Παρέμβαση Εισαγγελέα για το Φράγμα Βαλσαμιώτη

Κανένα σχόλιο

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα“, η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χανίων ξεκίνησε δικαστική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για το γεγονός ότι το φράγμα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί στο σύνολό του παρ’ ότι δαπανήθηκαν για την κατασκευή του πάνω από 40.000.000 ευρώ!

Ήδη έχουν καταθέσει υπηρεσιακοί παράγοντες από την Περιφέρεια και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), ενώ αναμένεται να κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τη δεκαετία του ΄90 μέχρι και σήμερα.

Στις εισαγγελικές αρχές τονίσθηκε η σημασία του να εξετασθούν και όσοι έχουν εμπλακεί με το έργο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες του είχαν ασχοληθεί με το έργο και είχαν δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις, ενώ μια σειρά από έργα που κατασκευάστηκαν στο παρελθόν και είχαν… αστοχίες είχαν τη σφραγίδα του συγκεκριμένου Υπουργείου (λιμνοδεξαμενές Χρυσοσκαλίτισσας και Αγ. Θεοδώρων, υπό κατασκευή λιμνοδεξαμενή στον Ομαλό κ.λ.π.).

"Sponsored links"

Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας μπαίνει το σύνολο του έργου από τότε που σχεδιάστηκε αρχικά στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και τη μέχρι σήμερα πορεία του (συμβάσεις, χρηματοδοτήσεις, πληρωμές, κατασκευή και άλλα τεχνικά στοιχεία, αναθεωρήσεις προϋπολογισμών κ.λπ.).

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, το Φράγμα Βαλσαμιώτη είναι το μεγαλύτερο φράγμα που κατασκευάζεται στην Ελλάδα. Έχει ύψος 70 μέτρα, ενώ το επόμενο φράγμα είναι στα 20 μέτρα. το υλικό που αποτελείται είναι κυλινδρούμενο σκυρόδεμα.

Η λογική σύμφωνα με την οποία κρίθηκε αναγκαία η κατασκευή του ήταν ότι σε περίπτωση λειψυδρίας τα νερά του φράγματος (που θα φτάνουν τα 5.000.000 κυβικά μέτρα) θα χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη όλων των αναγκών σε άρδευση που άλλωστε αποτελούν το 80% των αναγκών σε νερό.

Ουσιαστικά το φράγμα θα λειτουργούσε όπως λειτουργεί μια μπαταρία. Θα το χρησιμοποιούσαμε όποτε το είχαμε ανάγκη. Όπως τώρα που έχουμε λειψυδρία.

Από τα νερά του φράγματος θα μπορούσαν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των αγροτών και έτσι δε θα υπήρχε η ανάγκη για τη λήψη έκτακτων μέτρων

Να σημειώσουμε ότι το κόστος του έργου έχει ξεπεράσει τα 40.000.000 ευρώ ενώ η αρχική σύμβαση ήταν για 28.000.000 ευρώ ενώ πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2018, απαιτήθηκαν επιπλέον έργα ύψους 2.000.000 ευρώ για να σταματήσουν οι διαρροές ποσοτήτων νερού λόγω προβλημάτων στην κατασκευή του.

Το Φράγμα, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει, λειτουργεί σε εξαιρετικά μειωμένη δυναμικότητα, μόλις στο 1/5 της χωρητικότητάς του, δηλαδή με μόλις 1 εκ. κυβικά μέτρα νερού αντί για 5 εκ. κυβικά μέτρα που θα μπορούσε να αποθηκεύει.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρό ότι εφόσον το έργο λειτουργούσε, η Κρήτη και τα Χανιά, αυτή τη στιγμή, δε θα αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα.

Με πληροφορίες από “Χανιώτικα Νέα

"Sponsored links"

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις