσχα

Ημερομηνία:

Την αλλαγή στάσης από υπέρμαχός του απομονωτισμού σε «γεράκι» και υποστηρικτή στρατιωτικών επεμβάσεων μένει να επιβεβαιώσει και στην πράξη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Συγκεκριμένα σε μήνυμα στο Twitter έγραψε, : «Η Ρωσία ορκίζεται ότι θα καταρρίψει οποιονδήποτε πύραυλο με στόχο τη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία γιατί θα έρθουν και θα είναι νέοι, ωραίοι και “έξυπνοι”. Δε θα έπρεπε να είστε εταίροι με ένα ζώο που σκοτώνει με χημικά τους πολίτες του και το χαίρεται».

Russia vows to shoot down any and all missiles fired at Syria. Get ready Russia, because they will be coming, nice and new and “smart!” You shouldn’t be partners with a Gas Killing Animal who kills his people and enjoys it!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 11 Απριλίου 2018

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα, ο Ρώσος πρέσβης στο Λίβανο δήλωσε ότι αν οι ΗΠΑ εκτοξεύσουν πυραύλους κατά συριακών στόχων, αυτοί θα καταρριφθούν.

Τις προηγούμενες μέρες, εξελίχθηκε ένα διπλωματικό θρίλερ στον ΟΗΕ, μετά την επίθεση με χημικά με δεκάδες θύματα στην πόλη Ντούμα, για την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνο τον Άσαντ, ενώ Ρωσία, Ιράν και το καθεστώς Άσαντ υποστηρίζουν ότι τέτοια επίθεση δεν έγινε ποτέ και πως τα πλάνα με τα θύματα ήταν σκηνοθετημένα.

Προσφέρει… βοήθεια στη Μόσχα

Την ίδια στιγμή, πάντως, με νέο tweet, σε εντελώς άλλο «μήκος κύματος», ο Τραμπ προσφέρθηκε σήμερα να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος» λιγότερο από μία ώρα αφότου προειδοποίησε τη Μόσχα ότι επίκεινται πυραυλικά πλήγματα στη Συρία.

Our relationship with Russia is worse now than it has ever been, and that includes the Cold War. There is no reason for this. Russia needs us to help with their economy, something that would be very easy to do, and we need all nations to work together. Stop the arms race?

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 11 Απριλίου 2018

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι΄αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Θέλετε να εμποδίσετε την έρευνα για τα χημικά, απαντά η Μόσχα

Οι έξυπνοι πύραυλοι, στους οποίους αναφέρθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Το Σάββατο, πολλά ΜΜΕ, επικαλούμενα Σύρους μαχητές, κατηγόρησαν τη Δαμασκό ότι εξαπέλυσε επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της πόλης Ντούμα, που βρίσκεται στην ανατολική Γούτα. Νωρίτερα σήμερα ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία πρέπει να «ετοιμαστεί» καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πλήξουν τη Συρία με «ωραίους, καινούριους και έξυπνους» πυραύλους. «Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ [του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων] ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο; Ή μήπως η όλη ιδέα είναι να καλύψουμε γρήγορα την πρόκληση με έξυπνους πυραύλους ώστε οι διεθνείς ειδικοί να μην έχουν τίποτα να εξετάσουν ως στοιχεία;» έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook. Η εκπρόσωπος τόνισε πως «οι έξυπνοι πύραυλοι πρέπει να πλήττουν τρομοκράτες, όχι τη νόμιμη κυβέρνηση που πολεμά τη διεθνή τρομοκρατία στο έδαφός της επί πολλά χρόνια.»

Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ και Ρωσία

"google ad"

Σε κάθε περίπτωση εντείνεται η διεθνής ανησυχία για το ενδεχόμενο ανοιχτής πολεμικής αναμέτρησης μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία.

Οι ΗΠΑ διατηρούν στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δυνάμεις έτοιμες να πλήξουν πολυάριθμους στόχους (6ος στόλος) και η Ρωσία διαθέσει το σύστημα άρτιο σύστημα αεράμυνας S-400, ενώ διατηρεί ναυτική βάση στο λιμάνι της Ταρτούς και αεροπορική βάση στη Λατάκεια.

Στο χορό έχουν «συρθεί» Βρετανία και Γαλλία οι οποίες παρά το στενό «μαρκάρισμα» Τραμπ δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα κοινή δράση, καθώς όπως δήλωσαν Τερέζα Μέι και Εμανουέλ Μακρόν, περιμένουν χειροπιαστές αποδείξεις για να προχωρήσουν σε στρατιωτική δράση.

Το παρών στη πολύπλοκή σύγκρουση δίνει και το Ισραήλ, το οποίο σύμφωνα με αναλυτές, ευθύνεται για τον πρόσφατο βομβαρδισμό στρατιωτικού αεροδρομίου στη Συρία με δεκάδες νεκρούς Ιρανούς στρατιωτικούς συμβούλεις.

Στο ψηφιδωτό της κατακερματισμένης και πολύπαθης Συρίας, τα δικά της συμφέροντα υπηρετεί και η Τουρκία, η οποία έχει εισβάλει στο βόρειο τμήμα της χώρας και με αφορμή τον πόλεμο κατά των «τρομοκρατών» (των Κούρδων του YPG που συνέβαλαν τα μέγιστα στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών) δημιουργεί τετελεσμένα.

“Βρείτε τα”, λέει η Άγκυρα

Η Τουρκία, εκ των πρωταγωνιστών στη συριακή κρίση, κάλεσε την Τετάρτη τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν να «τσακώνονται σαν νταήδες στον δρόμο», αναφερόμενη στις απειλές περί έναρξης αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της Δαμασκού με φόντο την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα.

«Ο ένας λέει “διαθέτω καλύτερους πυραύλους”, ο άλλος απαντάει “όχι, εγώ έχω καλύτερους πυραύλους. Άντε, λοιπόν, εκτοξεύστε τους!” (…) Σαν να κάνουν νταηλίκια στον δρόμο, τσακώνονται όπως οι νταήδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Και ποιος πληρώνει το τίμημα; (…) Ο άμαχος πληθυσμός» συνέχισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι δηκτικές αυτές δηλώσεις έγιναν ενώ η ένταση μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ βρίσκεται στο ζενίθ τις τελευταίες ημέρες μετά την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία, μια επίθεση για την οποία πολλές χώρες της Δύσης επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση της Δαμασκού, την οποία στηρίζει η Μόσχα.

«Αυτές τις ημέρες τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη» σημείωσε ο Γιλντιρίμ.

«Να όμως που, τί κάνουν; Εκτοξεύουν εκατέρωθεν απειλές με πολλαπλά tweets».

«Δεν είναι ώρα για αντιπαλότητες, είναι η στιγμή να επουλώσουμε τις πληγές στην περιοχή (…). Είναι η ώρα να βάλουμε στην άκρη τους τσακωμούς για το ποιος είναι ο ισχυρότερος» υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...