19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

«Παραμύθια της Χαλιμάς»: Ημερίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από αυτούς που θέλουν να εξαφανιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ημερομηνία:

Ημερίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από αυτούς που θέλουν να εξαφανιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό καταγγέλλει ότι συνέβη την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στα Χανιά η Επιτροπή Αγώνα Εμπορικού Συλλόγου Χανίων στηλιτεύοντας τη συμμετοχή στην ημερίδα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ημερίδα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διοργάνωσε η ομάδα εργοδοτών της ευρωπαϊκής οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής (ΕΟΚΕ) σε συνεργασία με την Ελληνική Συνομοσπονδία εμπορίου και επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων (ΕΣΧ).

Το θέμα της ημερίδας ήταν «η τοποθέτηση των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε οριζόντια προτεραιότητα στη διαδικασία χάραξης πολιτικής μετα το 2020».Το θέμα εκτός του ότι ήταν υποκριτικό ήταν παράλληλα και προσβλητικό για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων που δίνουν καθημερινά ένα άνισο αγώνα για να μπορέσουν να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά.

Αλήθεια τι καλό ήρθε να προσφέρει μια τέτοια ημερίδα για την πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων μας που με δικά τους στοιχεία αποτελούμε το 97,3% των επιχειρήσεων .

Τι κοινό μπορούμε να έχουμε με κάποιους από τους ομιλητές της εκδήλωσης που αποτελούταν και από εκπρόσωπους-των μεγαλοεργοδοτων και του βιομηχανικού κεφαλαίου πχ Ουγγαρίας ,Βουλγαρίας κ.α.

Τι καλό μπορούμε να περιμένουμε όταν οι διοργανωτές αυτής της ημερίδας συμφωνούν με τις θέσεις του κοινωνικού εταίρου Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) που δηλώνει ότι οι πολλές μικρές επιχειρήσεις που υπάρχουν ακόμα είναι η «φτώχεια των εθνών».

Όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι η μήτρα της (ΕΟΚΕ) κάνει λόγο σε όλα τα ντοκουμέντα της ότι είναι «ανάγκη περιορισμού του μεγάλου αριθμού των μικρών επιχειρήσεων». Όλοι αυτοί λοιπόν μας θεωρούν διαρθρωτικό πρόβλημα της οικονομίας .Μας θεωρούν εμπόδιο για την επέκταση των πολυεθνικών και των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων. Όλοι αυτοί λοιπόν με περίσσιο θράσος μας λένε καθαρά ότι πρέπει να τους αδειάσουμε τη γωνιά .

Ποιες μικρές τοπικές επιχειρήσεις εκπροσώπησε το προεδρείο του ΕΣΧ που υποστήριξε αυτή την εκδήλωση;

Είναι πρόκληση προς το σύνολο των συναδέλφων εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων η προθυμία του προεδρείου του ΕΣΧ να διαπιστώνει ότι για την επιβίωση μας απαιτείτε η απελευθέρωση της δυνατότητας της «ψηφιακής τεχνολογίας» και η προώθηση της «καινοτομίας». Δηλαδή μας προτείνουν να «ανταγωνιστούμε» (έτσι απλά) τις πολυεθνικές τα πολυκαταστήματα αλλά και το σύνολο των μονοπωλίων στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Είναι τουλάχιστον υποκρισία η ταύτιση του προεδρείου του ΕΣΧ με την κυβερνητική πολιτική ότι τώρα που η «έξοδος» από τα μνημόνια έγινε πραγματικότητα οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις θα περιέλθουν στην κανονικότητα και θα ανασάνουν οικονομικά .

Η προσπάθεια του προεδρείου του ΕΣΧ είναι ένα τεράστιο ψέμα ότι υπάρχει δηλαδή ελπίδα για εμάς τους μικρούς όσο οι μνημονιακοι νόμοι είναι σε ισχύ (κατάργηση αφορολόγητου ,απελευθέρωση ωραρίων, κατάργηση κυριακάτικης αργίας ,πλειστηριασμοί κ.α.). Εξάλλου η κυβέρνηση με τον νέο αναπτυξιακό νόμο έρχεται να τα δώσει όλα στα μονοπώλια σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, σε βάρος των εκατοντάδων συναδέλφων.

Δεν έχουν να πούνε κουβέντα ότι οι πολιτικές της Ε.Ε. που πιστά ακολουθούν παλιές και νέες κυβερνήσεις έχουν στόχο να φτωχοποιησουν τους εργαζομένους , τους μικρούς εμπόρους κάνοντας πλάτες για να αυγατίσουν τα κέρδη τους οι πολυεθνικές. Είναι οι πολιτικές που μας εξοντώνουν αφού μας φορολογούν από το πρώτο ευρώ και παράλληλα δίνουν προνόμια και φοροαπαλλαγές στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι οι ίδιες πολικές που μας εγκαλούν για νομιμότητα αλλά παράλληλα τα μονοπώλια στο χώρο του εμπορίου ελεύθερα και «νόμιμα» συντηρούν και φέρνουν το παραεμπόριο στην αγορά. Είναι τέλος αυτές οι πολιτικές της Ε.Ε. που μοιράζουν τον κόσμο και δεν διστάζουν να βουτήξουν τα χέρια τους στο αίμα χιλιάδων ανθρώπων προκειμένου να υπερασπιστούν την επέκταση και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Έχει ιδιαίτερη αξία πριν σχολιάσουμε τις προτροπές της ημερίδας για «εκσυγχρονισμό» και «καινοτομία» να δούμε τα κριτήρια για τον καθορισμό του μεγέθους μιας επιχείρησης και πως μεταφράζεται στην αγορά σε τοπική κλίμακα.

"google ad"

Αυτές που χαρακτηρίζονται ΜΜΕ είναι οι επιχειρήσεις που πληρούν τους ακόλουθους δείκτες για το προσωπικό ,τον τζίρο ή τον ετήσιο ισολογισμό.

Κατ. εταιρείας Προσ. Τζίρος Σύνολο ισολογισμού
Μεσαίου μεγέθους <250 ≤ 50 εκατ. Ευρώ ≤ 43 εκατ. Ευρώ
Μικρες <50 ≤ € 10 εκατ. ≤ € 10 εκατ.
Πολύ μικρες <10 ≤ 2 εκατ. Ευρώ ≤ 2 εκατ. Ευρώ

Με τα δεδομένα της Ε.Ε. λοιπόν, μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν μέχρι 250 άτομα ,κάνουν περίπου 50 εκατ. τζίρο και περίπου 43 εκατ. ισολογισμό.

Μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν μέχρι 50 άτομα ,κανουν 10 εκατ. τζίρο και περίπου 10 εκατ. ισολογισμό.

Πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι αυτές που απασχολούν μέχρι 10 άτομα προσωπικό, κάνουν περίπου 2 εκατ. τζίρο και ισολογισμό περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται ολοκάθαρα ότι ο ορισμός που δίνει η Ε.Ε. και με ιδιαίτερη θέρμη ακολουθούν (ΕΣΧ,ΟΕΣΚ.ΕΣΕΕ) δείχνει σε ποιους απευθύνονταν μια τέτοια εκδήλωση αλλά και που στοχεύει πραγματικά. Να σημειώσουμε ότι από τις 830.053 ΜΜΕ στην Ελλάδα μόλις 376 επιχειρήσεις είναι αυτές που πληρούν τον ευρωπαϊκό ορισμό της μεσαίας επιχείρησης.

Α)Τόσο οι προτροπές για εφαρμογή του ηλεκτρονικού εμπορίου όσο και οι αυταπάτες ότι τώρα με την πτώση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα ( ΕΚΤ) είναι όνειρα απατηλά για την πλειοψηφία των συναδέλφων…Τα μετρά αυτά θα επεκτείνουν τις οικονομικές δραστηριότητες μιας μικρής μερίδας μεσαίων κι μεγάλων επιχειρήσεων. Αποτελούν μέρος μιας κατεύθυνσης με χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τους μεγάλους να γίνουν μεγαλύτεροι και παράλληλα να βγάλουν εκτός αγοράς μιας μερίδας μικρών επιχειρήσεων.

Β) Σε κάποιους κλάδους το ηλεκτρονικό εμπόριο και με προϋποθέσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να βοηθήσει κάποιες από τις μικρές επιχειρήσεις όμως δεν πρέπει η μορφή αυτή να αποτελεί τον στόχο για το σύνολο της εμπορικής τους δραστηριότητας. Η προσωπική επαφή με τους πελάτες μας αποτελεί ουσιαστικό πλεονέκτημα στον κλάδο του εμπορίου για τις μικρές επιχειρήσεις . Αυτή η προσωπική σχέση μας με τον κόσμο είναι που μας κρατάει ακόμα όρθιους μέσα στον ανελέητο ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές. Η πολιτική αυτή στο χώρο του εμπορίου είναι στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και του κεφαλαίου προκειμένου να χειραγωγήσει ,να ελέγξει και να συγκεντρώσει τελικά και το κλάδο του εμπορίου σε λίγα χέρια. Ελάχιστες μικρές και ίσως κάποιες μεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και να επωφεληθούν από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία όμως πάντα θα είναι σε άνισο ανταγωνισμό με τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Τελειώνοντας αφήνουμε το «πρόθυμο» προεδρείο του ΕΣΧ στην «μοναξιά» του κυβερνητικού συνδικαλισμού να τρέχει ασθμαίνοντας να στηρίξει τέτοιου είδους δράσεις κάνοντας πλάτες στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους. Εξάλλου η συμμετοχή ελαχίστων συναδέλφων (μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού) μαρτυρά το πόσο ενδιαφέρον μπορεί να έχει μια τέτοια εκδήλωση. Δυστυχώς το προεδρείο του ΕΣΧ έχει αναλάβει «εργολαβικά» τον άχαρο ρολό του πολιτικού «πλυντηρίου», των πολιτικών δηλαδή που θεωρούν εμάς τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις διαρθρωτικό πρόβλημα και θέλουν να μας πετάξουν έξω από το εμπόριο.

Το προεδρείο του ΕΣΧ έχει διαλέξει την τακτική του εφησυχασμού της παραίτησης και της αδράνειας και παράλληλα προσπαθεί να σπείρει επικίνδυνες ψευδαισθήσεις ότι μέσα από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές θα σωθούμε και εμείς αλλά και τα εμπορικά μεγαθήρια .

Συνάδελφε, συναδελφισσα ,

Σας καλούμε να συσπειρωθείτε γύρω από την επιτροπή αγώνα του ΕΣΧ για να διεκδικήσουμε λύσεις στα πραγματικά μας προβλήματα που κάνουν την ζωή μας δύσκολη. Η θέσπιση αφορολογήτου ορίου ,η κοινωνική ασφάλιση ,η δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού ,η αναστολή των πλειστηριασμών ,η νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας είναι τα ζητήματα που αν λυθούν θα μας δώσουν ανάσες και προοπτική στη επιβίωση των μαγαζιών μας. Για όλα αυτά τα μικρά και τα μεγάλα υπάρχει αντικειμενική ανάγκη, υπάρχει νόημα και ουσία να συντονίσουμε την δράση μας με την επιτροπή αγώνα του ΕΣΧ αλλά και με όλους αυτούς(εργαζομένους μικρούς αγρότες) που αντιπαλεύουν τις πολιτικές που υπηρετούν τα μονοπώλια και μας θέλουν στο περιθώριο της ζωής.

Eπιτροπή αγώνα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων

Βουρλακης Νίκος
Ζωγραφακης Νίκος
Κανδηλιερακης Γιώργος
Μπελωνη Πηγή
Μπινια Ιωάννα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...