ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΠΕΤΡΙΝΟ ΤΟΠΟ: Το αστροπελέκι και… ο Βασιλιάς Παύλος

Κανένα σχόλιο

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Θ. Πολυράκης
Γεωπόνος, Συγγραφέας

 

Εκείνα τα χρόνια της δεκαετίας του’ 50, η αλληλογραφία στο απομακρυσμένο βοσκοχώρι, ερχόταν με τον αγροτικό Ταχυδρόμο (από τη Χώρα Σφακίων), τρεις φορές την εβδομάδα: Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή. Πρωί-πρωί ο Ταχυδρόμος, όταν έφτανε στην είσοδο του χωριού, “σάλπιζε” με τη χαρακτηριστική μικρή σάλπιγγα της εποχής των αγροτικών Ταχυδρόμων. Άκουγαν το σάλπισμα οι χωριανοί και μαζεύονταν σε μερικά χαρακτηριστικά σημεία του χωριού για να πάρουν και να δώσουν την αλληλογραφία τους. Πάντα βιαστικός εκείνος, μοίραζε γράμματα κι εφημερίδες, έπαιρνε τα γράμματα που του έδιναν και συνέχιζε κάθιδρος την πορεία του…Και ήταν μακρινή και κοπιαστική: Αγία Ρουμέλη, Σαμαριά καθώς τα χρόνια εκείνα (πριν το 1962) το μικρό χωριό της Σαμαριάς δεν είχε ενταχθεί στον ομώνυμο Εθνικό Δρυμό και κατοικείτο…

"Sponsored links"

…Εκείνο το πρωινό, ο Πρόεδρος του χωριού είχε στείλει ένα νεαρό χωριανόπουλο να πάρει τις εφημερίδες του και την όποια αλληλογραφία, καθώς, ο ίδιος ήταν απασχολημένος με την επιδιόρθωση των στιβανιών του.

Ετσι και έγινε. Σε λίγη ώρα από το “σάλπισμα” του Ταχυδρόμου, έφτασε ο νεαρός κρατώντας ένα μάτσο εφημερίδες.

Χωρατατζής ο Πρόεδρος, τον ρώτησε:

– “`Ιντα γράφουνε παιδί μου οι εφημερίδες;” σίγουρος ότι ο μικρός δεν θα είχε ανοίξει καν καμιά, καθώς δεν είχε αγαθές σχέσεις με τα γράμματα και με ότι σχετικό ασχολούνταν “οι γραμματιζούμενοι”, καθώς έλεγε.

Όμως, είχε λαθέψει στην πρόβλεψή του. Ο νεαρός, όχι μόνο είχε διαβάσει μια εφημερίδα, αλλά έφερνε και συνταρακτικά νέα, καθώς απαντούσε στην ερώτηση του Προέδρου:

– “`Αστα μπάρμπα”… “άστα”!

– “`Ιντα’ παθες μωρέ;” ρώτησε ανήσυχος ο Πρόεδρος.

– “`Επεσε ένα αστροπελέκι στον πόδα του Βασιλιά, και τον εκούτσανε…Παρολίγο να τον(ε) σκοτώσει κιόλας…”

– “`Οϊ δα μωρέ παιδί μου…. δώσε μου την εφημερίδα!” αποκρίθηκε ο Πρόεδρος, που ακούμπησε τα σύνεργα της τσαγκαρικής στο πλάι και φόρεσε τα γυαλιά του.

"Sponsored links"

Ηταν η Χανιώτικη εφημερίδα “ΚΗΡΥΞ”.

Άρχισε την ανάγνωση της σχετικής είδησης ο Πρόεδρος φανερά ανήσυχος. Μα ξάφνου, το πρόσωπό του φωτίστηκε από ένα φαρδύ χαμόγελο που εξελίχτηκε σε γέλιο τρανταχτό, που έκανε τα μάτια του να δακρύσουν, θαμπώνοντας τα γυαλιά του.

– “`Ιντα’ παθες μπάρμπα;” ρώτησε όλο περιέργεια το χωριανόπουλο που είχε φέρει τις εφημερίδες και την …τραγική είδηση για τον Βασιλιά.

Ο Πρόεδρος σκούπισε τα γυαλιά του με το μαντήλι του, τα φόρεσε, και άρχισε να διαβάζει την είδηση του ατυχήματος, όπως την μετέφερε ο “ΚΗΡΥΞ”:

– “Η Αυτού Μεγαλειότης ο Βασιλεύς Παύλος, εισερχόμενος εις το αντιτορπιλικόν “ΚΕΡΑΥΝΟΣ” και ολισθήσας εις το ολισθηρόν κατάστρωμά του κατέπεσεν, με συνέπεια να υποστεί κάταγμα εις την κνήμη του δεξιού ποδός…”

Συνέχισε να γελά ο Πρόεδρος με την… εξήγηση του γεγονότος από τον κομιστή της εφημερίδας, με αυτήκοους μάρτυρες την κυρά-Μαριγώ και την αδερφή του μικρού Γιάννη που βγήκαν στην αυλή, ακούγοντας τα τρανταχτά γέλια του Προέδρου…

…Πέτρινα Χρόνια στον πέτρινο οικότοπο όπου όρθωνε το ανάστημά του το μικρό βοσκοχώρι, από την καθημερινότητα του οποίου δεν έλειπαν και κάποια ευτράπελα…

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Γεωπόνος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησα στο Ινστιτούτο Υποτροπικών & Ελιάς Χανίων για 8,5 χρόνια ως ερευνητής και στην Αγροτική Τράπεζα για 27 χρόνια, εκ των οποίων τα 12 σε επιτελικές θέσεις. Από τον Αύγουστο 2005 έως 31-12-2010 διετέλεσα Διευθυντής του Κεντρικού Καταστήματος της ΑΤΕ στα Χανιά. Από 1-1-2011 είμαι συνταξιούχος Συνεργάστηκα με το Πολυτεχνείο Κρήτης (Τμ. Μηχανικών Περιβάλλοντος) στη βαθμίδα Αναπλ. Καθηγητή για 6 και πλέον χρόνια (Π.Δ.407/81). Έχω συγγράψει τα Πανεπιστημιακά Συγγράμματα “Περιβαλλοντική Γεωργία” και “Ρύπανση του Περιβάλλοντος από Αγροχημικά” και συμμετείχα στη συγγραφή του Συγγράμματος “Predictive Modeling and Risk Assessment” (Εκδ. Οίκος Springer, Πορτογαλία) που διδάσκεται σε ευρωπαϊκά Παν/μια με κατεύθυνση το Περιβάλλον. Ασχολούμαι ακόμη με τη λογοτεχνία. Κυκλοφορούν 3 βιβλία μου και σύντομα θα εκδοθούν άλλα 3. Κατέχω αρκετές διακρίσεις στη λογοτεχνία. Ασχολήθηκα για χρόνια με τα κοινά ήτοι ως: Πρόεδρος “Συνδέσμου Γεωπόνων Ν. Χανίων”, Αντιπρόεδρος “Γεωτεχνικών Ελλάδος Χωρίς Σύνορα”, Πρόεδρος “`Ενωσης Σφακιανών Ν. Χανίων” κ.α.. Ως Πρόεδρος της Ενωσης Σφακιανών Ν. Χανίων κατόρθωσα την ονομασία του Κρατικού Αερολιμένα Χανίων ως "Αερολιμένας Δασκαλογιάννη" (2000, Αύγουστος) καθώς και την κατασκευή του πρώτου (εν Ελλάδι) ανδριάντα του Δασκαλογιάννη στα Χανιά (2003, Σεπτέμβριος).

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις