20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ο Τσίπρας στις ΗΠΑ με φόντο επενδύσεις και Σούδα

Ημερομηνία:

Στις 10 απόψε το βράδυ το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Gulfstream -V  αναμένεται  να προσγειωθεί στο Σικάγο, όπου ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη- σταθμό  καθώς θα γίνει δεκτός την Τρίτη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον.

Μαζί του ένα υπουργικό «dream team» εν όψει του κρίσιμου τετ α τετ που θα έχει στο Οβάλ Γραφείο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και των άλλων συναντήσεων, στις οποίες αναμένεται ότι θα τεθεί όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επί τάπητος.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς μετέβη νωρίτερα (14 Οκτωβρίου) για να συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, στρατηγό H.R McMaster, στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συνομιλιών.

Επιπλέον, τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μαζί με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά και τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Το οικονομικό επιτελείο που θα απαρτίζεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη θα βρίσκεται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα προκειμένου να συμμετέχει στις εργασίες της Φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ, όπου θα προετοιμάσει την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργό με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως κυβερνητική πηγή με ενεργό ρόλο στην προετοιμασία της επίσκεψης του πρωθυπουργού σημείωνε με νόημα τον Σεπτέμβρη πως ένα τέτοιο ταξίδι δεν θα πρέπει να αναλωθεί απλώς σε επικοινωνιακά οφέλη, αλλά θα πρέπει να παραγάγει απτά αποτελέσματα.

Και μπορεί για την ελληνική αποστολή να πνέει ούριος άνεμος λόγω της σύγχρονης γεωπολιτικής συγκυρίας στην Μέση Ανατολή και των τεταμένων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, στην Ουάσινγκτον, όμως, του Τραμπ φαίνεται πως επικρατεί ήδη πολιτική βαρυχειμωνιά, καθώς το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης και των κυβερνητικών αναταράξεων εντός του Λευκού Οίκου έχει χτυπήσει κόκκινο.

Μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, βασικός στόχος της ελληνικής αποστολής είναι να διατηρήσει το ενδιαφέρον των Αμερικανών αξιωματούχων προκειμένου να επιτευχθεί σύγκλιση σε μια σειρά από καίριας σημασίας θέματα και έτσι η εν λόγω επίσκεψη να γίνει η αφετηρία για την ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Όλα στο Τραπέζι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, τα θέματα που πρόκειται να κυριαρχήσουν μεταξύ άλλων στην ατζέντα είναι η ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας, το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας και των οικονομικών επενδύσεων, αλλά και μια σειρά από άλλα διμερή θέματα που εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή μας.

Οι Αμερικανοί, όπως είναι άλλωστε γνωστό, επιθυμούν να επιτύχουν μια πενταετή ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας προκείμενου να πραγματοποιήσουν μια σειρά από επενδύσεις που θα τους επιτρέψουν να επιτύχουν την επιχειρησιακή αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στην Σούδα.

Η ελληνική πλευρά ζητάει μια σειρά από ανταλλάγματα, ένα μέρος των οποίων φαίνεται πως σχετίζεται με εξοπλιστικά θέματα, δεδομένου πως η υπάρχουσα δημοσιονομική συγκυρία δεν επιτρέπει στην χώρα να ακολουθήσει το εξοπλιστικό σπριντ της Τουρκίας, το οποίο μπορεί ουσιαστικά να ανατρέψει το ισοζύγιο ασφαλείας στο Αιγαίο.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλει ο Πάνος Καμμένος οι ΗΠΑ δεν φαίνονται πρόθυμες μέχρι και σήμερα να εντάξουν την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών που λαμβάνουν αυξημένη στρατιωτική βοήθεια. Πάντως η φημολογούμενη παροχή κάποιων ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού Μ-113 δεν κρίνεται ως επαρκές αντάλλαγμα από την ελληνική πλευρά, η οποία έτσι και αλλιώς σκοπεύει να συζητήσει την αναβάθμιση των F-16 αλλά και την προμήθεια των μαχητικών νέας γενιάς F-35.

Πρώτα η Αμερική

Από αυτή την άποψη παρουσιάζει ενδιαφέρον η εντός εισαγωγικών «πολιτικό πόκερ » που θα παιχθεί στον Οβάλ Γραφείο, δεδομένου πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την φήμη του σκληρού διαπραγματευτή και συνεχίζει να προωθεί το πολιτικό δόγμα «Πρώτα η Αμερική» επιμένοντας πως οι άλλες χώρες πρέπει να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ, οι οποίες πρέπει να κλείνουν καλύτερες συμφωνίες που θα εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

"google ad"

Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που επενδύει το 2% του προϋπολογισμού της στην άμυνα και είναι συνεπείς με την Νατοϊκή υποχρέωση φαίνεται πως είναι μια σημαντική μονάδα μέτρησης για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε υποστηρίξει προεκλογικά πως υπάρχουν συμμαχικές χώρες που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους και περιμένουν οι ΗΠΑ να πληρώσουν για την ασφάλεια τους. Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας είχε ευχαριστήσει τον κ. Καμμένο στο Πεντάγωνο για το γεγονός πως η Ελλάδα είναι συνεχίζει να είναι συνεπής παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Το Χαρτί της Σούδας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν την Σούδα περισσότερο ελκυστική στους σχεδιασμούς ασφαλείας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

• Η Τουρκία καθίσταται όλο και περισσότερο ως ένας αναξιόπιστος εταίρος στα μάτια των ΗΠΑ
• Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και ειδικότερα του Ισλαμικού Κράτους έχει αναδειχθεί ως η υπ ‘αριθμόν νούμερο ένα προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής για την νέα αμερικανικής κυβέρνησης
• Η εμφάνιση των νέα ενεργειακά κοιτάσματα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο
• Η αστάθεια και ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός ανάμεσα στις περιφερειακές και τις μεγάλες δυνάμεις εντείνεται στην Μέση Ανατολή

Για αυτό τον λόγο, το Κογκρέσο έχει ήδη εγκρίνει για τα έτη 2018-2019 κονδύλια ύψους 40,145 εκατομμυρίων δολαρίων για έργα υποδομής στην βάση, εκ των οποίων τα 22,045 θα διατεθούν για την επέκταση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών και τα υπόλοιπα για την κατασκευή συστήματος υδροδότησης.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως την άνοιξη οι Αμερικανοί κατάφεραν να επισκευάσουν αεροπλανοφόρο που είχε υποστεί μεγάλη ζημία μέσα σε ελάχιστες μέρες, καθώς το μετέφεραν στην Σούδα και έφεραν αεροπορικώς τα ανταλλακτικά.

Να σημειώσουμε ότι τη Δευτέρα νωρίς το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο Chicago Council on Global affairs. Το θέμα της ομιλίας του θα είναι « Η Ελλάδα ως ένας στρατηγικός εταίρος της Αμερικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο» Εκεί θα κάνει μια πρώτη αναφορά επι αμερικανικού εδάφους στον γεωοπολιτικό ρόλο της χώρας μας και στη σημασία που αποδίδουν οι Αμερικανοί στη βάση της Σούδας, η οποία και είναι ένα από τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη αλλά και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μ. Πενς την Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός, λένε οι πληροφορίες χειρίζεται προσωπικά το θέμα της Σούδας και συνομίλησε μάλιστα γι’ αυτό χτες και με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ αναμένεται να ταξιδέψει επίσης στην Αμερική τον επόμενο μήνα. Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του μέσα σε ένα εξάμηνο ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας.

eleftherostypos.grnews247.gr

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...