Παρασκήνιο του Eurogroup: Οι χώρες του Βορρά θέλουν μνημόνια και λιτότητα – «Ντροπή!», φώναζε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ στις 5 το πρωί – Οργή εναντίον του Ολλανδού Υπουργού Οικονομικών – Ολλανδία και Γερμανία λένε “nein” σε κορωνο-ομόλογα

Κανένα σχόλιο

Μετά από 16 ώρες συνεδρίασης, πολλές διακοπές και αναρίθμητες προτάσεις συμβιβασμού, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup, χωρίς να μπορέσουν να συμφωνήσουν για τους όρους αλληλεγγύης που απαιτούνται απέναντι στο οικονομικό σοκ του κορωνοϊού.

Εγκατέλειψαν γύρω στις 8 το πρωί της Τετάρτης και υποσχέθηκαν ότι θα ξανασυζητήσουν την Πέμπτη, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η διαφωνία ανάμεσα σε Ολλανδούς και Ιταλούς ήταν αυτή που οδήγησε σε ναυάγιο: για το αν η ευρωπαϊκή στήριξη θα συνοδεύεται από μνημόνια ή όχι.

"Sponsored links"

Ποιοι θέλουν να επιβληθεί μνημόνιο με τα δάνεια

Διεφώνησαν κυρίως για τους όρους που θα συνοδεύουν την προληπτική γραμμή πίστωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος διαθέτει κονδύλια 410 δισ. ευρώ. Αυτός ο μηχανισμός είχε αξιοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και τα δάνεια συνοδεύονταν από αυστηρούς όρους (μνημόνια) για ιδιωτικοποιήσεις, αγορά εργασίας, μεταρρυθμίσεις κ.λπ. και με στόχους οι οποίοι έπρεπε να επιτευχθούν ώστε να δοθεί η επόμενη δόση.

Οι Ιταλοί πιστεύουν ότι επειδή καμία χώρα δεν ευθύνεται για το σοκ του Covid-19 και επειδή η επερχόμενη οικονομική κρίση δεν οφείλεται σε κακό χειρισμό δημοσίων οικονομικών κάποιου κράτους, δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβληθούν πάλι όροι και μνημόνια με τόσο αυστηρούς όρους.

Αντίθετα, Ολλανδοί, Αυστριακοί και Φινλανδοί πιστεύουν ότι οι όροι που πρέπει να τεθούν είναι δύο ταχυτήτων: αρχικά, για να υπάρξει διαβεβαίωση ότι τα κονδύλια θα διατεθούν αποκλειστικά για τη μάχη κατά του κορωνοϊού και όχι για άλλους σκοπούς. Και στη συνέχεια, μόλις περάσει το μεγάλο σοκ της πανδημίας, να γυρίσουμε στους κλασικούς δανειακούς όρους.

«Στο μέτρο που ο ΕΜS χρησιμοποιείται σαν οικονομική στήριξη, πιστεύουμε ότι είναι σοφότερο να τον συνδέσουμε με οικονομικά μέτρα (σ.σ.: μνημόνια)», δήλωσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ στον λογαριασμό του στο Twitter και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ νωρίς για ένα συνολικό πακέτο».

Προφανώς οι Ολλανδοί δεν αισθάνονται αυτή τη στιγμή κάποιο οικονομικό σοκ, λόγω κορωνοϊού. «Πρόκειται κυρίως για μια υγειονομική κρίση», έγραψε στο Twitter o Ολλανδός ΥΠΟΙΚ. Ως αποτέλεσμα, οι Ολλανδοί αρνήθηκαν κάθε συμβιβασμό και παραχώρηση για τον EMS και έχουν την απόλυτη ευθύνη για το ναυάγιο του Eurogroup της Τετάρτης, δηλώνει ευρωπαϊκή πηγή στο βελγικό σάιτ Le Soir.

"Sponsored links"

«Ντροπή!» φώναζε ο Λεμέρ στις 5 το πρωί

Μέσα από το Twitter, επίσης, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λεμέρ ανέφερε ότι μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς κάλεσε τους συναδέλφους του «να σταθούν στο ύψος των εξαιρετικών συνθηκών και να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη συμφωνία». Ο Λεμέρ μάλιστα εκνευρίστηκε με τους ομολόγους του, γύρω στις 5 η ώρα το πρωί της Τετάρτης, και άρχισε να φωνάζει ότι είναι «ντροπή» για τους υπουργούς να διαφωνούν για μια λέξη, την ώρα που οι νεκροί αυξάνονται «κατά εκατοντάδες και χιλιάδες».

Αλλά και η γαλλική Le Monde αναφέρει ότι η συζήτηση στο Eurogroup ήταν εξαιρετικά ταραγμένη, αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς την Τετάρτη. «Έχουμε εκατοντάδες και χιλιάδες νεκρούς και οι υπουργοί Οικονομικών παίζουν με τις λέξεις και τα επίθετα. Είναι ντροπή για υπουργούς Οικονομικών», είπε ο Μπρούνο Λεμέρ στους συναδέλφους του, γύρω στις 5 το πρωί, σύμφωνα με τη Le Monde. «Θα κριθούμε σοβαρά από τις αγορές, από τους πολίτες μας αλλά και από τις άλλες χώρες, αν αποτύχουμε να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μας», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Aγρίεψε η Ιταλία

Η Ιταλία, η οποία θεωρεί ότι τα ποσά για τα οποία γίνεται συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μηδαμινά σε σχέση με την οικονομική καταστροφή που θα προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, δεν σκοπεύει να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Σύμφωνα με τη Le Monde, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μπει σε μνημόνιο ή να αποδεχθεί όρους, όπως είχε συμβεί στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια. Το θεωρεί αδύνατο σε μια ευρωπαϊκή χώρα που έζησε την απίστευτη μεταναστευτική κρίση του 2015 και στην οποία καραδοκεί ο λαϊκισμός.

Οι Ολλανδοί επιμένουν ότι αν η Ιταλία θέλει να χρηματοδοτήσει την οικονομία της και όχι μόνο το σύστημα υγείας, το οποίο επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού, τότε τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να προβλέπουν όρους και μνημόνια.

«Όχι» και στο κορωνοομόλογο από τον Βορρά

Επίσης δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για το κορωνοομόλογο, το οποίο η Γαλλία, η Ελλάδα και άλλες 7 ευρωπαϊκές χώρες ζητούν. Η Γερμανία και η Ολλανδία εξακολουθούν να το αρνούνται.

Η ένταση της οργής πολιτών χωρών του νότου εκφράστηκε και στον λογαριασμό twitter του Ολλανδού Υπουργού Οικονομικών.

«Το θέμα παραμένει ανοιχτό, η ιδέα είναι να το θίξουμε αργότερα και να το παραπέμψουμε σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», σχολιάζει μια πηγή.

Στο Eurogroup της Τετάρτης, ωστόσο, οι 27 ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα εργαλείο 100 δισ. για τη μερική απασχόληση. Με τον όρο ότι αυτός ο μηχανισμός θα είναι περιστασιακός. Συμφώνησαν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω ενός κονδυλίου 25 δισ. ευρώ, θα μπορεί να δίνει δάνεια έως 200 δισ. στις επιχειρήσεις.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/paraskinio-eurogroup-giati-malosan-italoi-ollandoi

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις