15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ναι στο μέλι, όχι σε φάρμακα και αντιβιoτικά

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη, ο καλύτερος τρόπος για να καλημερίσουμε τον οργανισμό μας είναι ένα ποτήρι χλιαρό (και όχι ζεστό) νερό, με μία κουταλιά αγνό, ελληνικό μέλι.

Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων και μία επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποφάσισε να συγκρίνει την αποτελεσματικότητά του σε πονόλαιμους, συνάχια και βήχα, με την δράση συμβατικών φαρμάκων και αντιβιοτικών.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα στοιχεία 14 κλινικών δοκιμών σε 1.761 συμμετέχοντες, οι οποίες συνέκριναν το μέλι και παρασκευάσματα μελιού με αντιγριπικά, αντιϊσταμινικά και παυσίπονα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό από τα φάρμακα, ειδικά δε σε περιπτώσεις επίμονου βήχα. Δύο από τις έρευνες, δε, απέδειξαν ότι η χρήση μελιού μειώνει την διάρκεια των συμπτωμάτων κατά μία ή και δύο μέρες.

″Οι λοιμώξεις του άνω αναπνευστικού συστήματος είναι ο πιο κοινός λόγος για τον οποίο χορηγούνται αντιβιοτικά” τονίζουν οι ερευνητές στην αναφορά τους. ”Ωστόσο, δεδομένου ότι αυτές οι λοιμώξεις προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά είναι και αναποτελεσματικά και ακατάλληλα…”

Αντ′ αυτών, οι ερευνητές της Οξφόρδης συνιστούν την χρήση μελιού.

″Προτείνουμε στους γιατρούς μέλι αντί για αντιβίωση. Είναι πιο αποτελεσματικό, δεν είναι βλαβερό όπως τα συνήθη φάρμακα και δεν συμβάλει στην ανοσία των μικροβίων στα αντιβιοτικά” υπογραμμίζουν στην αναφορά τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο BMJ Evidence-based Medicine.

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ