Παγκόσμια ανησυχία: Μικροπλαστικά για πρώτη φορά σε πλακούντα αγέννητων μωρών

Κανένα σχόλιο

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι επιστήμονες ανακάλυψαν –για πρώτη φορά– σωματίδια από μικροπλαστικά στον πλακούντα μωρών που ήταν ακόμα στον κοιλιά εγκύων γυναικών.

Σημειώνεται ότι μικροσοωματίδια πλαστικού έχουν εντοπίσει οι επιστήμονες τόσο στα χιόνια της Αρκτικής όσο και στα όργανα θαλάσσιων ζώων και ψαριών, ενώ το περασμένο καλοκαίρι βρέθηκαν νανοσωματίδια πλαστικού και σε ανθρώπινα όργανα (όπως πνεύμονες, συκώτι, νεφρά και σπλήνα).

Ωστόσο, η νέα επιστημονική ανακάλυψη σκόρπισε ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό, με δεδομένο το γεγονός ότι η επίδραση των σωματιδίων αυτών στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη άγνωστη. Σύμφωνα, πάντως, με τους επιστήμονες, τα σωματίδια αυτά ενδέχεται να μπορούν να μεταφέρουν χημικές ουσίες που πιθανώς να προκαλούν μακροχρόνια βλάβη στον οργανισμό ή να διαταράξουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών.

"Sponsored links"

Σύμφωνα με άρθρο του efsyn.gr τα σωματίδια εντοπίστηκαν στον πλακούντα σε τέσσερις υγιείς γυναίκες που είχαν φυσιολογικές εγκυμοσύνες και γεννήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο πλακούντας είναι ένα όργανο που επιτελεί τον σημαντικό ρόλο της θρέψης και της αναπνοής του εμβρύου κατά την κύηση.

Βρέθηκαν 12 σωματίδια, ωστόσο αναλύθηκε μόνο το 4% κάθε πλακούντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο συνολικός αριθμός μικροπλαστικών ήταν πολύ υψηλότερος. Σημειώνεται ότι όλα τα σωματίδια που αναλύθηκαν ήταν πλαστικά βαμμένα με χρώματα (μπλε, κόκκινο, πορτοκαλί ή ροζ) και ενδεχομένως προέρχονταν από συσκευασίες, χρώματα, καλλυντικά και προϊόντα προσωπικής φροντίδας.

Τα σωματίδια αυτά είχαν ως επί το πλείστον μέγεθος 10 μικρά (0,01 mm), που σημαίνει ότι μπορούν να μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματος. Οι επιστήμονες δεν εξέτασαν εάν τα σωματίδια αυτά είχαν εισέλθει και στο σώμα των βρεφών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «εξαιτίας του κρίσιμου ρόλου του πλακούντα στην υποστήριξη της ανάπτυξης του εμβρύου και στο να λειτουργεί ως μέσο σύνδεσης με το εξωτερικό περιβάλλον, η παρουσία δυνητικά επιβλαβών πλαστικών σωματιδίων προκαλεί μεγάλη ανησυχία», προσθέτοντας στις πιθανές επιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνεται η μειωμένη ανάπτυξη του εμβρύου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σωματίδια αυτά δεν εντοπίστηκαν σε πλακούντες από δύο άλλες έγκυες, γεγονός που –σύμφωνα με τους επιστήμονες– ίσως είναι αποτέλεσμα διαφορετικής φυσιολογίας, διατροφής ή τρόπου ζωής.

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου δύο χρόνια, άλλη έρευνα ανακάλυψε ότι σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορούν να ταξιδεύουν μέσα από τους πνεύμονες των εγκύων και να καταλήξουν στον πλακούντα.

Στα : Υγεια

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις