19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου

Ημερομηνία:

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκαλεί η είδηση του θανάτου της μεγάλης κυρίας του ελληνικού θεάτρου και πρωταγωνίστριας των ταινιών του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, Εύας Κοταμανίδου. Η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, που έχει διατελέσει και πολιτικός πέθανε σε ηλικία 84 ετών.

Γεννήθηκε το 1936 στην Νέα Φιλαδέλφεια, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και έγινε γνωστή από τις ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, όπως «Ο Θίασος», «Μεγαλέξαντρος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το βλέμμα του Οδυσσέα» και «Τριλογία: Το λιβάδι που δακρύζει».

Στην καριέρα της έκανε επίσης πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση και το θέατρο, μεταξύ άλλων στις παραστάσεις «Το πανηγύρι» (Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν”, 1964, «Το τέλος του παιχνιδιού» (Θέατρο Τέχνης “Κάρολος Κουν”,1969), «Έστω» (Θεατρική Σκηνή, 1983), «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» (Λαϊκό Πειραματικός Θέατρο, 1984), «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται» (Θεατρική Επιχείρηση Θάνος Μαρτίνος, 1985), «Το παιχνίδι της τρέλλας και της φρονιμάδας» (ΚΘΒΕ,1986), «Φεγγαρόφωτο» (Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα, 1995), «Παπαγάλος με πορτοκαλί φτερά» (Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα, 1998), «Ο γυάλινος κόσμος» (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας, 1999, «Εφτά λογικές απαντήσεις» (Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα, 2006).

Η Εύα Κοταμανίδου στην ταινία
Η Εύα Κοταμανίδου στην ταινία “Μεγαλέξανδρος” του Θεόδωρου Αγγελόπουλου  ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Επίσης είχε συμμετάσχει μεταξύ άλλων στις τηλεοπτικές σειρές «Η φυλή των ανθρώπων» (1995), «Λεηλασία μιας ζωής» (1978), «Ο Πατούχας» (1984), «Παράξενα ελληνικά διηγήματα» (1981), «Προς Οφρύνιο» (1984), «Το φως του Αυγερινού» (19804), «Χωρικά ύδατα» (1998).

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε επίσης στις ταινίες «Δονούσα» (1992), «Εκτός σχεδίου» (2005), «Ζωή χαρισάμενη» (1993), «Η καγκελόπορτα» (1978), «Οι κυνηγοί» (1977), «Το αίμα των αγαλμάτων» (1982), «Το ευτυχισμένο πρόσωπο της Λεωνόρας» (1982), «Το τελευταίο στοίχημα» (1989).

Ο μονόλογος της Εύας Κοταμανίδου για τα Δεκεμβριανά στην ταινία “Ο Θίασος”:

Η πορεία στην πολιτική

Στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου 1989, η Εύα Κοταμανίδου εξελέγη βουλευτής Β΄Αθηνών με τον Συνασπισμό.

Στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με τη Δημοκρατική Αριστερά.

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου
 EUROKINISSI

Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας: «Ακόμα ένα δυσάρεστο νέο και μια μεγάλη απώλεια για το θέατρο και τον πολιτισμό μας. Η σπουδαία κυρία του θεάτρου μας και πρωταγωνίστρια των μεγάλων ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου Εύα Κοταμανίδου και δασκάλα τόσων ηθοποιών έφυγε τα ξημερώματα… Καλό ταξίδι αγαπημένη μας και ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για όσα πρόσφερες και κυρίως για το ήθος με το οποίο υπηρέτησες την τέχνη και τον πολιτισμό μας» ανέφερε στο μήνυμά του.

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ