19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Παρουσιάσθηκε η πρόταση για το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο της Κρήτης

Ημερομηνία:

Η ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης αποτελεί τον βασικό άξονα της πρότασης για το νέο αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο του νησιού που παρουσιάστηκε στους φορείς των Χανίων. Σύμφωνα με την συντονίστρια της ομάδας των μελετητών Ράνια Κουρτσουνέτη, μοχλό ανάπτυξης για την Κρήτη θα αποτελέσουν και για το επόμενο διάστημα ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας .τα Ανώτατα και Τεχνολογικά Ιδρύματα του νησιού και οι υποδομές.

« Βασικό ρόλο στον όποιο σχεδιασμό είναι η εξωστρέφεια η οποία είναι αναπτυγμένη στο νησί», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Κουρτσουνέτη.

Το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο του νησιού θα κατατεθεί προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση της ανοικτής διαδικασίας κατάθεσης παρατηρήσεων και προτάσεων από τους τοπικούς φορείς και δήμους όπως επεσήμανε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής.

Ο κ. Καλογερής κάλεσε τις δημοτικές αρχές του νησιού να μελετήσουν σε βάθος και με κάθε λεπτομέρεια το προτεινόμενο σχέδιο που όπως είπε, « στηρίζεται σε μια νέα πολιτική φιλοσοφία με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά , το φυσικό περιβάλλον, την ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και την ισόρροπη ανάπτυξη της Κρήτης».

Σύμφωνα με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη το νέο αναθεωρημένο χωροταξικό εξειδικεύει και μια σειρά θεμάτων όπως την ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες τις περιοχές του νησιού και όχι μόνο στο βόρειο άξονα, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα προβλέπεται για την ανάπτυξη δράσεων που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες.

Το νέο χωροταξικό προτείνει οκτώ ζώνες ανάπτυξης των ΑΠΕ, δύο σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Ο κ. Καλογερής αναφέρθηκε και στο θέμα χωροθέτησης μονάδας της ΔΕΗ στη θέση Μαράθι Ακρωτηρίου προοπτική που προκαλεί αντιδράσεις.

Όπως τόνισε η θέση αυτή είναι μεταξύ πέντε υποψηφίων που παρουσιάζονται στην πρόταση ωστόσο όπως υποστήριξε έχει την προφορική διαβεβαίωση από τη ΔΕΗ σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανείς σχεδιασμός της επιχείρησης που να συμπεριλαμβάνει το Μαράθι.

Επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένει και την γραπτή απάντηση της ΔΕH και ακόμα υποστήριξε ότι στην ίδια περιοχή δεν πρόκειται να αναπτυχτεί καμία οχλούσα δραστηριότητα.

AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...