27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

ΠΑΜΕ: Μαζική και μαχητική πορεία, απάντηση των εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων στο Ηράκλειο ενάντια στην “αναπτυξιακή φιέστα”

Ημερομηνία:

Πραγματοποιήθηκε χθες η συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου από 56 φορείς, ύστερα από κάλεσμα των συνδικάτων, και δόθηκε απάντηση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στην, όπως τη χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ, “αναπτυξιακή φιέστα” της Κυβέρνησης.

Κεντρικό σύνθημα που κυριάρχησε ήταν:

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας! Οργάνωση, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας!».

Η κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Κορνάρου, όπου είχαν παραταχτεί συγκροτημένα τα μπλοκ των εργατικών σωματείων και των άλλων φορέων.

Χαιρετισμό έκαναν ο Βρύσαλης Δημήτρης, πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Βουρλάκης Νίκος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δ.Χανίων, ο Σταυριανουδάκης Μανούσος, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γωνιανάκης Γιάννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου.

Μετά ακολούθησε πορεία μέσω των οδών 1866, Δικαιοσύνης και κινήθηκε προς την Πλατεία Ελευθερίας. Παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας που επιβλήθηκε στο Ηράκλειο, κατόπιν κυβερνητικής εντολής, ο παλμός και η αποφασιστικότητα ανάγκασαν τις αστυνομικές δυνάμεις να υποχωρήσουν και να προχωρήσει η πορεία στην Πλατεία Ελευθερίας.

Εκεί συνεχίστηκε η διαδήλωση, όπου οι διαδηλωτές με τα συνθήματα καλούσαν το λαό να μην συναινέσει με τη συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας, να μη συμβιβαστεί με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή, να επιλέξει την οργάνωση και την αντεπίθεση και να διεκδικήσει κάλυψη των απωλειών. Στη συνέχεια αποχώρησαν συντεταγμένα διαδηλώνοντας στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην Πλατεία Κορνάρου.

Σε μήνυμά του το ΠΑΜΕ αναφέρει:

Ò__¯_Ó __Ó__¯__ 4

Από σήμερα κιόλας τα ταξικά συνδικάτα συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά στους χώρους δουλειάς την προσπάθεια ενημέρωσης και οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων για την κάλυψη των απωλειών.

 

Από την πλευρά της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων σημειώνει:

Χαιρετίζουμε του μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που έδωσαν αγωνιστικό παρών στο χθεσινό συλλαλητήριο στο Ηράκλειο. Διατρανώσαμε για άλλη μια φορά την αντίθεση μας στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που μας ξεκληρίζει που μας οδηγεί με τον υπόλοιπο λαό στην φτώχεια και στην εξαθλίωση, την στιγμή που μια χούφτα κηφήνων μαζεύει όλο τον πλούτο που παράγουμε. Ξεκαθαρίσαμε ότι η ανάπτυξη τους είναι μια απάτη, είναι ανάπτυξη για λίγους η οποία θα χτιστεί στην παραπέρα φτωχοποίηση των λίγων. Απέναντι σε αυτή την «ανάπτυξη» οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουμε μαζί με τους φυσικούς μας συμμάχους, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και την νεολαία, όχι μόνο για την επιβίωση μας αλλά για μια οικονομία που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες μας και την ευημερία του λαού, εκεί όπου η ανάπτυξη θα αφορά πραγματικά την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ομιλία του προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων κ. Μανούσου Σταυριανουδάκη:

"google ad"

Ò__¯_Ó _____¯_o 2

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Χαιρετίζουμε εκ μέρους της μικρομεσαίας αγροτιάς την συμερινή κινητοποίηση.

Συγκεντρωθήκαμε εδώ απόψε από όλη την Κρήτη με αφορμή το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης αλλά και όλα τα άλλα φλέγοντα ζητήματα που όχι μόνο χρονίζουν αλλά και χειροτερεύουν κάθε χρόνο.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι κυβερνήσεις η μία μετά την άλλη μας πουλάνε το παραμύθι περί “εξόδου από τα μνημόνια” και “δίκαιης ανάπτυξης”. Αυτή η “δίκαιη ανάπτυξη” στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και σε ό,τι αφορά ειδικότερα στον αγροτικό χώρο στην εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Αυτή ακριβώς την ανάπτυξη ήρθε η κυβέρνηση να προπαγανδίσει στο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο Κρήτης. Αυτό το συνέδριο μαζί με τα προηγούμενα που έχουν πραγματοποιηθεί αλλά και αυτά που ετοιμάζονται και στην υπόλοιπη χώρα, γίνονται για να δείξει η κυβέρνηση στους «θεσμούς» πόσο καλά εφαρμόζει ή ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις καταστροφικές για τον λαό συμφωνίες που έχει υπογράψει μαζί τους.

Για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους αλλά και για όλο τον λαό αυτή η “δίκαιη ανάπτυξη” θα είναι “μια από τα ίδια και χειρότερα”. Θα φέρει ακόμα χαμηλότερες τιμές για τα προϊόντα μας και λιγότερες επιδοτήσεις – ενισχύσεις, πιο ακριβά αγροτικά μέσα και εφόδια και πιο τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα χαράτσια. Από την άλλη θα φέρει παραπέρα συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα λίγα χέρια μεγάλων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλιακών ομίλων, που συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Για την κυβερνητική πολιτική που πατάει σε αυτή της ΚΑΠ και της ΕΕ συνολικότερα, η λέξη ανάπτυξη σημαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Για αυτούς ανάπτυξη είναι να μην μείνει η πισίνα των μεγαλοξενοδόχων χωρίς νερό, και ας ποτίζουμε εμείς πανάκριβα, και με το σταγονόμετρο πολλές φορές, και ας χρυσοπληρώνουμε το νερό που πίνουμε, λόγω της έλλειψης έργων υποδομής.
Ανάπτυξη είναι τα προϊόντα μας να είναι «ανταγωνιστικά». Αυτό βέβαια σημαίνει κολοσσιαία κέρδη για τους μεγαλέμπορους και τους βιομήχανους στην μεταποίηση ενώ από την άλλη τιμές της πείνας και της ξεφτίλας για εμάς, πολλές φορές και απλήρωτη για χρόνια και πανάκριβα προϊόντα στο ράφι για τον λαό.

Ανάπτυξη για αυτούς σημαίνει «φιλικό φορολογικό περιβάλλον» για τους επενδυτές και εξαντλητική φορολογία για τον λαό.
Ανάπτυξη επίσης για αυτούς σημαίνει τεράστια κέρδη για τον ανάδοχο του ΒΟΑΚ που θα τον χρυσοπληρώνουμε μέσα από τα διόδια για να πάμε από το ένα χωράφι στο άλλο ή για να μεταφέρουμε τα προϊόντα μας στην αγορά, ενώ από την άλλη το αγροτικό οδικό δίκτυο ρημάζει μέρα με την μέρα.

Ò__¯_Ó _____¯__ 3

Παραδείγματα ανάλογα μπορούμε να πούμε πολλά, την παράδοση των χωραφιών μας στους μεγάλους κατασκευαστικούς και ενεργειακούς ομίλους για να μπούνε ανεμογεννήτριες όπως θα γίνει με τους δασικούς χάρτες. Την πλήρη παράδοση του εμπορίου κρασιού και τσικουδιάς στους μεγαλοβιομήχανους, την ολόπλευρη στήριξη των τραπεζών εις βάρος μας με τα κόκκινα δάνεια και συνολικά την πολιτική τους. Την εγκατάλειψη των κέντρων υγείας και των αγροτικών ιατρείων προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών και άλλα πολλά.

Εκεί ακριβώς είναι και όλη η ουσία της αντιαγροτικής-αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια. Οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Γιατί έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η οικονομία στην κοινωνία μας η ανάπτυξη των «μεγάλων» σημαίνει την καταστροφή των μικρομεσαίων.

Με τους μαζικούς και σκληρούς αγώνες μας, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, στόχο έχουμε να βάλουμε κάποιο φρένο στην ΚΑΠ της ΕΕ και στη γενικότερη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων που μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Η προοπτική των αγώνων μας βρίσκεται σ’ ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα εγγυάται σταθερή δουλειά και εισόδημα που θα καλύπτει τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, παραγωγή επαρκών, φτηνών και ποιοτικών προϊόντων για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού, καθώς και πρώτων υλών για την ανάπτυξη της βιομηχανίας

Σ’ αυτόν τον αγωνιστικό δρόμο και μ’ αυτή την προοπτική θα συνεχίσει να βαδίζει το οργανωμένο κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς και έχουμε επεξεργασμένα αιτήματα που τα διεκδικούμε συντονισμένα από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα.

Απέναντι σε όλα αυτά έχουμε ήδη δώσει την δική μας απάντηση, έχουμε δημιουργήσει αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα που παλεύει για τα πραγματικά συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Που παλεύει συντονισμένα και πανελλαδικά μέσα από την πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων αλλά και παγκρήτια μέσα από το συντονιστικό αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων κρήτης. Απέναντι στους βιομήχανους, τους εφοπλιστές τους τραπεζίτες και όλους αυτούς που ωφελεί η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ έχουμε βρει και συμπορευόμαστε με τους φυσικούς μας συμμάχους. Μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρομεσαίους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και την νεολαία των λαϊκών οικογενειών δίνουμε την μάχη όχι μόνο για την επιβίωση μας αλλά για μια οικονομία που θα βάζει μπροστά τις ανάγκες μας και την ευημερία του λαού.

Η ‘’ανάπτυξη’’ τους τσακίζει την ζωή μας!!!

Αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας!!!

Παρακάτω δίνονται οι φορείς που πήραν απόφαση για συμμετοχή στη χτεσινή συγκέντρωση των ταξικών συνδικάτων.

Εργατικά Σωματεία:

Ò__¯_Ó _____¯__ 1

Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου
Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Χανίων
Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ρεθύμνης
Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων Ποτών Ν. Ηρακλείου
Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρόφιμα – Ποτά Ν. Χανίων
Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου
Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ
Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου
Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων
Πανελλήνια Ένωση Τεχνικών ΟΤΕ – Τοπικό παράρτημα
Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου «Γαλάτεια Καζαντζάκη»
Σωματείο εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση Ν. Χανίων
Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Κρήτης)
Σύλλογος ωρομισθίων και αναπληρωτών Καθηγητών ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ Ηρακλείου
Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου
Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Χανίων
Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίου Νικολάου
Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ιεράπετρας
Επιτροπή Αγώνα εργατοϋπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου
Επιτροπή Αγώνα εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Ηρακλείου
Επιτροπή Αγώνα εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού Ν. Λασιθίου

Αγροτικοί Σύλλογοι:

Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων
Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Αρμένων
Αγροτικός Σύλλογος Βουκολιών
Αγροτικός Σύλλογος Κάινας
Αγροτικός Σύλλογος Κολυμβαρίου
Αγροτικός Σύλλογος Κρυονερίδας
Αγροτικός Σύλλογος Ρουμάτων
Αγροτικός Σύλλογος Μεσκλών
Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δήμου Μύθημνας
Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Χανίων
Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων
Αγροτικός Σύλλογος Δ. Ηρακλείου
Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου Δ. Αμαρίου
Αγροτικός Σύλλογος Μελάμπων Δ. Αγίου Βασιλείου
Αγροτικός Σύλλογος πρώην Δ. Καζαντζάκη
Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Τυμπακίου
Επιτροπή Αγώνα Κτηνοτρόφων Ανωγείων

Σύλλογοι ΕΒΕ:

Εμπορικός Σύλλογος Δ. Χανίων
Σύλλογος Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Δ. Φαιστού

Φοιτητικοί Σύλλογοι :

Φοιτητικός Σύλλογος Φιλοσοφικής Ρεθύμνου
Φοιτητικός Σύλλογος Ψυχολογίας Ρεθύμνου
Σύλλογος ΣΤΕΦ ΤΕΙ Ηρακλείου
Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Ρεθύμνου
Σύλλογος Σπουδαστών ΣΔΟ ΤΕΙ Ηρακλείου
Σύλλογος Σπουδαστών ΣΕΥΠ ΤΕΙ Ηρακλείου
Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Χανίων
Σύλλογος Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης

Ομάδες και Σύλλογοι γυναικών της ΟΓΕ:

Ομάδα Νοτίων Συνοικιών Δ. Ηρακλείου
Ομάδα Ανατολικών Συνοικιών Δ. Ηρακλείου
Ομάδα Δ. Μαλεβιζίου,
Ομάδα Δ. Φαιστού
Σύλλογος Γυναικών Αχαρνών
Σύλλογος Γυναικών Δ. Χανίων
Ομάδα Σητείας

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...