20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πιστώθηκαν οι άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες – Πάνω από 10% η μείωση στα ποσά που μπήκαν στους λογαριασμούς

Ημερομηνία:

Γιγαντώνονται οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου για τα ποσά άμεσων ενισχύσεων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών το απόγευμα της Παρασκευής 18 Δεκεμβρίου, καθώς επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που προέβλεπαν οριζόντια περικοπή της τάξεως του 10% στην βασική ενίσχυση, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή των πολλών και διαφόρων που κατάφεραν φέτος να αποκτήσουν πρόσβαση στο εθνικό απόθεμα, κυρίως μέσω βοσκοτόπων.

 Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πίστωση να φέρνει τους παραγωγούς αντιμέτωπους με μεγάλη μείωση στα ποσά που ανέμεναν και αυτό να οφείλεται, όπως ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, αναγνώρισε σε επικοινωνία του με το Agronews, σε οριζόντια μείωση 10% στη βασική ενίσχυση.

Ο υπουργός αποδίδει την ενέργεια αυτή σε «συντηρητικές» προσεγγίσεις, έτσι ώστε να υπάρξει «ασφάλεια» στην πληρωμή και την ίδια στιγμή διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει συμπληρωματική εκκαθάριση την ερχόμενη Τρίτη 22 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός αναγνωρίζει επίσης στην επικοινωνία του με το Agronews, ότι ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, δηλαδή διαφορά άνω των 30 εκατ. ευρώ, όπως είπε, εντοπίζεται σε πρόσθετες απαιτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα. Κι εδώ το βάρος πέφτει στην ενεργοποίηση δικαιωμάτων που έχουν γίνει από καινούργια βοσκοτόπια.

Όπως και να έχει το πράγμα, η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου είναι μεγάλη, ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί είναι πρωτοφανής και η κυβέρνηση οφείλει κάποια στιγμή να λύσει άπαξ και δια παντός το «καρκίνωμα» που υπάρχει εδώ και χρόνια με τη διαχείριση του ΟΣΔΕ και την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων.

Στο απόθεμα έμπλεξε το τσεκ

Ένα κενό στο ταµείο της ∆οµοκού στάθηκε ικανό να απογοητεύσει για άλλη µία φορά τον αγροτικό κόσµο, αφενός γιατί καθυστέρησε την προγραµµατισµένη για δύο µέρες νωρίτερα εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, του πρασινίσµατος και της ενίσχυσης των νεαρών γεωργών (που φέτος έχει αυξηµένο συντελεστή στο 36,5%) και αφετέρου γιατί έφερε και µια οριζόντια περικοπή στα χρήµατα που έχουν λαµβάνειν οι δικαιούχοι παραγωγοί. Αιτία, οι «αλχηµείες» που έχουν γίνει µε την κατανοµή βοσκοτόπων και την ενεργοποίηση δικαιωµάτων από το Εθνικό Απόθεµα που έκαναν το προβλεπόµενο κονδύλι  να µην φθάνει για όλους. Ωστόσο, προς αποφυγήν έντονων αντιδράσεων  από την πλευρά των αγροτών, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ολοκληρώθηκαν µέσα σε µία ηµέρα και µέχρι το µεσηµέρι της Πέµπτης είχε ήδη ανακοινωθεί από τον Οργανισµό Πληρωµών ότι «ολοκληρώθηκε η χορήγηση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεµα έτους 2020», χωρίς βέβαια να αναφέρεται το ποσό πανελλαδικά.

Έτερη και χειρότερη για τους αγρότες συνέπεια, η απόφαση των αρµοδίων των πληρωµών να κρατηθεί πίσω ένα ποσό από το τσεκ προς «όποια» χρήση, µε αποτέλεσµα οι παραγωγοί να βλέπουν στα βιβλιάριά τους µία οριζόντια περικοπή της τάξης του 10% στη βασική ενίσχυση και του 5% στο πρασίνισµα, χρήµατα που είχαν ιδιαίτερη ανάγκη ειδικά τώρα το χειµώνα.

Κατόπιν αυτού και µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές, ο προγραµµατισµός έδειχνε πίστωση των λογαριασµών των περίπου 650.000 δικαιούχων παραγωγών από το µεσηµέρι της Παρασκευής 18 ∆εκεµβρίου και αναλήψεις από τα ΑΤΜ της τράπεζας Πειραιώς την ίδια ηµέρα. Κατά το σύνηθες, σειρά παίρνουν οι υπόλοιπες τράπεζες για αναλήψεις από τα γκισέ από ∆ευτέρα, ενώ µία µέρα µετά -την Τρίτη 22 ∆εκεµβρίου- αναµένεται να ξεκινήσει η πίστωση της εξισωτικής αποζηµίωσης του 2020, συνολικού ποσού 256,9 εκατ. ευρώ.

Πέρασαν οι ενστάσεις και οι ενεργοί αγρότες για την πληρωµή της εξισωτικής

Εν τω µεταξύ, σύµφωνα µε ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ολοκληρώθηκε η τελική κατάταξη των δικαιούχων παραγωγών για την εξισωτική αποζηµίωση του 2020, όπως αυτή προέκυψε µετά την εξέταση και των ενστάσεων και µε τον χαρακτηρισµό της ιδιότητας του «ενεργού γεωργού»  να έχει προκύψει από το τελευταίο αρχείο της ΑΑ∆Ε. Σηµειώνεται επίσης ότι οι παραγωγοί οι οποίοι δεν είχαν εκκαθαριστεί και ήταν «υπό έλεγχο» ως προς την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, θεωρήθηκαν «ενεργοί» για την τελική κατάταξη.

Μέσα στην επόµενη εβδοµάδα, άνευ απροόπτου, προγραµµατίζεται να πληρωθούν και οι ειδικές ενισχύσεις για το ελαιόλαδο ποσού 126,3 εκατ. ευρώ, το πακέτο των 37,9 εκατ. ευρώ για ελιές Καλαµών και κηπευτικά.

Τέλος, ενηµερώνονται οι παραγωγοί που εµπίπτουν σε δείγµα ελέγχου ότι µπορούν µέσα από την «Καρτέλα του Αγρότη» να δουν τα αποτελέσµατα ελέγχων µέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της βασικής και της πράσινης ενίσχυσης. Επίσης, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται ότι η ειδική εφαρµογή υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσµάτων στα πλαίσια του πρασινίσµατος θα λειτουργήσει µέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2021, µε σκοπό να δοθεί στους ενδιαφερόµενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων µείωσης λόγω ελέγχου. Μάλιστα, η εν λόγω εφαρµογή είναι ήδη διαθέσιµη στα κατά τόπους ΚΥ∆.

Agronews

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...