21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Παρουσίαση προγράμματος τιμητικών εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης

Ημερομηνία:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΑΝΙΩΝΓιορτάζουμε και φέτος τη Μάχη της Κρήτης.

72 χρόνια έχουν περάσει από τότε που γράφτηκε μια από τις σημαντικότερες σελίδες της Ιστορίας μας.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη να διατηρήσουμε το παρελθόν ενεργό μέσα στο παρόν, ένα παρελθόν στο οποίο μεγαλούργησαν Αδούλωτες Ψυχές, γεμάτες Αγάπη για την Πατρίδα. Ένα τέτοιο παρελθόν, μας είναι απαραίτητο στο σήμερα, το οποίο χρειάζεται «Αρετή και Τόλμη».

Όπως και πέρυσι, και οι φετινές εκδηλώσεις που διοργανώνουμε, είναι λιτές, όπως οι καιροί το απαιτούν.

Εκτός των καθιερωμένων επίσημων τελετών σε πολλά σημαντικά μνημεία του Νομού, οι φετινές εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνουν δράσεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μια σημαντική δράση, την οποία επιχειρούμε για πρώτη φορά, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Χανίων και το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, είναι η μεταφορά του Στύλου του Γολγοθά, από το Ιστορικό Αρχείο όπου φυλάσσεται, στο χώρο εκτέλεσης πατριωτών στην Αγυιά. Στην τελετή αυτή θα μιλήσει ο Δάσκαλος και Λαογράφος, κ. Σταμάτης Αποστολάκης.

Συνδιοργανώνουμε στο Γιαλί Τζαμισί, με το Δήμο Χανίων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το Σύλλογο Διατήρηση Ιστορικού Οχήματος ΣΔΙΟ και τον Όμιλος Στατικού Μοντελισμού, την έκθεση αντικειμένων εποχής, η οποία πλέον, αποτελεί θεσμό για τις επετειακές εκδηλώσεις της Μάχης.

Στα πλαίσια των φετινών εκδηλώσεων παρουσιάζουμε επίσης δύο σημαντικά βιβλία. Το πρώτο, καλλιτεχνικού περιεχομένου, με τίτλο «Η Μάχη της Κρήτης του Γλύπτη Νίκου Σοφιαλάκη», το οποίο παρουσιάζουμε σε συνδιοργάνωση με το ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και το Κέντρο Νεοκλασικής Γλυπτικής στην Αθήνα.

Το δεύτερο, με τίτλο «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945», βιβλίο των Εκδόσεων Λιβάνη, που θα παρουσιαστεί από το Δήμαρχο Ανωγείων και Πρόεδρο του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», κ. Σωκράτη Κεφαλογιάννη. Το βιβλίο αυτό θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της Κεντρικής Εκδήλωσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, την οποία θα κοσμήσουν προβολές και συναυλία από τη Στρατιωτική Μουσική της V Μεραρχίας Κρητών και τη Βυζαντινή Παιδική Χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας & Αποκορώνου.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι οι προβολές στιγμιότυπων εποχής και εκθέσεις φωτογραφιών που θα γίνουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων είναι επιμέλειας του Νεοζηλανδού Σκηνοθέτη και Παραγωγού, κ. John Irwin, ο οποίος μας παραχώρησε και φέτος, το μεγαλύτερο μέρος του φωτογραφικού υλικού του προγράμματός μας.

Οι Κεντρικές Εκδηλώσεις θα κορυφωθούν, όπως κάθε χρόνο, με εκδήλωση μνήμης στο Αεροδρόμιο του Μάλεμε, η οποία θα κλείσει με πτήση επίδειξης (demo flight) από α/φ F-16 BLK 52+  της 115 ΠΜ και Αεραθλητικές επιδείξεις από την Αερολέσχη Χανίων

Πέραν των Κεντρικών Εκδηλώσεων, στο πρόγραμμά μας εντάξαμε και παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες τελούν υπό την Αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και περιλαμβάνουν:

1 Τις Εκδηλώσεις Τιμής που διοργανώνει η Αυστραλιανή-Νεοζηλανδική Τιμητική Ομάδα Τρυπητής, οι οποίες κορυφώνονται στην Κεντρική Εκδήλωση των Σφακίων στις 20 Μαΐου, με τοποθέτηση, στο Φαράγγι της Τρυπητής, αναμνηστικής πλάκας ως φόρο τιμής προς τους Κρητικούς, για τη βοήθεια που παρείχαν στους Συμμάχους κατά τον Β’ Π.Π.

2 Οι παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσης εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Πλατανιάς σε διάφορες Τοπικές Κοινότητες της περιοχής ευθύνης του, και που εκτείνονται χρονικά από τις 12 Μαΐου έως τις 25 Αυγούστου.

"google ad"

3 Επίσης Αθλητικές διοργανώσεις, όπως σκοπευτικοί και ποδηλατικοί αγώνες, αγώνες ξιφασκίας και αγώνες μηχανοκίνητου αθλητισμού.

4 Και τέλος, ένα καλλιτεχνικό εργαστήρι από τον Γλύπτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη, το οποίο θα συγκεντρώσει έργα μαθητών του δημοτικού με θέμα τη Μάχη της Κρήτης, τα οποία θα εκτεθούν στο Πνευματικό Κέντρο την ημέρα της Κεντρικής Εκδήλωσης της Π.Ε. Χανίων.

Καλούμε όλους τους πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής μας Ενότητας, τιμώντας με αυτό τον τρόπο, τις θυσίες των προγόνων μας για την Ελευθερία της Πατρίδας μας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...