28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Η απαγόρευση προς κάθε “βέβηλη σκέψη” του Αντώνη Μπαλωμενάκη

Ημερομηνία:

Μια παρέμβαση που σέβεται την ιστορία του έκανε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης.

O πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, αφού συλλέχθηκαν στοιχεία με ασφαλίτικες μεθόδους που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, με ασφαλίτες ντυμμένους ως φωτορεπόρτερ, κλήθηκε στην κρατική Ασφάλεια να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αδικημάτων, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται κατόπιν παραγγελίας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Οι εξηγήσεις αφορούν σε πράξεις που προέβη κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά των πλειστηριασμών τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα, οι οποίες συνδέονται με τα αδικήματα της αντίστασης, διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, φθοράς και διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εξύβρισης, απλής και επικίνδυνης σωματικής βλάβης και της βίας κατά των αστυνομικών οργάνων.

Ο Αντώνης Μπαλωμενάκης σε παρέμβασή του είπε αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα αλλά δεν είναι πλέον.

Είπε σχετικά:

“Αυτό το “τμήμα προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού πολιτεύματος” γιατί – και από ποιόν/ποιους- επιστρατεύθηκε τώρα, σε μια μάλιστα εξώφθαλμα μη συμβατή περίπτωση (ακούγεται αστείο να κινδυνεύει το πολίτευμα απο μιαν καθόλα νόμιμη και, προπαντός, προστατευμένη από το Σύνταγμα πολιτική διαμαρτυρία) ;

Το ήθος, οι πολιτικές συντεταγμένες του χώρου και η αγωνιστική Ιστορία , πρόσφατη και παλιότερη , απαγορεύουν κάθε βέβηλη σκέψη.”

Το θέμα βεβαίως δεν αφορά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αλλά όλους μας αφού αυτό που ουσιαστικά απαγορεύεται δια της στοχοποίησης Λαφαζάνη είναι το δικαίωμα της διαμαρτυρίας ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Το μήνυμα που θέλουν να σταλθεί είναι συγκεκριμένο ότι η διαμαρτυρία θα επισύρει ποινές. Για αυτό και ο Λαφαζάνης πρέπει να μετατραπεί σε ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Τώρα που δεν υπάρχουν αντιδράσεις, που η κοινωνία έχει απωλέσει τις άμυνές της, που τα κινήματα αλληλεγγύης έχουν καταρρεύσει.

Γιατί τα μνημόνια τελείωσαν και τώρα πλέον, σε περίοδο μίας κανονικότητας, οι πλειστηριασμοί πρέπει να προχωρήσουν. Πρέπει να αποδείξουμε ότι στην Ελλάδα επικρατεί η ομαλότητα και οι πολίτες δε διαμαρτύρονται. Ότι όλα θα προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί – και οι πλειστηριασμοί – δίχως κανένα εμπόδιο και περιττές καθυστερήσεις. Δεν πρέπει να τρομάξουν οι αγορές. Άλλωστε, το αποφασίσαμε. Εναλλακτική δεν υπάρχει. Γι’ αυτό, ο Λαφαζάνης πρέπει να τιμωρηθεί. Για να εμπεδώσουμε ότι το τέλος των μνημονίων, την επιστροφή στην ομαλότητα ουδείς θα την παρεμποδίσει. Πόσο μάλλον κάποιοι “κακοπληρωτές” και “γραφικοί”.

Ο Λαφαζάνης πρέπει να τιμωρηθεί. Άλλωστε, “δεν είναι κι ιδιαίτερα συμπαθής”.

Γι’ αυτό η παρέμβαση Μπαλωμενάκη έχει ουσία. Γιατί επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο όχι κάποια επαναστατική λογική, αλλά κάτι πολύ βασικό: την κοινή λογική.

Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι κατοχυρωμένο στο Ελληνικό Σύνταγμα. Είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα γιατί συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα στην ελευθερία της συνεύρεσης και το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, τα οποία ουδείς, εις το όνομα οποιασδήποτε αναγκαιότητας δεν έχει το δικαίωμα να ποινικοποιήσει.

Αυτό υπενθυμίζει η απαγόρευση προς κάθε “βέβηλη σκέψη” του Αντώνη Μπαλωμενάκη.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...