Πειραματικό φάρμακο αποκατέστησε το νωτιαίο μυελό σε πειραματόζωα

Κανένα σχόλιο

Η βλάβη στον μυελό, συνήθως λόγω σοβαρού ατυχήματος ή τραυματισμού, οδηγεί σε παράλυση. Θα πρόκειται για το πρώτο φάρμακο που αποκαθιστά τραύματα στο νωτιαίο μυελό.

Ένα πειραματικό φάρμακο, που δοκιμάστηκε από αμερικανούς και άλλους επιστήμονες σε πειραματόζωα, αποκατέστησε στα περισσότερα τις βλάβες στο νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης τους, αναγεννώντας τα νεύρα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα που πραγματικά να βελτιώνουν τα τραύματα του νωτιαίου μυελού. Η νέα ουσία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο αυτού του είδους.

"Sponsored links"

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέρι Σίλβερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC, δοκίμασαν το φάρμακο σε αρουραίους.

Οι 21 από τους 26 επανέκτησαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό την ικανότητα να κινούν τους παραλυμένους μυς τους, να ισορροπούν και να ουρούν, όποτε ήθελαν και όχι ανεξέλεγκτα.

Μερικά ζώα επανέκτησαν και τις τρεις παραπάνω λειτουργίες (κίνηση, ισορροπία και έλεγχος ουροδόχου κύστης) και άλλα μία ή δύο από αυτές. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση από ζώο σε ζώο και το ψάχνουν.

Το φάρμακο (ένα πεπτίδιο) ενθαρρύνει τα νευρικά κύτταρα να αναπτυχθούν. Θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές, προτού το πολλά υποσχόμενο φάρμακο δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες το χαρακτήρισαν ήδη «πραγματική πρόοδο».

«Αυτό που είδαμε, ήταν όντως αξιοσημείωτο. Μερικά πειραματόζωα ανέκαμψαν σε φανταστικό βαθμό, τόσο καλά που δύσκολα μπορούσε να πει κανείς αν είχαν ποτέ τραυματιστεί» δήλωσε ο κ. Σίλβερ.

Η βλάβη στον μυελό, συνήθως λόγω σοβαρού ατυχήματος ή τραυματισμού, διακόπτει τη συνεχή ροή των ηλεκτρικών σημάτων από και προς τον εγκέφαλο μέσω των νεύρων, με συνέπεια την παράλυση.

Η πιθανή χορήγηση του φαρμάκου στους ανθρώπους στο μέλλον αναμένεται να γίνεται σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, όπως η μεταμόσχευση νεύρων και η ηλεκτρική διέγερσή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Sponsored links"

Στα : Επιστήμη

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις