22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Η καταδίκη του 28χρονου Γ.Π. για τον βιασμό και την δολοφονία της Σούζαν Ίτον έπρεπε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε γωνιά του πλανήτη

Ημερομηνία:

Τα γεγονότα των πρώτων ημερών από την εξαφάνιση της Σούζαν Ίτον και η αποκάλυψη της δολοφονίας και του βιασμού της προξένησε μία τεράστια συζήτηση στην Κρήτη περί γυναικοκτονιών και βίας ενάντια στις γυναίκες που δεν συνεχίστηκε με την ίδια ένταση το επόμενο διάστημα, και σίγουρα δεν επανήλθε όπως κάποιοι περίμεναν, τώρα που έγινε η δίκη. Όμως το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση ποτέ δεν κόπασε.

Στη χθεσινή δίκη για την υπόθεση της Σούζαν Ίτον που οδήγησε στην βαριά καταδίκη του 28χρονου Γ.Π. εκτός των τοπικών και των πανελλαδικών ΜΜΕ, τη δίκη κάλυψε ανταποκρίτρια της Γερμανικής Bild, ενώ υπήρχε και φωτογράφος εκ μέρους του Associated Press.

Η είδηση της καταδίκης πραγματικά διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. abc news, Bild, Arab News, The Times, Guardian, Yahoo News, Independent, 9news, dailymail, washingtonpost, TorontoSun, CTV News, FoxNewsείναι μόνο μερικά από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν την είδηση της βαριάς καταδίκης του δολοφόνου και βιαστή της Σούζαν Ίτον.

Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που είχε η δίκη είναι ότι ακόμα και η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρέτισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου με τη βαριά καταδίκη του 28χρονου Γ.Π. για τον βιασμό και τον θάνατο της Αμερικανίδας – ας μην το ξεχνάμε – βιολόγου, Δρ. Σούζαν Ίτον.

Αυτό που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο είναι ότι στην Κρήτη και στην Ελλάδα τέτοια φρικτά εγκλήματα τιμωρούνται βαριά. Και ίσως αυτό ήταν ένα ακόμα διακύβευμα της δίκης. Ότι επειδή το ενδιαφέρον ήταν διεθνές, το μήνυμα θα έπρεπε να είναι ξεκάθαρο και να μην αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Έπρεπε να σταλθεί δυνατά το μήνυμα ότι το έγκλημα του Γ.Π. είναι η εξαίρεση και είναι ένα έγκλημα που δεν συγχωρείται. Η ποινή στο Γ.Π. έπρεπε με κάποιο τρόπο να αντισταθμίζει τον αντίκτυπο που είχε η πράξη του για την εικόνα της Ελλάδας και ειδικά της Κρήτης, διεθνώς.

Ας ελπίσουμε ότι η καταδίκη για τη φρικτή δολοφονία και τον βιασμό της Σούζαν Ίτον δε θα αποτρέψει μόνο έναν πιθανό κατά συρροή δολοφόνο από το να συνεχίσει τη δράση του και δε θα στείλει μόνο το μήνυμα ότι τέτοια εγκλήματα δεν είναι ανεκτά στην Κρήτη, αλλά θα επιφέρει και αλλαγές, που θα αγγίξουν ζητήματα που αποτελούν ταμπού στο νησί μας.

Όπως το ζήτημα της βίας ενάντια στις γυναίκες, που είναι ένα θέμα υπαρκτό που κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει.

Με ψυχραιμία και χωρίς ακρότητες και μηδενισμούς…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ