17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Παρανομίες, ελλιπή προστασία και σκουπίδια στο Ελαφονήσι καταγγέλλει “ομάδα ευαισθητοποιημένων παραθεριστών” – Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου: “Πιθανό να πρέπει να συσταθεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της περιοχής”

Ημερομηνία:

Oμάδα πολιτών προχώρησε σε σημαντική καταγγελία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στo Ελαφονήσι. Στην επιστολή τους, που υπογράφουν ως “ομάδα παραθεριστών και κατοίκων της περιοχής Ελαφονησίου Χανίων”, μιλούν για οικολογική κακοποίηση και παράνομη λειτουργία επιχείρησης windsurf εδώ και μια τριετία περίπου, σε μια από τις πιο πολυσύχναστες και καλύτερες παραλίες του κόσμου, περιοχή NATURA 2000.

Κυρίως όμως καταγγέλλουν την “ανομία και την ανοχή” που καθημερινά παρατηρείται σχετικά με τη λειτουργία της εταιρείας αφού όπως σημειώνουν, με την ανοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεχίζει να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται την παραλία “χωρίς διακριτά σήματα, χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο Χανίων, χωρίς ταμειακή μηχανή και έκδοση αποδείξεων, χωρίς προϋποθέσεις ασφάλειας για τους χιλιάδες ξένους και ντόπιους λουόμενους επισκέπτες της περιοχής”.

Η επιστολή που έχει σταλεί στο Δήμο Καντάνου Σελίνου, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, στην Κτηματική Υπηρεσία Χανίων, στο Τμήμα Υδροοικονομίας και Περιβάλλοντος Χανίων, στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, στη WWF Ελλάς και σε μία σειρά μέσων ενημέρωσης συνοδεύεται από έγγραφο του Υπουργείο Ναυτιλίας με το οποίο παύθηκε το 2014 η εταιρία λόγω παρανομιών και παραβάσεων. Όπως αναφέρεται στην επιστολή “στις αρχές του καλοκαιριού έγινε σοβαρότατο ατύχημα, το οποίο δυστυχώς αποσιωπήθηκε από τα τοπικά μέσα επικοινωνίας”

3. απόφαση Δήμου Καντάνου Σελίνου για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού στην εταιρία, το Νοέμβριο 2014, παρά το γεγονός ότι παύθηκε από το Υπουργείο Ναυτιλίας τον Οκτώβριο του 2014

4. Μισθωτήριο Συμβόλαιο Δημοπρασίας στην εταιρία,  για το 2015  από την Κτηματική Υπηρεσία Χανίων και τέλος

5. φωτογραφίες τμήματος της παραλίας Ελαφονησίου, που ανήκει στη δικαιοδοσία του δήμου Καντάνου και Σελίνου, από τις οποίες αποδεικνύονται τα γραφόμενα-καταγγελίες του εγγράφου 1.

Από την πλευρά του, με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου είπε ότι δεν υπάρχει κάποια παρανομία σχετικά με τη χρήση της παραλίας από την εταιρεία ενώ σε αναλυτική του απάντηση μας μιλά για τις προσπάθειες του δήμου αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζονται λόγω της πολύ μεγάλης προσέλευσης ανθρώπων αυτή την περίοδο στο Ελαφονήσι. Μάλιστα, θέτει το ζήτημα για το τι θέλουμε να κάνουμε τελικά με την περιοχή και αν πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα προστασίας με νέα περιβαλλοντική μελέτη εφόσον και χάραξη διαφορετικής στρατηγικής.

Στο κείμενο της καταγγελίας από την ομάδα πολιτών προς τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου αναφέρεται ότι:

1.Συνεχίζεται για τρίτη χρονιά η δραστηριοποίηση ατόμων-εταιρείας (χωρίς συγκεκριμένα διακριτικά σήματα), η οποία σύμφωνα με τον δημοτικό υπάλληλο έχει πλειοδοτήσει (;) σε διαγωνισμό χρήσης της εν λόγω παραλίας, από το Δήμο σας, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί άδεια από το αρμόδιο Λιμεναρχίο Χανίων όπως προβλέπεται και χωρίς να έχει αναρτηθεί αντίστοιχη πράξη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για το έτος 2016. Σημειώνεται δε, ότι με το από 10/10/14 έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας, (το οποίο επισυνάπτεται) εταιρεία, η οποία δραστηριοποιούνταν το 2014 στην περιοχή, παύθηκε με Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής, μετά από σημαντικές καταγεγραμμένες παραβάσεις, όχι μόνο της Λιμενικής αρχής, αλλά και της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων, με ταυτόχρονη ενημέρωση και του αρμόδιου Εισαγγελέα. Ωστόσο, η παράνομη δραστηριότητα ατόμων-εταιρείας που ενοικιάζουν ιστιοσανίδες συνεχίζεται αδιάλειπτα από τότε μέχρι σήμερα, ενώ έχουν καταγραφεί σοβαρά ατυχήματα (με το πιο πρόσφατο στις αρχές καλοκαιριού), μέσα σε έναν από τους ομορφότερους κόλπους της υπέροχης αυτής παραλίας και δίπλα σε λουόμενους. Επιπλέον, έχουν τοποθετήσει ξύλινο παράπηγμα στον αιγιαλό, δεν έχουν ταμειακή μηχανή, ούτε εκδίδουν χειρόγραφες αποδείξεις, αντιθέτως έχουν καταλάβει με ιστιοσανίδες και φουσκωτή βάρκα τον μικρό αυτό κόλπο, ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ θελήσει να πλησιάσει την εκεί περιοχή και έχουν τοποθετήσει παρανόμως σημαδούρες μέσα στη θάλασσα. Παρατηρήθηκε επίσης, χρήστες ιστιοσανίδων να εκφοβίζουν τον ντόπιο κόσμο, τα Σαββατοκύριακα, κυρίως, αφενός να τοποθετήσει τα ομπρελοκαθίσματά του στον αιγιαλό και αφετέρου τους λουόμενους να κολυμπήσουν εντός του κόλπου, κάνοντας, επικίνδυνους ελιγμούς με τις ιστιοσανίδες τους.

2.Τουρίστες, αλλά και Έλληνες κυρίως παραθεριστές επιβαρύνουν την περιοχή με τη μη τήρηση των κανόνων για την προστασία της παραλίας NATURA, χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς καμία δημοτική παρέμβαση, καθώς ανενόχλητοι στήνουν τα ομπρελοκαθίσματά τους στα αλμυρίκια, εντός του περιφραγμένου με σχοινιά χώρου, που υποτίθεται ότι προφυλάσσει την καταστροφή των ριζών των δέντρων που φύονται εντός του, ενώ συχνά μεταφέρουν τα ιδιωτικά καθίσματά τους ακόμη και μέσα στη θάλασσα! Παρατηρήθηκε και αυτό! Να κατασκηνώνουν κατασκηνωτές σούρουπο, εντός της παραλίας κάτω από το αλμυρίκι, κάνοντας χρήση του δέντρου ως απλώστρας για τις αποσκευές τους..ενώ συχνά παρατηρείται λουόμενοι παρέα με τα κατοικίδιά τους να μπαίνουν ανενόχλητοι εντός της θάλασσας.

3.Η πολυδιαφημισμένη ΡΟΖ ΑΜΜΟΣ ταξιδεύει καθημερινά «γι’ άλλη γη, γι’ άλλα μέρη», μέσα σε εκατοντάδες μπουκάλια και με κάθε μέσο, που γεμίζουν οι χιλιάδες επισκέπτες, παραβιάζοντας κάθε κανόνα για οικολογική ευαισθησία και προστασία της περιοχής, από τη στιγμή που δεν εφαρμόζεται κανένας έλεγχος.

4.Τέλος, τα σκουπίδια στο Λαφονήσι δεν εχει προηγούμενο, εφόσον κανείς δεν επιβλέπει και δεν καθαρίζει οργανωμένα την περιοχή, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως γινόταν παλαιότερα. Καταγγέλουμε το γεγονός ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν δίνουν πλέον τα χάρτινα τασάκια που μοίραζαν μέχρι πέρυσι στους καπνιστές, με αποτέλεσμα όλη η παραλία να είναι γεμάτη αποτσίγαρα να διανθίζεται από κάθε λογής σκουπίδια, μπουκάλια, αποφάγια, ακόμη και ακαθαρσίες και ανθρώπινα περιττώματα στον αιγιαλό τα φυτά και τα βράχια. Στον αντίποδα, έχουν μειωθεί αισθητά οι κάδοι -αφαιρέθηκαν και από τους χώρους στάθμευσης, χωρίς να αποτρέπονται όσοι αφήνουν ή πετούν εκεί τα σκουπίδια τους!

5.Εννοείτε, πως ουδέποτε κάποιος δημοτικός υπάλληλος ή άλλος δήλωσε υπεύθυνος ή ΑΡΜΟΔΙΟΣ έστω και σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι οποίες απαγορεύονται και διώκονται ποινικά, σύμφωνα με την ειδική σήμανση και τους κανόνες της περιοχής NATURA! Οποτεδήποτε εμείς απευθυνθήκαμε σε υπαλλήλους της δημοτικής σας επιχείρισης, για την οποιαδήποτε παρατυπία, απάντησαν «μη αρμόδιοι» ή ότι για να παρέμβουν «πρέπει να μαλώσουν και δεν το θέλουν» (sic)!

Με βάση όλα τα παραπάνω, καταγγέλουμε:

"google ad"

Την παντελή αδιαφορία εκ μέρους των τοπικών αρχών για μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους, όπου στο βωμό του κέρδους εσείς, ως υπεύθυνος διαχειριστής της περιοχής, επιτρέπετε στις όποιες παράνομες εταιρείες-άτομα, με ανύπαρκτα διακριτικά σήματα, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές νομιμότητας και ασφαλούς εκμετάλλευσης του χώρου, την χρήση και εκμετάλλευση του αιγιαλού και της παραλίας για την ενοικίαση θαλάσσιων σπορ αναχυψής, με κίνδυνο ατυχήματος των λουόμενων. Να θυμίσουμε εδώ την καταγγελία από περιβαλλοντικές οργανώσεις του πρόσφατου πολυθεματικού νόμου 4384/2016 (ΦΕΚ 78 Α΄/26-4-2016), καθώς με το άρθρο 56 παρατάθηκε η ισχύς της υπ’ αριθμ. ΔΔΠ0005159/586Β΄ΕΞ2015 Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Περί παραχώρησης απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας» για μια ακόμα χρονιά, αγνοώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Την παντελή έλλειψη σεβασμού και τήρησης των κανονισμών χρήσης περιοχών ΝΑΤURA,

Την κακοποίηση του μοναδικού κάλους παράκτιου οικοσυστήματος αυτής περιοχής από την κακή της χρήση από παραθεριστές και δημοτική αρχή και εταιρίες εκμετάλλευσης της παραλίας,

Την παντελή σοβαρή και υπεύθυνη επίβλεψη και προστασία ενός μοναδικού κι ανεπανάληπτου τοπίου χλωρίδας και πανίδας, καθώς πλέον δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος παρέμβασης και κατακύρωσης παραβάσεων.

Και αναρωτιόμαστε κύριε Δήμαρχε, πώς επιτρέπετε στο βωμό του κέρδους, να υφίσταται τόση παρανομία και τόση κακοποίηση της περιοχής και γιατί δεν υπάρχει η ποιότητα και ο σεβασμός που της αξίζει; Τί προτίθεστε να κάνετε για να σταματήσει αυτή η κατάσταση, ώστε να μην κινδυνεύσει αφενός κανένας άλλος λουόμενος-παραθεριστής και να διασωθεί η περιοχή και η παραλία από τη βάναυση κακοποίηση;

Δείτε φωτογραφίες:

Η απάντηση του Δήμαρχου Καντάνου Σελίνου κ. Αντώνη Περράκη

Επικοινωνήσαμε τον Δήμαρχο Καντάνου Σελίνου κ. Αντώνη Περράκη ο οποίος μας είπε τα εξής αναφορικά με τη λειτουργία της εταιρείας:

“Ο Δήμος το 2016, αφού πήρε τη συμφωνη γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων, τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αφού αυτές οι τρεις υπηρεσίες από την Αθήνα γνωμοδότησαν για τη συγκεκριμένη θέση ώστε να μπορέσει να δημοπρατηθεί για τη τοποθέτηση θαλασσίων σπορ και αναψυχής, έγινε δημοπρασία. Προσήλθαν τρεις ενδιαφερόμενοι. Πλειοδότησε η συγκεκριμένη εταιρεία και πήρε τα θαλάσσια σπορ. Στη συγκεκριμένη καταγγελία αναφέρεται ότι πιθανότατα δεν κόβει αποδείξεις. Αυτό δεν είναι όμως αρμοδιότητα του Δήμου. Δε νομίζω ότι ισχύει ότι δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια το σχετικό έγγραφο. Η συγκεκριμένη εταιρεία, μπορείτε να απευθυνθείτε και στην Κτηματική Υπηρεσία Χανίων να σας πει αν είναι με νόμιμο τρόπο ή όχι. Οι παραλίες παραχωρούνται στους δήμους και οι δήμοι είτε τις δίνουν ή βγάζουν κάποια χρήματα από δημοπράτηση. Η Κτηματική Υπηρεσία Χανίων θα σας βεβαιώσει ότι τα πράγματα στη συγκεκριμένη θέση έγιναν ορθώς. Αν ο συγκεκριμένος δεν κόβει τις αποδείξεις, ή δεν έχει τις απαραίτητες άδειες ή πηγαίνει κοντά στην ακτή, αυτά τα ελέγχει το Λιμεναρχείο”

Σχετικά με τη συγκομιδή της ροζ άμμου ο Δήμαρχος Καντάνου Σελίνου είπε τα εξής:

“Αυτή τη στιγμή στο Ελαφονήσι είναι 2.000 έως 3.000 άτομα. Το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού, από τα μέρη που έρχεται, καταλαβαίνετε ότι όλο και κάτι θέλουν να συλλέξουν για ενθύμιο. Αν υποπέσει στην αντίληψή μας οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί το γνωρίζουν και χρόνια τους το λέμε, το έχουμε γράψει μάλιστα και σε διάφορες πινακίδες, πάντα σε συνεργασία με το δασαρχείο – γιατί αυτή είναι η επιβλέπουσα αρχή. Οι πινακίδες είναι καινούργιες, μπήκαν φέτος. Μάλιστα προστατευθήκαν με καινούργια σκοινιά τα κέδρα και οι αλμυρίδες. Όμως όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύ εύκολο κάποιος να πάρει άμμος χωρίς να το αντιληφθεί ο υπάλληλος”

Σχετικά με την καταγγελία για παράνομη κατασκήνωση στο Ελαφονήσι ο κ. Περράκης είπε:

“Εμείς φεύγουμε από εκεί κατά τις 9 το βράδυ. Εκεί συνεχίζουν και παραμένουν 400 με 500 ατομα. Κάποιοι φεύγουν, κάποιοι όμως μένουν εκεί. Υπάρχει πινακίδα που λέει ότι απαγορεύονται οι κατασκηνώσεις. Συνήθως, δεν κάνουν κατασκηνώσεις. Έρχεται ο άλλος απόγευμα και λέει, θα κοιμηθώ σε μια ξαπλώστρα και θα ξυπνήσω το πρωί να κάνω μπάνιο”

Σχετικά με την καταγγελία για την καθαριότητα και τα τασάκια:

“Ο δήμος πέρισυ είχε βρει κάποια τασάκια διαφημιστικά, χάρτινα, μίας χρήσης. Φέτος δεν πήραμε διαφημιστικά, πήραμε από μία Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και είναι εφοδιασμένο όλο το Ελαφονήσι με χάρτινα σταχτοδοχεία, μίας χρήσης.”

Ο κ. Περράκης κατέληξε τονίζοντας τα εξής:

“Αυτές τις μέρες είναι πάνω από 5.000 άνθρωποι καθημερινά. Άλλοι κολυμπάνε, άλλοι θέλουν να κάνουν σέρφινγκ, άλλοι έχουν ζαλιστεί και θέλουν να κάτσουν κάτω από μία σκιά. Πιθανό να πρέπει να συσταθεί ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της περιοχής. Μια τέτοια παραλία όπως και ο Εθνικός Δρυμός χρήζουν διαφορετικού τρόπου αντιμετώπισης η οποία διαπερνάει την αρμοδιότητα κάποιου δήμου και όπως έχει εκπονηθεί μία ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το Ελαφονήσι ίσως πρέπει να ξανασυζητηθεί, να επικαιροποιηθεί και να μπει ένα καινούργιο πλαίσιο διαχείρισης. Το Ελαφονήσι είναι κάτι το μοναδικό, μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους, η οποία αν συνεχίσει με αυτή την εντατική εκμετάλλευση της περιοχής και την παρουσία τόσων χιλιάδων κόσμου καθημερινά κάποια στιγμή θα υπάρξει και υποβάθμιση. Είναι θέμα γενικότερης στρατηγικής του τι θέλουμε να διατηρήσουμε, να προστατεύσουμε, να αναδείξουμε, πέρα της οικονομικής και μόνο εκμετάλλευσης”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...