14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πασίγνωστοι οικονομολόγοι απαντούν: Ο ισχυρισμός Βίζερ ότι η περίοδος Βαρουφάκη κόστισε 200 δις ευρώ είναι γελοίος

Ημερομηνία:

Με αφορμή την τελευταία φορά που ο Τόμας Βίζερ επανέφερε το θέμα του «χρέους της περιόδου Βαρουφάκη» τέσσερις επιφανείς οικονομολόγοι καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του επικεφαλής του Euro Working Group.

Σε κοινή δήλωσή τους ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Τζέφρι Σακςκαι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως «ο ισχυρισμός του Βίζερ ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και η ελληνική κυβέρνηση του πρώτου εξαμήνου του 2015 κόστισαν 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, είναι γελοίος. Όπως γνωρίζει ο κ. Βίζερ -καθώς ήταν από τους αρχιτέκτονες των πολιτικών της τρόικας- η ελληνική οικονομία στραγγαλίστηκε το 2015 από τους δανειστές, οι οποίοι κατάφεραν σοβαρή ζημιά από την πρώτη μέρα».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δήλωση, «οι δανειστές υπονόμευσαν από την πρώτη μέρα τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αρνήθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, επέμεναν σε σκληρή λιτότητα και το πιο σημαντικό, αρνήθηκαν κάθετα να διαπραγματευτούν ή ακόμα και να συζητήσουν καλή τη πίστη. Όσο για τα μέτρα των δανειστών, ήταν εξαιρετικά καταστροφικά για την Ελλάδα, όπως ακόμα και ο τ. υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παραδέχτηκε. Στεκόμαστε δίπλα στον Βαρουφάκη και στηρίζουμε την αλήθεια».

Πέρα από τους δύο οικονομολόγους όμως, ένας άλλος καθηγητής, σύμβουλος των κυβερνήσεων Μέρκελ και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου IFO, Χανς Βέρνερ Ζιν, δηλώνει «ο Γιάνης Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε των ελληνικών συμφερόντων με μεγάλη σύνεση και σοφά. Χωρίς την απειλή του να εισαγάγει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, το οποίο θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε νέο νόμισμα, σε περίπτωση Grexit, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών δεν θα ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε τρίτο πακέτο διάσωσης. Ο Βαρουφάκης εξοικονόμησε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό κράτος. Ο αντίθετος ισχυρισμός δεν είναι παρά μία παράλογη διαστρέβλωση της αλήθειας».

Τέλος, ο οικονομολόγος, Νόρμαν Λαμόντ, που έχει διατελέσει υπουργός της κυβέρνησης Θάτσερ, δήλωσε πως «όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κληρονόμησε μια τεράστια κρίση για την οποία προφανώς δεν ευθυνόταν. Η ευθύνη βαραίνει απολύτως τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατά την άποψή μου, η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. και την τρόικα στο πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν ισοπεδωτική, μη ρεαλιστική και προκάλεσε μεγάλο πόνο. Για μια σοβαρή μακρόπνοη επίλυση, αν και απαραίτητη, η δημοσιονομική πειθαρχία δεν αρκούσε από μόνη της χωρίς μία αναδιάρθρωση χρέους, συμπεριλαμβανομένου κι ενός κουρέματος. Σε αυτό το θεμελιώδες σημείο κρίνω ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε απόλυτο δίκιο και πως του ασκείται συχνά άδικη κριτική».

Εφημερίδα των Συντακτών

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ