Ο Χαρδαλιάς εξηγεί γιατί θα εφαρμοστούν και στην Κρήτη τα ακραία μέτρα προστασίας: Διάσπαρτα τα 33 κρούσματα με μεγάλο αριθμό στενών επαφών υψηλής επικινδυνότητας – Πρόστιμο 10.000 σε όσα μπαρ δεν τηρούν το ωράριο

Κανένα σχόλιο

Εκτενώς αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κρήτης στη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, στην Κρήτη, αν και ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι τόσο μεγάλος όσο στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αττική, τα 33 κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι διάσπαρτα ενώ υπάρχει και μεγάλος αριθμός στενών επαφών υψηλής επικινδυνότητας και μεγάλα ποσοστά μετακινήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, αν δεν εφαρμοστούν μέτρα, μέσα στις επόμενες 7 με 8 ημέρες θα παρουσιαζόταν έκρηξη κρουσμάτων με τρομακτικές συνέπειες.

Ανέφερε πιο αναλυτικά:

“Ξέρω οτι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σε σχέση με τα κρούσματα.

"Sponsored links"

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αττική. Είναι η πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας όπου η Κεντρική Μακεδονία έχει παραπάνω αριθμό ενεργών κρουσμάτων από την Αττική. 478 έχει η Κεντρική Μακεδονία και η Αττική 406.

Τα κριτήρια μας όμως δεν είναι μόνο τα ποσοτικά. Πήραμε απόφαση και για την Κρήτη που έχει μόνο 33 κρούσματα. Προσέξτε, πρέπει να υπάρχει μία σχέση του αριθμού κρουσμάτων με τον πληθυσμό και το βασικότερο είναι να δούμε ποια είναι η εικόνα μέσα στην κοινότητα. Στην Κρήτη έχουμε διάσπαρτα κρούσματα σε όλο το νησί. 33 κρούσματα.

Δεν υπάρχει κάποιος λόγος πανικού. Τι προκύπτει όμως από τις ιχνηλατήσεις; Προκύπτει ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών υψηλής επικινδυνότητας και μέσα από τις ιχνηλατήσεις των 33 κρουσμάτων προκύπτουν και μεγάλα ποσοστά μετακινήσεων από περιφερειακή ενότητα σε περιφερειακή ενότητα.

Άρα τι κάνομε; Το βάζομε αυτό σε ένα αλγόριθμο και από εκεί φανερώνεται μία πρόβλεψη ότι εφοσον συνεχιστεί αυτό για τις επόμενες 7 ή 8 μερες ή αν έχουμε έλλειψη γνώσης, σε περίπτωση που δε μας έχουν πει αλήθεια, πέρνουμε τις συγκεκριμένες αποφάσεις.

Να είστε βέβαιοι ότι η διαδικασία βασίζεται σε απόλυτα επιστημονικά εργαλεία.”

508 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από 1η Ιουλίου

Ο κ. Χαρδαλιάς,  μια ημέρα μετά τα νέα πιο αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διασποράς του κοροναϊού ανέφερε ότι απο 1η Ιουλίου μέχρι και 9 Αυγούστου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 508 εκ των οποίων 164 είναι ενεργά 243 επέστρεψαν στη χώρα προσέλευσης και 101 μη ενεργά που παραμένουν στην Ελλάδα. 124 είναι στην Αττική τα 140 είναι στην κεντρική Μακεδονία 51 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 11 στη Θεσσαλία 10 στην ήπειρο 52 στα Ιόνια νησιά 42 στην Κρήτη 41 στο νότιο Αιγαίο 19 στερεά Ελλάδα 9 στην Πελοπόννησο 1 στη δυτική Μακεδονία 3 στο βόρειο Αιγαίο 5 στη δυτική Ελλάδα.

Τα μέτρα

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι από τις 16 Αυγούστου μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς και θα επιτρέπεται η είσοδος 750 ατόμων την ημέρα ενώ υπογράμμισε ότι από την ίδια ημερομηνία θα επιβάλλεται 7ημερη απομόνωση από την Αλβανία.

"Sponsored links"

Όπως διευκρίνισε του πλαφόν των εισερχομένων που θα μπει από τις 16 Αυγούστου δεν συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά μέχρι 10 ετών, ενώ υπογράμμισε ότι αναστέλλονται συναυλίες και παραστάσεις και συμμετέχοντες με όρθιους.

Σε ότι αφορά το κλείσιμο στις 12 τη νύχτα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από απόψε τη νύχτα, διευκρίνισε ότι το κατέβασμα των ρολών αφορά τις εξής επιχειρήσεις:

  • εστίασης
  • διάθεσης ποτών
  • τροφοδοσίας, catrering
  • εκμετάλλευσης κτήματος για κοινωνικές εκδηλώσεις π.χ. για γάμους
  • διοργάνωση ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά εξαιρούνται τα delivery και το take away, που δεν αφορά ποτά.

Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι αποφασίστηκε από τις 11/08 μέχρι 23/08 ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπαρ-Εστιατόρια) θα μένουν κλειστά από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 7 το πρωί στις Περιφέρειες: Κρήτης, Αν. Μακεδονίας και Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας, Κέρκυρας και στους δήμους Ρόδου, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυκόνου, Πάρου, Αντιπάρου, Κω, Βόλου, Κατερίνης.

Στους παραβάτες θα μπαίνει σε πρώτη φάση πρόστιμο 10.000 ευρώ και σε περίπτωση δεύτερης παράβασης λουκέτο για 20 ημέρες.

Για τις λιτανείες

Ερωτηθείς σχετικά με τον Δεκαπενταύγουστο και το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού αν ιερείς αποφασίσουν μεμονωμένα να κάνουν λιτανείες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε:

«Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του στις λιτανείες». Και συμπλήρωσε πως «η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη για τις θρησκευτικές λειτουργίες. Η μέχρι τώρα συνεργασία μας την Εκκλησία είναι εξαιρετική, αντιμετωπίζει το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι σε όλες τις εκκλησίες τηρούνται όλα τα μέτρα».

«Η σχέση ενεργών κρουσμάτων – μη ανιχνευμένων κρουσμάτων στην κοινότητα δεν μπορεί να ανιχνευτεί. Κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους στην κοινότητα και οι επιστήμονές μας αποφασίζουν κάθε φορά με βάση τα μοντέλα εκτίμησης», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι σε Αττική και Μακεδονία.

«Το κύριο όγκο τον έχουν οι περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς (Αθήνα, Θεσ/κη), αλλά οι αποφάσεις μας δεν λαμβάνονται μόνο με αριθμητικά κριτήρια» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις