21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πείτε αντίο στην κατάθλιψη τρώγοντας λαχανικά

Ημερομηνία:

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά 3-4 μερίδες λαχανικών έχουν 12% χαμηλότερο κίνδυνο για στρες και κατάθλιψη από ό,τι εκείνοι που καταναλώνουν 0-1 μερίδες ημερησίως, ενώ όσοι καταναλώνουν 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών έχουν 14% χαμηλότερο κίνδυνο από όσους τρώνε 0-4 μερίδες καθημερινά.

Τα παραπάνω αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο British Medical Journal, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα περισσότερων από 60.000 Αυστραλών ηλικίας 45 ετών και άνω, μετρώντας την κατανάλωσή τους σε φρούτα και λαχανικά, παράγοντες του τρόπου ζωής τους και την ψυχολογική τους δυσφορία.

Ακόμη πιο σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα για τις γυναίκες:

Οι γυναίκες που κατανάλωναν 3-4 μερίδες λαχανικών είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο στρες από ό,τι οι γυναίκες που έτρωγαν 0-1 μερίδες καθημερινά.

Οι γυναίκες που έτρωγαν καθημερινά δύο μερίδες φρούτων είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο για στρες από ό,τι εκείνες που έτρωγαν 0-1 μερίδες.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών είχαν 23% χαμηλότερο κίνδυνο στρες από ό,τι όσες έτρωγαν 0-1 μερίδες καθημερινά.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μέτρια ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά ψυχολογικού στρες”, σημείωσε η Δρ Melody Ding από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

«Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι η μέτρια ημερήσια κατανάλωση μόνο λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ψυχολογικού στρες. Η μέτρια κατανάλωση φρούτων μόνο, ωστόσο, δεν φαίνεται να παρέχει σημαντικό όφελος στην ψυχολογική πίεση των ανθρώπων”.

Αυτά τα νέα ευρήματα είναι συνεπή με τα πολυάριθμα δεδομένα που δείχνουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά, μαζί και χωριστά, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και υψηλότερα επίπεδα ευημερίας.

«Βρήκαμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά ήταν πιο ωφέλιμα για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Binh Nguyen.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...