23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πέθανε ο ήρωας του Πολέμου ενάντια στους ναζί και διάσημος ηθοποιός Κρίστοφερ Λι

Ημερομηνία:

Σε ηλικία 93 ετών- Ο χαρισματικός ηθοποιός που συνδέθηκε με τον ρόλο του «Δράκουλα», άφησε την τελευταία του πνοή, την Κυριακή, σε νοσοκομείου του Λονδίνου- Είχε νοσηλευτεί επειδή αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβληματα και έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου του Κρίστοφερ Λι. Ο βετεράνος ηθοποιός που χάρισε εμβληματικές ερμηνείες στον κινηματογράφο και στο θέατρο, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 93 ετών. Ο Λι είχε νοσηλευτεί επειδή αντιμετώπιζε αναπνευστικά προβληματα και έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια.

Ο χαρισματικός ηθοποιός που συνδέθηκε με τον ρόλο του «Δράκουλα», στην κλασική ταινία τρόμου του Τέρενς Φίσερ, άφησε την τελευταία του πνοή, την Κυριακή, στο Chelsea and Westminster Hospital του Λονδίνου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Η είδηση του θανάτου του Κρίστοφερ Λι, έγινε γνωστή, μόλις σήμερα, έπειτα από επιθυμία της συζύγού του. Η Gitte Lee, όπως είναι γνωστή, ήθελε να ενημερωθούν πρώτα οι συγγενείς του αξέχαστου ηθοποιού και έπειτα τα Μέσα. Το ζευγάρι ήταν παντερμένο για περισσότερα από 50 χρόνια.

Ο ηθοποιός των 250 ταινιών

Ένα από τα διαχρονικά αναγνωρίσιμα πρόσωπα του παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος, ο βετεράνος βρετανός ηθοποιός στοίχειωσε με την εικόνα του κακού το σινεμά στον τελευταίο αυτό μισό και πλέον αιώνα!

Παρά το γεγονός όμως ότι τον έχουμε απολαύσει σε ρόλους πολυθρύλητων κακών της μεγάλης οθόνης, από τον Ρασπούτιν και τον Φου Μαντσού ως τον Φρανκενστάιν και τον τζεϊμσμποντικό Σκαραμάνγκα, η καριέρα του Κρίστοφερ Λι έχει συνδεθεί αναπόφευκτα στο συλλογικό ασυνείδητο με τον κόμη Δράκουλα.

Στον ίδιο βέβαια δεν αρέσει καθόλου αυτό, γι’ αυτό και διαμαρτύρεται συχνά-πυκνά: «Από τις 250 ταινίες της καριέρας μου, οι 15 ήταν με ήρωα τον Δράκουλα. Το 1958 ήταν η πρώτη και το 1972 η τελευταία. Δεν μιλώ πια γι’ αυτόν τον χαρακτήρα. Πράγματι τυποποιήθηκα για λίγο, αλλά αυτό άλλαξε στη συνέχεια. Δούλεψα με τον Μπίλι Γουάιλντερ, τον Τζον Λάντις, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον Τιμ Μπάρτον, έκανα ταινίες του φανταστικού, κωμωδίες, ανόητες κωμωδίες. Ο Δράκουλας είναι πια αρχαιολογία»…

Και βέβαια έχει δίκιο, καθώς ο πολύπειρος Λι έχει παίξει πρακτικά τα πάντα και έχει εκτοξεύσει τους ήρωες που ενσάρκωσε με το υποκριτικό του πάθος, λειτουργώντας ως χαμαιλέοντας του σινεμά.

Εξάλλου, οι μικρότεροι ηλικιακά τον ταυτίζουν με τα πρίκουελ του «Star Wars» (επεισόδια ΙΙ και ΙΙΙ) αλλά και την τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», στις πρόσφατες και ήδη κλασικές εμφανίσεις του στη σκοτεινή αίθουσα δηλαδή, κι αυτό γιατί ο πάντα τζέντλεμαν Κρίστοφερ Λι έχει τη μαγική ικανότητα να κάνει απόλυτα δικό του κάθε ρόλο που ερμηνεύει…

Πρώτα χρόνια

Ο σερ Κρίστοφερ Φρανκ Καραντίνι Λι γεννιέται στις 27 Μαΐου 1922 στο Λονδίνο, μέσα σε μια από τις παλιές και αριστοκρατικές οικογένειες της χώρας. Ο πατέρας του ήταν παρασημοφορημένος συνταγματάρχης του Βασιλικού Στρατού, ενώ η μητέρα του, κόμισσα Καραντίνι, ήταν γόνος παλιάς ιπποτικής οικογένειας της Ευρώπης.

Οι Καραντίνι έλκουν την καταγωγή τους από τον 1ο αιώνα μ.Χ. και συνδέονται με τον Καρλομάγνο, απολαμβάνοντας πρωτόγνωρες τιμές στους τόσους αιώνες της δυναστείας τους. Ο Κρίστοφερ μορφώνεται λοιπόν σε ιδιωτικά σχολεία της Βρετανίας και κατόπιν ακολουθούν σπουδές στην κλασική φιλολογία, τα λατινικά και τα ελληνικά σε φημισμένα αγγλικά κολέγια, όπως το Ίτον και το Γουέλινγκτον.

"google ad"

Για την αγάπη του για τα αρχαία ελληνικά, παρατηρεί ο Λι: «Μάθαινα αρχαία ελληνικά από 12 ετών και ποτέ δεν τα ξέχασα. Δεν μπορώ να καταλάβω τα νέα ελληνικά, αν όμως μου δώσετε μια εφημερίδα, θα μπορέσω να διαβάσω το 50%».

Ολοκληρώνοντας την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση, ο Λι θα βρεθεί να απασχολείται στη θέση του κλητήρα σε μια μεγάλη λονδρέζικη εταιρία, παραδίδοντας καθημερινά μηνύματα και οργώνοντας την πόλη…

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου, ο Κρίστοφερ Λι χάνει τον στρατιωτικό πατέρα του και κατατάσσεται εθελοντικά στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία και κατόπιν στις Ειδικές Δυνάμεις, οργώνοντας κυριολεκτικά τα αιματοβαμμένα χαρακώματα της Ευρώπης και της Αφρικής.

Οι έπαινοι από τους ανωτέρους για τα ανδραγαθήματά του πέφτουν βροχή και ο ίδιος ανεβαίνει γρήγορα τις τάξεις της ιεραρχίας. Ο Λι δεν είχε βέβαια σχέδια να ακολουθήσει στρατιωτική καριέρα, έπρεπε όμως να βοηθήσει τη χώρα του στην εμπόλεμη περιπέτειά της!

Στα 5 χρόνια που θα παραμείνει στις τάξεις της Αεροπορίας, θα διακριθεί στη μάχη, παίρνοντας μέρος σε πολλές ξακουστές συρράξεις του φονικού πολέμου, θα παρασημοφορηθεί πολλάκις και θα απολυθεί τελικά (1946) με τον βαθμό του σμηναγού!

Μεταπολεμικές ασχολίες και ντεμπούτο στο σινεμά

Έναν μόλις χρόνο μετά την αποστρατεία του, ο Κρίστοφερ Λι θα εισβάλει στην κινηματογραφική βιομηχανία (1947) και τη show-biz. Παίρνει μέρος σε θεατρικά έργα, σε οπερετικές παραστάσεις και ηχογραφεί ακόμα και για το ραδιόφωνο. Η καλή του φωνή σύντομα θα γίνει γνωστή και ο ίδιος απολαμβάνει μια πρώτη φήμη ως κλασικός τραγουδιστής!

Αφού περάσει από δραματική σχολή του Λονδίνου, είναι πια ώρα να υλοποιήσει το πρόσφατο όνειρό του: να γίνει ηθοποιός.

Παρά το γεγονός ότι κάνει το ντεμπούτο του ήδη από το 1947, στην περίφημη ταινία του Τέρενς Γιανγκ «Corridor of Mirrors», ο Λι θα περάσει τα επόμενα 10 χρόνια της ζωής του παίζοντας δευτερεύοντες ρόλους σε γνωστά φιλμ, με τις δουλειές του να αγγίζουν τις 30 ταινίες!

Ο απόλυτος Άρχοντας των Καρπαθίων

Η μεγάλη στιγμή του θα έρθει το 1957, όταν θα μπει στο στόχαστρο της θρυλικής εταιρίας παραγωγής ταινιών τρόμου Hammer! Ο Κρίστοφερ Λι παίζει τον Φρανκενστάιν στην «Κατάρα του Φρανκενστάιν» (1957) και γίνεται αυτόματα το αγαπημένο τέρας του πλανήτη…

Την αμέσως επόμενη χρονιά θα κάνει την πρώτη ενσάρκωση του «Δράκουλα», ρόλος που θα σφραγίσει την καριέρα του και θα τον μετατρέψει στον λατρεμένο ηθοποιό που έχει συνυφάνει την πορεία του με τα χρονικά της Hammer. Σε λίγο κανείς δεν θα θυμόταν τον άλλο ξακουστό «Δράκουλα», τον Μπέλα Λουγκόζι…

Ως Πρίγκιπας του Σκότους, ο Κρίστοφερ Λι θα επανενσαρκώσει τον μνημειώδη «Δράκουλά» του αρκετές φορές ακόμα, πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα και σε δεκάδες ακόμη ταινίες τρόμου του φημισμένου βρετανικού στούντιο. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να μην παίξει και στην τελευταία ταινία που σκάρωσε η Hammer το 1976, στο «To the Devil a Daughter».

Ως αγαπημένο παιδί της Hammer, αλλά και από τις συνεργασίες του με άλλα στούντιο παραγωγής ταινιών τρόμου, ο Κρίστοφερ Λι θα εμφανιστεί σε περισσότερα από 50 θρίλερ από το 1959-1976, από τα οποία ξεχωρίζουν φυσικά οι δέκα και πλέον «Δράκουλες».

Από τις εξίσου μνημειώδεις σπλατεριές της εποχής, αναφέρουμε ενδεικτικά τη «Μούμια» (1959), τον «Ρασπούτιν», τα «Δύο πρόσωπα του δρος Τζέκιλ», τη σειρά ταινιών που έκανε ως Φου Μαντσού (μεταξύ 1965-1969), αλλά και την προσωπικά αγαπημένη του της περιόδου, το σπουδαίο «The Wicker Man» (1973)…

Ο Κρίστοφερ Λι θα ενσαρκώσει -για λογαριασμό της Hammer- και τον Σέρλοκ Χολμς, σε μια σειρά ταινιών που άλλοτε ερμηνεύει τον διαπρεπή ντετέκτιβ και άλλοτε τον ακόμα πιο έξυπνο αδερφό του!

Αστέρας του κινηματογράφου

Ο Κρίστοφερ Λι απολάμβανε ήδη το καθεστώς του θρύλου όταν θέλοντας να αποφύγει την τυποποίηση και την κινηματογραφική μανιέρα, άρχισε να ψάχνει ρόλους που θα αποκάλυπταν το υποκριτικό του ταλέντο. Κι έτσι από τη δεκαετία του 1970 εγκαταλείπει σταδιακά το σινεμά του τρόμου ψάχνοντας πια αβανταδόρικες ερμηνείες, παρά το γεγονός ότι έτσι απέρριψε μνημειώδους ρόλους στα θρίλερ της εποχής, όπως στο εμβληματικό «Halloween» του Τζον Κάρπεντερ! Ο Λι ήταν ο άνθρωπος στον οποίο αποτείνονταν πια όλοι οι σκηνοθέτες τρόμου…

Έτσι, ο περίφημος Ίαν Φλέμινγκ, μακρινός ξάδερφος του Κρίστοφερ Λι, του προτείνει το 1974 τον ρόλο του «Φρανσίσκο Σκαραμάνγκα» στον τζεϊμσμποντικό «Άνθρωπο με το Χρυσό Πιστόλι»! Το πέρασμα στο «παραδοσιακό» σινεμά γίνεται με πάταγο…

Για να απαλλαγεί όμως από τη «ρετσινιά» του μάγου του τρόμου, ο Κρίστοφερ Λι έπρεπε να μετακομίσει στην Αμερική, κάτι που έκανε το 1977, σε μια κίνηση που θα τον εκτόξευε στα χρόνια που θα έρχονταν στις κορυφαίες θέσεις των ηθοποιών του πλανήτη!

Σε έναν καταιγισμό κυριολεκτικά ταινιών, το αγαπημένο παιδί του Χόλιγουντ πια συνεργάζεται κυριολεκτικά με όλους τους μεγάλους σκηνοθέτες: Τζον Χιούστον, Τζόζεφ Λόουζι, Όρσον Γουέλς, Νίκολας Ρέι, Μάικλ Πάουελ, Μπίλι Γουάιλντερ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζο Ντάντε, Πίτερ Τζάκσον, Τιμ Μπάρτον, Τζον Λάντις, Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, Αντέι Κοντσαλόφσκι, για να αναφέρουμε μερικούς μόνο!

Οι κινηματογραφικοί του ρόλοι θα τον φέρουν στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη και ο Λι θα βρεθεί να κινηματογραφεί στα ρωσικά, τα γαλλικά, τα ιταλικά, τα γερμανικά και τα ισπανικά, παίρνοντας σβάρνα τις μεγάλες εθνικές κινηματογραφίες της υφηλίου.

Στα φιλμ της αμερικανικής περιόδου δεν μπορείς να μη μνημονεύσεις τους ρόλους του στο «How the West Was Won», το «Airport ’77», την πολεμική κωμωδία του Σπίλμπεργκ «1941», ακόμα και στο σίκουελ των «Γκρέμλινς» έπαιξε!

Στη δεκαετία του ’90, ο Λι θα επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη δύο ακόμα φορές ως Σέρλοκ Χολμς, ενώ το 2001 θα ευτυχήσει να ζήσει μια πρωτόγνωρη δεύτερη κινηματογραφική ζωή, από τον ρόλο του μάγου «Σάρουμαν» στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»! Γεγονός που θα φέρει το όνομά του στο στόμα εντελώς καινούριων ακροατηρίων…

Το 2003 θα συνεχίσει την αστρονομική του επιτυχία, αυτή τη φορά στον «Πόλεμο των Άστρων», ενσαρκώνοντας άλλον έναν εμβληματικό κακό, τον Count Dooku, τόσο στο «Star Wars Episode II: Attack of the Clones» όσο και το «Star Wars Episode III: Revenge of the Sith» του 2005.

Και βέβαια εντελώς πρόσφατα εμφανίστηκε και στα δύο πρώτα επεισόδια της νέας τριλογίας του Πίτερ Τζάκσον «Χόμπιτ» («The Hobbit: An Unexpected Journey» του 2012 και «The Hobbit: There and Back Again» του 2013) κάνοντας τον Τόλκιν μια άκρως προσωπική υπόθεση!

Τα 250 φιλμ στα οποία έχει εμφανιστεί ο μεγάλος Κρίστοφερ Λι προσυπογράφουν μια ασύλληπτη κινηματογραφική καριέρα, η οποία εκτείνεται σε περισσότερα από 65 χρόνια! Για τον ίδιο, κορυφαίο σημείο στην καριέρα του είναι η παρουσίαση του τηλεοπτικού σόου «Saturday Night Live» το 1978…

Ως ηθοποιός, κατέχει και μερικά ιδιαίτερα ρεκόρ: πρώτον, είναι ο μόνος ηθοποιός που έχει ενσαρκώσει τόσο τον Σέρλοκ Χολμς όσο και τον αδελφό του, Mycroft, και δεύτερον, κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες ξιφομαχίες μπροστά στην κάμερα από κάθε άλλο ηθοποιό σε ολόκληρη την κινηματογραφική ιστορία!

Ο Λι εκτελούσε πάντα μόνος του τα κασκαντεριλίκια των ρόλων του, γι’ αυτό και περιλαμβάνεται ως τιμητικό μέλος σε τρεις διεθνείς ενώσεις κασκαντέρ!

Προσωπική ζωή

Ο βετεράνος ηθοποιός ήταν εξάλλου στα κολεγιακά του χρόνια πολύ καλός αθλητής και είχε διακριθεί στο σκουός, το τένις, το κρίκετ, το ράγκμπι, το χόκεϊ και το γκολφ, παραμένοντας μάλιστα ο μόνος παγκοσμίου φήμης ηθοποιός που περιλαμβάνεται στους κορυφαίους ερασιτέχνες γκόλφερ του πλανήτη. Μιλά άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά, ενώ τα καταφέρνει ικανοποιητικά στα σουηδικά, τα ρωσικά και τα ελληνικά.

Ο Κρίστοφερ Λι έχει λάβει αναρίθμητα βραβεία και διακρίσεις για τη συνεισφορά του στο σινεμά, τόσο στις ΗΠΑ όσο και τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Είναι παντρεμένος εδώ και 44 χρόνια με το μοντέλο από τη Δανία Gitte Kroencke και έχει μία κόρη από τον γάμο του, την Christina. Αφού πέρασε από την Καλιφόρνια και την Ελβετία, ο Κρίστοφερ Λι επέστρεψε πια στην πατρίδα του, την Αγγλία.

Έχει εκδώσει αρκετά βιβλία για τους ρόλους του αλλά και την ιστορία του κινηματογράφου, ενώ έχει συντάξει και την αυτοβιογραφία του, το «Tall, Dark and Gruesome», ήδη από το 1977. Και σε περίπτωση που δεν είναι σαφές, περιλαμβάνεται στα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες ως ο διεθνής αστέρας με τους περισσότερους κινηματογραφικούς ρόλους!

Το 2002, του απονεμήθηκε το σπουδαίο βραβείο Lifetime World Actor Award στη Βιέννη, ενώ το 2009 έγινε ιππότης από τον πρίγκιπα Κάρολο, με το «σερ» να φιγουράρει πια μπροστά από το όνομά του.

Ο πάντα ασίγαστος Λι γιόρτασε τα 91α γενέθλια της γεμάτης ζωής του με τουλάχιστον ασυνήθιστο τρόπο: κυκλοφόρησε ένα heavy metal άλμπουμ βασισμένο στη ζωή του γάλλου προγόνου του Καρλομάγνου! Με τη βοήθεια του κιθαρίστα των «Judas Priest», Richie Faulkner, το άλμπουμ τιτλοφορείται «Καρλομάγνος: Οι Οιωνοί του Θανάτου» και έρχεται ως συνέχεια του συμφωνικού metal δίσκου του 2010 με τίτλο «Καρλομάγνος: Με το Σπαθί και τον Σταυρό».

«Τώρα, το δεύτερο, οι Οιωνοί του Θανάτου, είναι 100% heavy metal. Έχω ηχογραφήσει τα κομμάτια μου και είναι heavy metal. Δεν ουρλιάζω ή κάτι τέτοιο, αλλά είναι σίγουρα heavy metal», δηλώνει χαρακτηριστικά ο αγέραστος σερ Λι, για να συνεχίσει εξίσου αποστομωτικά: «Το metal είναι τρόπος ζωής. Ήμουν metal για πολλά χρόνια, απλώς δεν το ήξερα»…

grafida.net

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...