Πηγαίνουν καθημερινά βόλτες με αυτοκίνητα στο Ελαφονήσι θέτοντας σε κίνδυνο τις αμμοθίνες!

Κανένα σχόλιο

Καθημερινό φαίνεται πως είναι, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, το φαινόμενο εκδρομείς να επισκέπτονται με τα οχήματά τους το Ελαφονήσι στα Χανιά, παραβιάζοντας τη σχετική απαγόρευση, τις προειδοποιητικές πινακίδες και τις περιφράξεις, θέτοντας σε κίνδυνο τις αμμοθίνες της νησίδας που έχουν χαρακτηριστεί ως ύψιστης φυσικής σημασίας και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000.

Οι σοβαρές αυτές καταγγελίες έγιναν στη σελίδα “Βιοποικιλότητα της Κρήτης” στο Facebook όπου μάλιστα έχει αναρτηθεί και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Στην ανάρτηση διευκρινίζεται ότι οι ισχυροί δυτικοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή το χρονικό διάστημα πριν από τα Χριστούγεννα, μετέφεραν όγκους άμμου στο στενό θαλάσσιο κανάλι του Ελαφονησίου, δημιουργώντας έτσι έναν αμμώδη δρόμο.

Το γεγονός αυτό φαίνεται πως εκμεταλλεύονται πολλοί οι οποίοι επισκέπτονται το νησί με αυτοκίνητα και δίκυκλα.

"Sponsored links"

Ελαφονήσι

Ελαφονήσι

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανάρτηση σημειώνονται τα εξής:

“Το τελευταίο διάστημα της καραντίνας, στην περιοχή του Ελαφονησίου, παρατηρούνται περιστατικά ανάλογα με τα γυρίσματα του GNTM στην Ελαφόνησο πριν μερικές μέρες. ΙΧ εισέρχονται καθημερινά στην παραλία, αγνοώντας επιδεικτικά κάθε πινακίδα και κάθε λογική.
Παραμονές Χριστουγέννων, Δυτικοί άνεμοι είχαν μεταφέρει και εναποθέσει  στο στενό θαλάσσιο κανάλι που χωρίζει το νησί από τη γειτονική ακτή,  επαρκή ποσότητα άμμου έτσι το νησί δεν ήταν πλέον νησί. Στις 24 του μηνός νεαρό ζεύγος οδήγησε το αμάξι του μέσα στο νησάκι και το πάρκαραν δίπλα στην περίφραξη για να κάνουν στη συνέχεια ένα μακρινό περίπατο…

Στις 25 του μηνός, αμάξια κινήθηκαν μέχρι το νησάκι αφήνοντας έντονα αποτυπώματα στην άμμο.

Ελαφονήσι

Στο διάστημα 25-28 Δεκεμβρίου μηχανή ή μηχανές κινήθηκαν κατά μήκος της νότιας ακτής του νησιού εισερχόμενες και στις αμμοθίνες, ρίχνοντας προστατευτικό πάσσαλο και αγνοώντας την περίφραξη γύρω από αυτές.

Στις  30/12 αυτοκίνητο μπήκε και στο νερό, μάλλον για να δροσιστεί, αφού ήταν για μεγάλο διάστημα σταθμευμένο σε χώρο που δεν επιτρέπεται η είσοδος περιμένοντας να διακόψουν οι kite surfers την άθλησή τους για να του επιτρέψουν την διαδρομή αναψυχής.

 

"Sponsored links"

Είναι κρίμα σε μία περιοχή που αποτελεί στολίδι για όλους μας, και ισορροπεί μεταξύ περιοχής ύψιστης φυσικής σημασίας (Natura 2000) και τουριστικού ενδιαφέροντος, να αντιμετωπίζεται με τόση έλλειψη ευαισθησίας.

Ελαφονήσι

Οι «Παράκτιες αμμοθίνες με είδη Κέδρων» αποτελούν σύμφωνα με την Οδηγία των Οικοτόπων (οδηγία ΕΟΚ 92/43) οικότοπο προτεραιότητας (κωδικός 2250*). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι απειλείται ιδιαίτερα από τη ρύπανση λόγω ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, τη δυσκολία φύτρωσης των σπόρων και από τη διάβρωση των αμμοθινών.

Το αυτοκίνητο που φαίνεται σε άλλη εικόνα είναι σταθμευμένο σε σημείο που απέχει με τα πόδια λιγότερο από 5 μέτρα από επιτρεπόμενο χώρο στάθμευσης.. Για να πάει στη θέση όπου φαίνεται χρειάστηκε να κινηθεί για μεγάλη απόσταση σε απαγορευμένη διαδρομή πάνω σε αμμοθίνες.

Ελαφονήσι

Αυτή η δημοσίευση έχει στόχο την ευαισθητοποίηση και όχι την τιμωρία/εξευτελισμό. Ωστόσο, αυτές είναι παρατηρήσεις που έγιναν την τελευταία βδομάδα. Μια ανασκόπηση που έγινε σε φωτογραφικό υλικό του παρελθόντος δείχνει ότι αυτές οι πρακτικές ακολουθούνταν τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον. Παρατηρούμε ότι οι απαγορευτικές/ενημερωτικές πινακίδες παρ’ όλη τη σαφήνεια τους δεν αρκούν για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ίσως η δημιουργία παρατηρητηρίου ή άλλων μορφών συστηματικού ελέγχου να συμβάλλουν στην αποτροπή τέτοιων φαινομένων στο μέλλον”.

Ανάρτηση Ελαφονήσι

Ανάρτηση Ελαφονήσι

Ανάρτηση Ελαφονήσι

Φωτογραφίες: Facebook/Βιοποικιλότητα της Κρήτης

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις