Τρόπους διαφυγής από τον…ασφυκτικό κλοιό των τεράστιων αιολικών πάρκων -σχεδόν 2000 Μεγαβάτ!- που προγραμματίζουν στην Κρήτη ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζος αναζητεί η Περιφέρεια που μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού αναμένεται να φέρει στο περιφερειακό συμβούλιο τις που περιβαλλοντικές μελέτες που εστάλησαν από το υπουργείο. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής ενημέρωσε το Σώμα για τις εξελίξεις και έδωσε αποκαλυπτικά στοιχεία των δύο επενδύσεων ζητώντας τη συνδρομή των συμβούλων για μια εμπεριστατωμένη απάντηση και τεκμηριωμένη απόφαση, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Δυστυχώς με βάση την πρώτη μελέτη των υπηρεσιών της περιφέρειας και με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο περιφερειακό συμβούλιο τα στοιχεία των δύο επενδύσεων είναι…καταλυτικά για το περιβάλλον της Κρήτης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

-Τα αιολικά Πάρκα των 2 επενδύσεων ευρίσκονται εντός περιοχών NATURA σε ποσοστό άνω του 70%!

-Μόλις το …3.75% της ΕΛΙΚΑ (Κοπελούζος) είναι εντός της ζώνης αναζήτησης για ανάπτυξη ΑΠΕ που προτείνει το αναθεωρημένο Χωροταξικό που θα περάσει από το συμβούλιο εντός των επόμενων εβδομάδων.

-Μόλις το …2,15% της ΤΕΡΝΑ είναι εντός της ζώνης αναζήτησης για ανάπτυξη ΑΠΕ του ΠΠΧΣΑΑ.

Ο κ.Καλογερής έκανε μια πρώτη ενημέρωση στο Σώμα, τόνισε ότι αναμένεται να γνωστοποιηθεί η πολιτική και η στρατηγική που θα ακολουθήσει το υπουργείο το οποίο ουσιαστικά μέχρι τώρα δεν έχει μιλήσει για το μεγάλο αυτό ζήτημα της εκχώρησης του αιολικού δυναμικού της Κρήτης σε δύο εταιρείες.

«Εμείς πρέπει να μελετήσουμε και να δούμε σοβαρά αυτές τις επενδύσεις οι οποίες ετοιμάζουν να βάλουν αιολικά σε δεκάδες βουνοκορφές της Κρήτης χωρίς να υπολογίζουν τίποτα, ούτε ΝΑΤΟΥΡΑ, ούτε φυσικό κάλλος» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης που επεσήμανε ότι «πρέπει η όποια απόφαση του συμβουλίου πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και όχι στη λογική της πλήρους άρνησης».

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το περιφερειακό συμβούλιο πρώτα θα συζητήσει και θα καταλήξει για τον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό και μετά θα ‘πιάσει’ τα αιολικά πάρκα μαμούθ αφού έτσι κι αλλιώς συνδέονται τα θέματα των ΑΠΕ με την χωροταξία.

Τι προβλέπεται

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κ.Καλογερής η επένδυση Κοπελούζου προβλέπει:

-31 Αιολικά Πάρκα
-361 ανεμογεννήτριες, τύπου Enercon E-70, ισχύος 2,3 MW έκαστη, ύψος πυλώνα 64 m και διάμετρο ρότορα 71 m
-Νέα οδοποιία στις τέσσερεις Π.Ε. 195,82 km. Πλάτος δρόμου 5,00 μ. (4.00 μ. οδόστρωμα).
-Το σύνολο των εκσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και των διαμορφώσεων πλατειών έδρασης των Α/Γ, ανέρχεται σε 1.516.739,48 m3 και οι επιχώσεις σε 1.510.303,96 m3, ήτοι εμφανίζεται πλεόνασμα προϊόντων εκσκαφής 6.435,52 m3\
-Επένδυση συνολικού ύψους 1.778.297.210 €,
-Άμεσα ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη που θα αποδίδονται στην τοπική κοινωνία (περίπου 6.730.000 € ετησίως).
-Φάση κατασκευής, θα δημιουργηθούν συνολικά περίπου 1.500 άμεσες, έμμεσες και συνεπαγόμενες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για 4 χρόνια,
-Φάση λειτουργίας θα δημιουργηθούν συνολικά 130 μόνιμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

"google ad"

Η TEΡNA προβλέπει

-25 Αιολικά Πάρκα (Α/Π)
-285 ανεμογεννήτριες (Α/Γ) VESTAS V90, ονομαστικής ισχύος 3 ΜW η κάθε μια με ύψος πύργου 80 m και διάμετρο ρότορα 90 m.
-Θα χρησιμοποιηθούν 250 Km δασικών δρόμων Γ΄ κατηγορίας, εκ των οποίων περίπου 200 Km θα διανοιχθούν εκ νέου, ενώ περίπου 50 Km θα είναι υφιστάμενο οδικό δίκτυο το οποίο θα βελτιωθεί.
-Πλάτος δρόμου 5,00 μ. (4.00 μ.)
-Όγκος χωματισμών από την διάνοιξη και βελτίωση οδών πρόσβασης στα 25 Α/Π είναι 568.445 m3
-Επένδυση συνολικού ύψους 2.458.300.672 €
-Άμεσα ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη που θα αποδίδονται στην τοπική κοινωνία (περίπου 7.625.672 € ετησίως).
-Φάση κατασκευής, θα δημιουργηθούν συνολικά περίπου 1.500 άμεσες, έμμεσες και συνεπαγόμενες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης για 4 χρόνια,
-Φάση λειτουργίας θα δημιουργηθούν συνολικά 130 μόνιμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης

cretalive.gr