Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών: “Έτος Ερωτόκριτου” το 2019 – Στο επίκεντρο παγκοσμίως η Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Μετά από πρόταση της Περιφέρεια Κρήτης και με τη συμβολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, το 2019 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Ερωτόκριτου», σύμφωνα με την απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΝΠΚ/ΤΑΠΚΔΘ/469799/335259/1540/368 του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Πρόκειται για μια απόφαση που θα φέρει στο επίκεντρο τον Κρητικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με απώτερο στόχο τη διεθνοποίηση του μηνύματος του Ερωτόκριτου με επιλεκτική θεματική διασύνδεση κοινοτήτων και δραστηριοτήτων και την προώθησή του στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.

Το σκεπτικό της πρότασης και των ενδεικτικών δράσεων που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Πολιτισμού, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, καλύπτει τη σύνδεση της πολιτιστικής «οντότητας» του Ερωτόκριτου με πολλαπλή σημειολογία και χρήση με διάρκεια, εντός κι εκτός Ελλάδος.

"Sponsored links"

Οι τομείς που επιδιώκεται να συνδεθούν διαθεματικά είναι οι ακόλουθοι:

εκπαίδευση, επιστήμες και καλές τέχνες, φυσικό περιβάλλον, θρησκεία

πολιτική, οικονομία, επιχειρηματικότητα, αθλητισμός

διατροφή, τουρισμός, κοινωνία και ελληνική παιδεία

Οι κατευθυντήριες γραμμές του αξιακού μηνύματος που επιθυμεί να προάγει η Περιφέρεια με τις εκδηλώσεις της είναι οι παρακάτω:

η παράδοση και η αναγέννηση,

η νησιωτικότητα, η επιμονή και ο αγώνας

η ευγενής άμιλλα και ο συναγωνισμός

το θάρρος και η αξιοπρέπεια

"Sponsored links"

το πάθος, η θυσία και η αγάπη

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΠΣΚ, που έγινε το Σάββατο 4 Αυγούστου του 2018 στο «Σπίτι Πολιτισμού», στο Ρέθυμνο, αποφασίστηκε ο «Ερωτόκριτος» να είναι το κύριο θέμα του τριήμερου συνεδρίου μας με τίτλο «Γιατί… Ερωτόκριτος τον 21ο αιώνα στην Κρήτη και τον Κόσμο;».

Η έναρξη του συνεδρίου προγραμματίζεται μεταμεσημβρινή ώρα, την 1η Αυγούστου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, ενώ οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ηρακλείου, μεταξύ 2 και 4 Αυγούστου. Τη χρονιά αυτή είναι η σειρά του Ηρακλείου στην κυλιόμενη ακολουθία, ανά τριετία, βάσει του καταστατικού μας, από τον ένα νομό στον άλλο.

Οι καιροί μάς αποδεικνύουν περίτρανα ότι η αφοσίωση, η επιμονή, η υπομονή και, πάνω από όλα, η ανιδιοτέλεια των αισθημάτων, η προσωπική αρετή και το φιλότιμο οδηγούν στη δικαίωση και τη συνεργασία, ενάντια σε όλα τα εσωτερικά και εξωτερικά κοινωνικά εμπόδια με ενδοσκόπηση και εντελέχεια. Αυτή η μυστική συνταγή είναι κρητικής καταγωγής και αποτελεί μαγιά του γνωστού σε όλους μας «Ερωτόκριτου»!

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις