23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Προβληματισμός παρά τις διαβεβαιώσεις για «αποκλειστικά προσωπική χρήση»

Ημερομηνία:

Την χορήγηση πιστοποιητικού εμβολιασμού σε όσους πολίτες κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού προωθεί οι ελληνικές αρχές.

Αυτό ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δίνοντας σχετικές διευκρινίσεις αναφορικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα χορηγείται στους πολίτες που θα εμβολιάζονται.

Σύμφωνα με τον Μ. Θεμιστοκλέους, όσοι θα λαμβάνουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, θα μπορούν να λαμβάνουν σε ψηφιακή μορφή πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα μπορούν να το αξιοποιούν για προσωπική χρήση και θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία του εμβολιαζόμενου (πότε εμβολιάστηκε κλπ.).

Δείτε το σχετικό βίντεο από την χθεσινή επίσημη ενημέρωση (από το 11ο λεπτό και έπειτα):

Παράλληλα, όσοι εμβολιάζονται πρώτη φορά θα λαμβάνουν έντυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Όπως αποκάλυψε το Open, παρουσιάζοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έλαβε υγειονομικός, τη βεβαίωση θα λαμβάνουν όλοι οι πολίτες που κάνουν το εμβόλιο.

Στο έγγραφο υπάρχει το όνομα του πολίτη που έκανε το εμβόλιο, το ΑΜΚΑ του, το όνομα της εταιρείας του εμβολίου που έκανε, η ημερομηνία εμβολιασμού του αλλά και η ημερομηνία της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Κυριάκος Πιερρακάκης: Θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού

Στο ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκε την Δευτέρα και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως υποστήριξε θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού.

Διευκρίνισε όμως ότι το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ), καθώς υπάρχει ζήτημα προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Εύλογος είναι όμως την ίδια στιγμή ο προβληματισμός και το πού ακριβώς θα χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, παρότι θεωρητικά χορηγείται μόνο για προσωπική χρήση.

"google ad"

Και αυτό καθώς θεωρείται δεδομένο πως η αγορά θα επιβάλει περιορισμούς σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ήδη επιχειρήσειςαεροπορικέςεστιατόρια έχουν δηλώσει την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν το σχετικό έγγραφο.

Προς το παρόν δεν έχει εκφραστεί επισήμως παρόμοια πρόθεση από κράτη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...