17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Παραμένουν υπό κατάληψη Δημαρχεία Ρεθύμνου και Ηρακλείου και ΕΒΕ Χανίων – Μπουρζούκος – Πολίτης στο ΕΒΕΧ

Ημερομηνία:

Υπό κατάληψη τα δημαρχεία Ηρακλείου και Ρεθύμνου και το ΕΒΕΧ στα Χανιά για τον Ρωμανό

Μια μέρα πλέον πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου και με τον Νίκο Ρωμανο να βρίσκεται στην 25η ημέρα απεργίας, και στην Κρήτη οι αντιδρασεις πληθαίνουν.

Σήμερα, στα Χανιά, στις 18.30 στην Πλατεια Αγοράς θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αντίστοιχα το Σάββατο, ημέρα της επετείου, στις 18.00 τη στιγμή όπου στα Χανιά υπό κατάληψη τελεί το ΕΒΕΧ, στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο τα δημαρχεία των πόλεων. Αποχή συσσιτίου από κρατούμενες στις φυλακές Λασιθίου, εκδήλωση με Μπουρζούκο και Πολίτη στο ΕΒΕΧ, νέες ανακοινώσεις από καταλήψεις Δημαρχείων Ρεθύμνου και Ηρακλείου, σοβαρές καταγγελίες για παρεμβάσεις του διοικητή του νοσοκομείο Γεννηματα.

Ανοιχτη εκδήλωση με Ανδρέα Μπουρζούκο και Δημήτρη Πολίτη στο ΕΒΕΧ

Χθες, στις 21.00 στο ΕΒΕΧ Χανίων πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με τηλεφωνική παρέμβαση των συνοδοιπόρων του Ρωμανού και κρατούμενων απεργών πείνας Ανδρέα Μπουρζουκο και Δημήτρη Πολιτη. Η συζήτηση είχε διάρκεια μία ώρα.

Σύμφωνα με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα:

“υπήρξε επικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού, ενημέρωση για την κατασταση της υγείας του, ενώ συνοπτικά συζητηθηκαν ευρύτερα ζητηματα του ανατρεπτικου κινήματος. Η μαζική συμμετοχή του κόσμου, έδειξε ότι είναι ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες”

2η ανακοίνωση της κατάληψης δημαρχείου Ρεθύμνου 

katalipsi-dhmarxeio-rethymnoy-4-12-14

Υπενθυμίζουμε ότι απο το πρωί της Πέμπτης, υπό κατάληψη τελεί και το Δημαρχείο Ρεθύμνου. Σε νέα ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα candiaalternativa αναφέρονται τα εξής:

Ο πολιτικός κρατούμενος Ν. Ρωμανός, καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβεντό, βρίσκεται σε απεργία πείνας για 25η μέρα. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γεννηματάς καθώς η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη. Κάθε μέρα που περνά είναι σημαντική. Βάζοντας ανάχωμα την ίδια του τη ζωή διεκδικεί τα αυτονόητα: τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται, βάσει των νόμων του ίδιου του κράτους, μετά την εισαγωγή του στο ΤΕΙ πειραιά.

Οι σύντροφοι και συγκατηγορούμενοί του για την ίδια υπόθεση, Γ. Μιχαηλίδης, Α. Μπουρζούκος και Δ. Πολίτης έχουν ξεκινήσει κυλιόμενα απεργία πείνας προκειμένου να εντείνουν την πίεση απέναντι στο κράτος. Ο Γ. Μιχαηλίδης έχει μεταφερθεί και αυτός στο νοσοκομείο καθώς βρίσκεται στην 18 μέρα απεργίας πείνας.

Στις 3/12 το συμβούλιο πλημμελειοδικών πειραιά απέρριψε το αίτημα του Ρωμανού για χορήγηση των αδειών. Στις 4/12 ο Ρωμανός επανέρχεται με νέο αίτημα.

Ο ίδιος κρατώντας αξιοπρεπή και άκρως πολιτική στάση δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα συνεχίσει μέχρι τέλους. Η αποφασιστικότητα του αγώνα του για μια ανάσα ελευθερίας αναδεικνύει και τις αιχμές του: η διεκδίκηση των αδειών δεν έχει στόχο ούτε την εφαρμογή ούτε την υπεράσπιση των νόμων αλλά τη βαθιά επιθυμία για απόδραση από την ισοπεδωτική συνθήκη του εγκλεισμού.

"google ad"

Η άρνηση χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών είναι κομμάτι της εντεινόμενης κατασταλτικής πολιτικής του κράτους. Η κυριαρχία προσπαθεί να εφαρμόσει το πιο σκληρό οικονομικό πρόγραμμα στην πρόσφατη ιστορία, να διασφαλίσει και να επεκτείνει τα συμφέροντα της. Έχοντας χάσει τα κοινωνικά ερείσματα που τη στήριζαν καταφεύγει στην καταστολή, τη γυμνή βία και την τρομοκρατία απέναντι σε όποιον τολμά να σηκώσει κεφάλι.

Αιχμή της κατασταλτικής πολιτικής του κράτους είναι η λειτουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας, τις οποίες το κράτος προορίζει κατά κύριο λόγο για τους πολιτικά κρατουμένους, τους οποίους φυσικά δεν αναγνωρίζει ως τέτοιους. Οι φυλακές μετατρέπονται σε κέντρα εξόντωσης καθώς στην πράξη καταργούνται κεκτημένα των κρατουμένων. Ένα ελληνικό Γκουαντάναμο που θα λειτουργεί τόσο ως τόπος βασανισμού των κρατουμένων όσο και ως φόβητρο για όποιον αποφασίζει να πάρει το μέρος της αντίστασης και του αγώνα.
Εμείς από την πλευρά μας συνεχίζουμε την κατάληψη του δημαρχείου ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών πείνας.

“Ο καθένας απαντάει στα διλήμματα και κάνει τις επιλογές του. Ή θεατές σε απομονωμένες πολυθρόνες μια ευνουχισμένης ζωή ή δράστες των γεγονότων που διαμορφώνουν την εξέλιξη της ιστορία” Ν. Ρωμανός

Καλούμε τους κατοίκους του ρεθύμνου να στηρίξουν την κατάληψη!

Άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού!

Δράσεις:

Παρασκευή 5/12/14 συγκέντρωση-πορεία 6 μ.μ. Κατειλημμένο δημαρχείο

Σάββατο 6/12/14 πορεία 6 μ.μ. Κατειλημμένο δημαρχείο

3η ανακοίνωση της κατάληψης δημαρχείου Ηρακλείου – Eπικοινωνία με Φ.Ραγκούση

katalipsi-dhmarxeiou-Heraklio

Σήμερα, Παρασκευή 05/12, ο αναρχικός κρατούμενος Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην 26η μέρα απεργίας πείνας αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα παράλληλα με τους συντρόφους του Γ. Μιχαηλίδη (από 17/11), Α. Μπουρζούκο και Γ. Πολίτη (από 01/12).

Για τη στήριξη του αγώνα αυτού τις τελευταίες μέρες τελούν υπό κατάληψη δήμοσια κτίρια πανελλαδικά όπως το εμπορικό επιμελητήριο Χανίων, Δημαρχείο Ρεθύμνου, Πολυτεχνείο Αθήνας, ΓΣΣΕ, Σχολή Ιατρικής Λάρισας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης κ.α. καθώς πραγματοποιήθηκε και η επανακατάληψη του Παραρτήματος στην Πάτρα.

Με την κατάληψη ενός δημοσίου κτιρίου αναδεικνύουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στον αγώνα του Νίκου Ρωμανού αλλά και σε κάθε μορφή αγώνα των καταπιεσμένων που υπόκεινται καθημερινά την τρομοκρατία στο χώρο εργασίας, στο σπίτι, στο σχολείο, στο δρόμο. Η μετατροπή των χώρων αυτών σε κέντρα αγώνα αποσκοπεί στη συσπείρωση των δυνάμεων όλων των μαχόμενων κομματιών της κοινωνίας αλλά και στη δημιουργία ορμητηρίων σ’ όλη την Ελλάδα. Προτάσσουμε την οργάνωση και τον συντονισμό με στόχο την εντατικοποιήση και κλιμάκωση των δράσεων ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας και καταπίεσης, μέσα και έξω από τα κελιά.

Η μέχρι τώρα ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης δείχνει ξεκάθαρα οτι δεν υπολογίζει πια κανένα πολιτικό κόστος αφήνοντας να εξωθηθεί η κατάσταση στα άκρα. Παράλληλα, με συγκεκριμένα τεχνάσματα (πρόταση τηλεδιάσκεψη) προσπαθεί να απογυμνώσει τον αγώνα του Νίκου Ρωμανού από τον πολιτικό του χαρακτήρα και να τον εγκλωβίσει στα πλαίσια μιας απλής εκπαιδευτικής άδειας μη παραχωρώντας του μερικές στιγμές ελευθερίας.

Γνωρίζουμε ότι τα εν λόγω τεχνάσματα είναι κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής μηδενικής ανοχής σε κάθε πράξη που παρεκκλίνει από το κυρίαρχο κανονιστικό κοινωνικό πλαίσιο.

Μέσα από την κατάληψη αυτή αλλά και την καθημερινή μας δράση στους κοινωνικούς αγώνες, στεκόμαστε αλληλέγγυοι όχι μόνο στον Νικό Ρωμανό αλλά στο σύνολο των αγωνιζόμενων: στους φυλακισμένους αγωνιστές, στους Σύριους απεργούς πείνας του Συντάγματος, στις μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις, σε όσους αντιστέκονται στην κυριαρχία.

Η συνέλευση του κατειλημμένου δημαρχείου καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους ανασφάλιστους, όσους πετιούνται έξω από τα σπίτια τους από τις τράπεζες, τους καταπιεσμένους, όσους αντιλαμβάνονται την υφιστάμενη επίθεση και προτίθενται να συγκρουστούν μετωπικά με την κυρίαρχη τάξη, να γίνουν κομμάτι του αγώνα για την καταστροφή του κράτους και του κεφαλαίου, για την απελευθέρωση των ζωών μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2014 :

-συνελευση στις 18:00
-τηλεφωνικη επικοινωνια με τον δικηγορο του Ν.Ρωμανου, Φραγκίσκο Ραγκούση
-προβολη ταινιας στις 22:00

Αποχή συσσιτίου από κρατούμενες στις πειθαρχικές φυλακές Λασιθίου

Την ίδια ώρα στο Λασίθι και στην πειθαρχική φυλακή της Νεάπολης Λασιθίου, σύμφωνα με αναφορά στο eksegersi.gr, δύο από τις τρεις γυναίκες κρατούμενες “πραγματοποιούν αποχή συσσιτίου σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, ενώνοντας τη φωνή τους με το ευρύ κίνημα αλληλεγγύης που αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα, απαιτώντας να ικανοποιηθεί άμεσα το δίκαιο αίτημα του απεργού πείνας πολιτικού κρατούμενου”.

Σοβαρές καταγγελίες για παρεμβάσεις διοικητή νοσοκομείου Γεννηματά

Εν τω μεταξύ, πληθαίνουν οι καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο των γιατρών και το απόρρητο του φακέλου του Νικου Ρωμανού από τον Διοικητη του Νσοκομείου Γεννηματα. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Αριστερης Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Ιατρών διοικητή του νοσοκομείου είναι διορισμένος από την κυβέρνηση και δεν είναι γιατρός.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει στους γιατρούς να μιλάνε στον τύπο.

Η συγκεκριμένη καταγγελία επαληθεύεται και από την ιατρό του Ν. Ρωμανού, Ματίνα Παγώνη, συντονίστρια–διευθύντρια Παθολογίας στο Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» και πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) η οποία σε δηλώσεις της στην Εφημεριδα των Συντακτών δήλωσε:

«Από τη στιγμή που έχω λάβει έγγραφη εντολή-διαταγή από το διοικητή να μη μιλάω, να μην ενημερώνω, θα κάνω τη δουλειά μου ως γιατρός. Δεν θα ασχοληθώ περαιτέρω. Δεν θα απαντήσω. Προηγείται η ζωή του αρρώστου. Ο διοικητής αποφάσισε ότι δεν θα βγαίνει κανένα ανακοινωθέν από τους γιατρούς. Θα του παρέχουμε την ενημέρωση και θα αποφασίζει εκείνος, θα βγάζει ο ίδιος ανακοινωθέντα. Ωστόσο, να είμαστε ξεκάθαροι. Ο διοικητής δεν είναι γιατρός. Η ευθύνη της φροντίδας του ασθενή είναι στα δικά μας χέρια».

Αλληλεγγύη και από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικων Ηρακλείου

Και το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών εκφράζει την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση του στον απεργό πείνας από 10/11 Νίκο Ρωμανό και καταγγέλλει την εκδικητική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε ένα πολιτικό κρατούμενο που με το έσχατο μέσο της απεργίας πείνας αγωνίζεται για να του παρασχεθεί το αυτονόητο και νόμιμο δικαίωμα όλων των κρατουμένων στις εκπαιδευτικές άδειες.

Εκφράζουμε επίσης την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας, και στους απεργούς πείνας Ανδρέα-Δημήτρη Μπουρζούκο, Γιάννη Μιχαηλίδη, και Δημήτρη Πολίτη οι οποίοι συμπαραστέκονται στον Νίκο Ρωμανό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στερούνται νόμιμα δικαιώματα από κρατουμένους. Αντίστοιχη είναι και η πρόσφατη περίπτωση του Ηρακλή Κωστάρη, που ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό λάμβανε εκπαιδευτικές άδειες και χωρίς να έχει παραβιάσει κάποιον από τους όρους που του επιβάλλονταν, πλέον του έχει στερηθεί αυτό το δικαίωμα. Την ίδια στιγμή που στερούν από τους κρατούμενους τα νόμιμα δικαιώματά τους θέτοντας τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο, εξαντλούν το ενδιαφέρον της στη δημιουργία φυλακών τύπου Γ και υψίστης ασφαλείας, και στη συγκρότηση χώρων στέρησης δικαιωμάτων και απομόνωσης.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, και την δικαστική εξουσία που δε διστάζουν να θέσουν ζωές σε κίνδυνο προκειμένου να κάνουν επίδειξη ισχύος, προκειμένου να στείλουν ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες: στην νεολαία, που τώρα βρίσκεται στους δρόμους, σε κάθε εργαζόμενο και άνεργο που αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές που επιβάλλουν, σε κάθε εστία αντίστασης την οποία δεν θα διστάσουν να συνθλίψουν.

Έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη ζωή και την υγεία του Νίκου Ρωμανού!

Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των απεργών πείνας!

Είναι ζήτημα δημοκρατίας, είναι ζήτημα αλληλεγγύης, είναι ζήτημα αντίστασης και αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή που να μην ξεχνάμε υπάρχει ακριβώς για να διασφαλίζει την εφαρμογή των μέτρων ενάντια σε κάθε εργαζόμενο και άνεργο. Ο αγώνας ενάντια στην κρατική καταστολή είναι αγώνας ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ, της εργοδοσίας. Είναι ζήτημα κάθε εργαζομένου και ανέργου, λοιπόν. Είναι ζήτημα όλων μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους/ανέργους και τα σωματεία τους να σταθούν στο πλευρό των απεργών πείνας και να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Ανακοίνωση Συλλόγων εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τον Νίκο Ρωμανό

Ένας νέος διεκδικεί το νόμιμο δικαίωμά του, ως φυλακισμένος, να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως έσχατο μέσο την ίδια του τη ζωή.

Η στάση της κυβέρνησης και των “αρμόδιων” μηχανισμών να στερήσουν από το Ν. Ρωμανό το νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του για εκπαιδευτική άδεια είναι εκδικητική, αδικαιολόγητη και παραπέμπει σε επιλεκτική εφαρμογή των νόμων. Είναι η ίδια κυβέρνηση και οι ίδιοι μηχανισμοί που επικαλούνται την αρμοδιότητά τους όταν αδιαφορούν για τη συνταγματική νομιμότητα ή την καταπατούν, για να επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία τις επιταγές του μνημονίου ή να προστατεύσουν ημέτερους.

Ο αγώνας του Νίκου Ρωμανού, που γίνεται με όπλο το ίδιο του το σώμα, είναι αγώνας για την ισότητα και για την μόρφωση, είναι αγώνας για την δικαιοσύνη.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα αυτό και ζητάμε την άμεση ικανοποίηση του νόμιμου αιτήματος των Ηρακλή Κωστάρη και Νίκου Ρωμανού για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών.

Πανεπιστήμιο Κρήτης, 3 Δεκεμβρίου 2014

Τα ΔΣ

Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού στο Ρέθυμνο
Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων Φιλοσοφικής Σχολής
Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων Σχολής Κοινωνικών Επιστημών
Συλλόγου ΕΤΕΠ

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...