15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πέρασε με 158 «ναι» το νέο εργασιακό -55 άρθρα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Με τις 158 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ψηφίστηκε, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε επίσης τον σκληρό πυρήνα των διατάξεων για τα εργασιακά.

Αρκετές διατάξεις, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την ενσωμάτωση των Οδηγιών και των Συμβάσεων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, έλαβαν θετική ψήφο από την αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ που έχει καταψηφίσει την αρχή, τα άρθρα και το σύνολο του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, επί των 129 άρθρων του και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

Ειδικότερα, 158 «ναι» συγκέντρωσε επί της αρχής, έναντι 142 «όχι» από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Μετά την τριήμερη συζήτηση, που προκάλεσε εντάσεις και διαξιφισμούς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου.

Ωστόσο, με εξαίρεση το ΚΚΕ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στήριξαν συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν σε δύο διεθνείς συμβάσεις και μια κοινοτική οδηγία που αφορούν τη βία στην εργασία και τη σεξουαλική παρενόχληση, καθώς και τη γονική άδεια.

Στην επί των άρθρων ψηφοφορία πάντως, η αντιπολίτευση -εκτός του ΚΚΕ, που καταψήφισε τα πάντα- στήριξε συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχέδιου, που αφορούν κυρίως τις δύο διεθνείς συμβάσεις (που περιλαμβάνουν τις διατάξεις για τη βία στην εργασία) αλλά και την κοινοτική οδηγία που αφορά στη γονική άδεια.

Από τη σειρά αυτή των ρυθμίσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε συνολικά 55 άρθρα του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα τα: 1, 2, 5-8, 13, 15-21, 24-30, 32-36, 38-44, 46-54, 60, 64, 68, 71-74, 76, 77, 79, 81, 126-128

Το Κ.ΙΝΑΛ ψήφισε τα άρθρα: 1-8, 11-23, 30, 33-54, 56, 60-62, 64, 67, 68, 70-81, 83, 87, 127-129.

Το ΜέΡΑ25 ψήφισε τα άρθρα: 1, 2, 4, 13, 27 και 126.

Η Ελληνική Λύση ψήφισε τα άρθρα: 6, 7, 9, 10, 27, 28, 30, 34, 35, 37, 38, 40-47, 71 και 76.

Χατζηδάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ σε τρικυμία -Υπερψήφισε σχεδόν τα μισά «τρισκατάρατα» άρθρα, καταψήφισε εκείνο που κατοχυρώνει το 8ωροnull

«Ο νόμος, πλέον, για την προστασία της εργασίας, είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς ακολουθούμε ευρωπαϊκή πολιτική στα εργασιακά ζητήματα. Είναι ένας νόμος που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, δύναμη στην οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Η ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζητήσαμε, οδήγησε στα αποκαλυπτήρια της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τα μισά άρθρα αυτού του ”τρισκατάρατου” νομοσχεδίου, όπως περίπου το χαρακτήριζε. Ταυτοχρόνως, μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική τρικυμία, καταψήφισε το άρθρο για το 8ωρο. Επαναλαμβάνω, καταψήφισε το άρθρο που κατοχυρώνει το 8ωρο, ενώ, παράλληλα, ψήφισε ”παρών” στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στα delivery και ψήφισε ”παρών” στην Οδηγία, την οποία ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προσυπογράψει. Δηλαδή, την Κοινοτική Οδηγία 1158, σε σχέση με τις ευέλικτες ρυθμίσεις του ωραρίου για συμφιλίωση προσωπικής με την επαγγελματική ζωή», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, και πρόσθεσε: «Περιμένουμε εξηγήσεις γι’ αυτό το ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας και γι’ αυτή την πρωτοφανή πολιτική τρικυμία».

"google ad"

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ