15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση για την εξεταστική για τα μνημόνια

Ημερομηνία:

Εν μέσω έντονων διαξιφισμών η πρόταση αναμένεται να υπερψηφισθεί, καθώς για να γίνει δεκτό το αίτημα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, θα πρέπει η πρόταση να συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους της απόλυτης πλειoψηφίας των παρόντων, η oπoία δεν μπoρεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δηλαδή 120 βουλευτών.

Η διαδικασία ξεκινά στις έξι το απόγευμα στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία αργά το βράδυ της Μ.Δευτέρας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:

  • Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
  • Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
  • Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
  • Μάιος 2012 και εντεύθεν

Η πρόταση δεν κάνει ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο τους «φωτογραφίζει». Επίσης, δεν ζητά έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, τότε θα ακολουθήσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η ΝΔ

Την πρότασή της να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της πορείας της οικονομίας και της προσφυγής στο μνημόνιο από το 1981 μέχρι, κατέθεσε η ΝΔ.

Η πρόταση υπογράφεται και από τους 76 βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι ζητούν οι εργασίες της Επιτροπής να ξεκινήσουν μετά τον Ιούνιο, όταν και θα έχει υπογραφεί η νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.

Η ΝΔ ζητά να γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής ξεχωριστή συζήτηση για την πρότασή της και να μην «ενοποιηθεί» με τη σημερινή συζήτηση.

Σημειώνεται πως στο κείμενό της η ΝΔ επισυνάπτει και την παλαιότερη πρόταση για Εξεταστική για την Οικονομία που είχε υποβληθεί το 2010.

Το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη ζητεί την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή ως πρώτου μάρτυρα στην εξεταστική.

Επίσης, ζητεί να κληθούν οι Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου, Κατσέλη, Βαρουφάκης, Παναρίτη, αλλά και οι Τρισέ, Γιούνκερ, Ρεν, Στρος Καν, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Ρέγκλινγκ και Λαγκάρντ. Οι τελευταίοι ζητείται να κληθούν, καθώς το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι αν υπάρχουν ευθύνες για τα προγράμματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αυτές δεν είναι μόνο εσωτερικές, αλλά ευρωπαϊκές και διεθνείς, που πρέπει να αναζητηθούν.

 In.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ