20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πάνω από 110 πρόσφυγες φιλοξενούνται στην Κρήτη και ούτε που το πήρε κανείς χαμπάρι

Ημερομηνία:

Πάνω από 110 πρόσφυγες μένουν στην Κρήτη στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας τους που «τρέχει» η Αναπτυξιακή Ηρακλείου σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Η πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων έγινε πριν από δύο μήνες περίπου και από τότε κάθε βδομάδα έρχονται μία με δύο οικογένειες.

«Αυτή τη στιγμή στην Κρήτη φιλοξενούνται γύρω στους 119 πρόσφυγες με τους 108 να είναι στην πόλη του Ηρακλείου. Η ροή των προσφύγων δεν είναι τόσο συχνή. Έρχονται περίπου ανά βδομάδα μία με δύο οικογένειες», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, η υπεύθυνη του προγράμματος για την φιλοξενία των προσφύγων από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου, Δήμητρα Καμπέλη.

Παράλληλα αναμένεται να έρθουν σταδιακά άλλα 600 άτομα, γεγονός που αναφέρεται και στην σύμβαση που έχει υπογράψει η Αναπτυξιακή με τον ΟΗΕ.

Το προφίλ των προσφύγων – Το 60% είναι παιδιά

Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έρχονται στην Κρήτη ανήκουν στην μεσαία ή την υψηλή τάξη ενώ παράλληλα είναι μονογονεϊκές οικογένειες.

«Αυτό σημαίνει είτε ότι ο έτερος γονέας έχει σκοτωθεί στον πόλεμο, είτε ότι βρίσκεται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και ζητά την επανένωση με την οικογένειά του», υπογράμμισε σχετικά η κ. Καμπέλη ενώ τόνισε παράλληλα πως υπάρχουν πολλά παιδιά: «Το 60% των ανθρώπων που έρχονται στην Κρήτη είναι παιδιά. Έχουμε παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, όπως δύο πρόωρα διδυμάκια, μέχρι και εφήβους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί είναι πρόσφυγες πολέμου και έρχονται από τη Συρία κυρίως αλλά και την Παλαιστίνη, Ιράν και Αφγανιστάν.

Έχουν όλοι δικαίωμα στην εκπαίδευση

Βασικό στοιχείο του προγράμματος φιλοξενίας είναι η εκπαίδευση των παιδιών γι’ αυτό και γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν στα σχολεία του τόπου.

«Έχουν όλοι δικαίωμα να παρακολουθήσουν μαθήματα στα σχολεία και οι περισσότερες οικογένειες θέλουν το παιδί τους να ξεκινήσει την εκπαίδευση με τη νέα χρονιά. Γι’ αυτό και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, κ. Τερζάκη ο οποίος περιμένει να του πούμε σε ποιες περιοχές του Ηρακλείου υπάρχουν προσφυγόπουλα ώστε να ενταχθούν στις σχολικές κοινότητες», ανέφερε σχετικά η κ. Καμπέλη ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι οι διευθυντές των σχολείων είναι θετικοί για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Οι δύο πρώτοι μήνες στην Κρήτη

Ευχαριστημένοι και άκρως ανακουφισμένοι είναι οι πρόσφυγες που μένουν τους τελευταίους δύο μήνες στην Κρήτη καθώς έφυγαν από τις σκηνές που στοιβάζονταν με δεκάδες άλλους και ήρθαν σε σπίτια έχοντας μία αξιοπρεπή ζωή.

«Οι άνθρωποι που έρχονται στην Κρήτη μέσω του προγράμματος φιλοξενίας είναι πολύ ευάλωτοι. Γι’ αυτό και όταν τους πάμε στα σπίτια και βλέπουν τον τρόπο ζωής εδώ στην Κρήτη δείχνουν ευχαριστημένοι και ανακουφισμένοι. Μάλιστα, οι περισσότεροι είναι πολύ αξιοπρεπείς άνθρωποι και προσπαθούν με κάθε μέσο που διαθέτουν να μας ευχαριστήσουν. Άλλοι μας καλούν για καφέ, άλλοι για φαγητό. Είναι πολύ καλοσυνάτοι άνθρωποι και αυτό φαίνεται σε κάθε τους κίνηση», υπογράμμισε η κ. Καμπέλη.

"google ad"

Παράλληλα, οι ίδιοι οι Κρητικοί δείχνουν έντονο το συναίσθημα της φιλοξενίας στους πρόσφυγες που μένουν στο νησί.

«Ειδικά στο Ηράκλειο», όπως εξηγεί η κ. Καμπέλη, «οι γείτονες έχουν δεχθεί τους πρόσφυγες. Τους επισκέπτονται συχνά, τους βοηθούν όπως μπορούν και πάνε παιχνίδια στα παιδιά».

Αιτήσεις για να φύγουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα

Αρκετοί από τους πρόσφυγες που μένουν στην Κρήτη έχουν ήδη προχωρήσει σε αιτήσεις για να προωθηθούν σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

«Υπάρχει αρκετή ανυπομονησία στις μονογονεϊκές οικογένειες κυρίως που έχουν κάνει αίτηση να πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης προκειμένου να ενωθούν με τον έτερο γονέα. Φανταστείτε ότι έχουμε εδώ μία γυναίκα με τα παιδιά της που έχουν να δουν τον πατέρα τους πάνω από τέσσερα χρόνια. Αυτή η οικογένεια θέλει οπωσδήποτε να φύγει», ανέφερε σχετικά η κ. Καμπέλη.

Ανταπόκριση ιδιοκτητών ακινήτων για την φιλοξενία προσφύγων

Ικανοποιητική είναι – τουλάχιστον στο Ηράκλειο – η ανταπόκριση των ιδιοκτητών ακινήτων ως προς την διάθεση ενός σπιτιού για την φιλοξενία προσφύγων.

«Αν και υπήρχε αρχικά ένας δισταγμός από την πλευρά των ιδιοκτητών στη συνέχεια ξεπεράστηκαν τα όποια εμπόδια και συνεχώς έχουμε νέες αιτήσεις για το Ηράκλειο. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε ενοικιάσει και εξοπλίσει περισσότερα από 55 σπίτια ωστόσο υπάρχει πρόβλημα στην υπόλοιπη Κρήτη. Μέχρι στιγμής έχουν ενοικιαστεί οχτώ σπίτια στα Χανιά και δύο μένουν (όπου θα έπρεπε να ήταν 25), ένα στο Ρέθυμνο (25 θα έπρεπε να ήταν κι εκεί) και κανένα στο Λασίθι. Στα Χανιά υπάρχει πρόβλημα επειδή οι περισσότεροι έχουν ενοικιάσει τα σπίτια τους μέσω Airbnb ενώ το Ρέθυμνο έχει πολλούς φοιτητές», υπογράμμισε σχετικά η κ. Καμπέλη εξηγώντας παράλληλα ότι όλοι οι λογαριασμοί – από το ενοίκιο μέχρι και τα κοινόχρηστα και την ΔΕΗ – τα πληρώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

«Η σύμβαση με τους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είναι με τους πρόσφυγες αλλά με εμάς. Εμείς ενοικιάζουμε το σπίτι, το καθαρίζουμε, βλέπουμε τις ελλείψεις και φιλοξενούμε μία οικογένεια. Όταν φύγει η οικογένεια το ξαναφτιάχνουμε και τοποθετούμε μία άλλη οικογένεια προσφύγων», επεσήμανε η κ. Καμπέλη.

Τί καλύπτει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Το πρόγραμμα που «τρέχει» για την φιλοξενία των προσφύγων χρηματοδοτείται – όπως είναι ήδη γνωστό – από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου να είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του προγράμματος στην Κρήτη.

Όπως εξηγεί στο cretapost, η κ. Καμπέλη τα πράγματα που παρέχει το πρόγραμμα στους πρόσφυγες είναι:

Α) Στέγαση (πλήρως επιπλωμένα και εξοπλισμένα ακίνητα)

Β) Χρήματα μέσω μίας κάρτας – τύπου χρεωστικής – που εκδίδει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για κάθε οικογένεια.

«Τα χρήματα μπαίνουν σε μηνιαία βάση και ανέρχονται στο ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος των Ελλήνων. Αυτή η απόφαση λήφθηκε για να μην υπάρξουν εντάσεις», ανέφερε η κ. Καμπέλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι σε ισχύ έως το τέλος του χρόνου ωστόσο όπως προανήγγειλε ο ευρωπαϊκός επίτροπος ανθρωπιστικής βοήθειας και διαχείρισης κρίσεως, κ. Στυλιανίδης, θα πάρει παράταση έως και το 2019.

Ναυσικά Κωνσταντοπούλου

cretapost.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...