ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Καταγγέλλει τις εκατοντάδες εκτελέσεις από τους Ισραηλινούς

Κανένα σχόλιο

Επιμέλεια:  Βαγγέλης Πάλλας
– Δημοσιογράφος AEJ/IFJ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Οι παλαιστινιακές αρχές στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης έκαναν χτες απολογισμό των θυμάτων που προκαλεί εδώ και ένα χρόνο η αύξηση της επιθετικότητας των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε βάρος Παλαιστινίων. Σε έκθεση του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, σημειώνεται πως από το Σεπτέμβρη του 2015, οι Ισραηλινοί σκότωσαν 248 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων το 74% είναι έως 25 ετών. Το ίδιο διάστημα, οι κατοχικές αρχές τραυμάτισαν πάνω από 18.000 Παλαιστίνιους, έκαναν εισβολή σε 6.536 σπίτια, έθεσαν υπό κράτηση 6.911 Παλαιστίνιους, πραγματοποίησαν 5.335 ένοπλες επιθέσεις, κατεδάφισαν 282 σπίτια, αφήνοντας άστεγες εκατοντάδες πολυμελείς οικογένειες, κατέστρεψαν μερικώς ή ολικώς 1.290 περιουσίες Παλαιστινίων και επέτρεψαν 795 τρομοκρατικές επιθέσεις Εβραίων εποίκων σε βάρος των Παλαιστινίων. Επιπλέον, οι ισραηλινές κατοχικές αρχές αρνούνται να παραδώσουν εδώ και ένα χρόνο τις σορούς πάνω από 100 Παλαιστινίων και απορρίπτουν τις πιέσεις ξένων οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων για έρευνα των ισραηλινών επιθέσεων, που θεωρούνται στην ουσία εξωδικαστικές εκτελέσεις.
Παλαιστινιακές πιέσεις στον ΟΗΕ

"Sponsored links"

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, Ριγιάντ Μαν¬σούρ, ανακοίνωσε πως προωθεί σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφα¬λείας, σε μία προσπάθεια να προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις και να σταμα¬τήσει τη συνέχιση της επέκτασης των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σημείωσε πως θα ολοκληρώσει κύκλο επαφών με τους ομολόγους του από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έως το τέλος της επόμενης βδομάδας, για να ενημερώσει στη συνέχεια υπουργική επιτροπή του Αραβι¬κού Συνδέσμου.

Ο Μανσούρ ανακοίνωσε τις νέες παλαιστινιακές διπλωματικές πρωτο¬βουλίες ενόψει της προγραμματισμένης για αργότερα χτες συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ, με κεντρικό θέμα τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, με πρωτοβουλία των ακόλουθων πέντε μη μόνιμων μελών του ΣΑ: Αγκόλα, Μαλαισία, Βενεζουέλα, Σενεγάλη και Αίγυπτο. Στη συνεδρίαση θα παρευρεθούν και θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι δύο μεγάλων ισραηλινών οργανώσεων υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων («Ειρήνη Τώρα» και «B’ Tselem») και η αμερικανική οργάνωση «Americans for Peace Now».

Όπως αναμενόταν, οι παλαιστινιακές πρωτοβουλίες και ιδιαίτερα η συμμετοχή δύο ισραηλινών οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην επι¬κεί¬μενη συνεδρίαση του ΣΑ, προκάλεσαν τις αποδοκιμασίες του Ισραηλινού πρέσβη στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «λυπηρό και απογοητευτικό γεγονός», που «δίνει ηθική κάλυψη σε αντι-ισραηλινές δραστη¬ριότητες στον ΟΗΕ».
Την τελευταία φορά που οι Παλαιστίνιοι είχαν προωθήσει σχέδιο απόφασης στο ΣΑ του ΟΗΕ με στόχο την καταδίκη των εβραϊκών εποικισμών, ήταν τον περασμένο Φλεβάρη. Το σχέδιο απόφασης ωστόσο δεν εξεδόθη, μολονότι πήρε τις ψήφους 14 εκ των 15 μελών, επειδή οι ΗΠΑ άσκησαν (για πολλοστή φορά…) βέτο.

Αναστέλλει τη συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ το Ισραήλ

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, την αναστολή της συνεργασίας του με την ΟΥΝΕΣΚΟ, τον πολιτιστικό οργανισμό του ΟΗΕ, ανακοίνωσε χτες η ισραηλινή κυβέρνηση, μετά την έγκριση σχεδίου απόφασης που προώθησαν αραβικές χώρες, με σκοπό «την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλαι¬στίνης και του ξεχωριστού χαρακτήρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ». Το κείμε¬νο που εγκρίθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ, μεταξύ άλλων, θεωρήθηκε από το Ισραήλ ότι «αρνείται τους ιστορικούς δεσμούς των Εβραίων με την Ιερουσα¬λήμ» και το λεγόμενο «τείχος των δακρύων» ή «Όρος του Ναού». Και αυτό γιατί το κείμενο αναφέρεται στην αραβική ονομασία του, al-Buraq, και βάζει το «τείχος των Δακρύων» σε εισαγωγικά. Στο κείμενο αυτό, καταγγέλλονται επί της ουσίας οι ισραηλινές καταπατήσεις των δικαιωμάτων εξουσίας που έχει στο χώρο της Πλατείας του Τεμένους, Αλ Ακσα, η Ιορδανία, ως εγγυήτρια δύναμη, η βίαιη δράση των ισραηλινών κατοχικών αρχών και δυνάμεων ασφαλείας στην Πλατεία του Τεμένους και οι περιορισμοί στην εκεί πρόσβαση που επέβαλαν σε βάρος Μουσουλμάνων προσκυνητών και προς όφελος Εβραίων.

Η εξέλιξη έκανε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ανακοινώσει πως αναστέλλει άμεσα τη συνεργασία του με την ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, κατηγό¬ρησε τον οργανισμό του ΟΗΕ ότι προσφέρει «άμεση υποστήριξη στην… ισλαμιστική τρομοκρατία».

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις