22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πλούσιες οι παράλληλες εκδηλώσεις στις γιορτές Ρόκκας 2017

Ημερομηνία:

Με πολλές και διαφορετικές παράλληλες εκδηλώσεις πλαισιώνεται το πρόγραμμα των Γιορτών Ρόκκας, που ξεκινούν την Δευτέρα 24 Ιουλίου και ολοκληρώνονται στις 7 Αυγούστου.

Αστροπαρατήρηση, εκπαιδευτικά εργαστήρια λιθοξόων και κοσμήματος,  εργαστήριο αρχαιολογίας και τέχνης, εργαστήρια εικαστικών για παιδιά, ξεναγήσεις στα χωριά και τη γύρω περιοχή, αλλά και έκθεση με τοπικά προϊόντα, θα ψυχαγωγήσουν τους επισκέπτες που θα βρεθούν στην Ρόκκα και Κερά στη Κίσσαμο Χανίων!

Οι «Γιορτές Ρόκκας», εορτάζουν φέτος την 5η επετειακή τους διοργάνωση. Πρόκειται για μια γιορτή των τεχνών και των επιστημών που διοργανώνεται από τους ίδιους τους κατοίκους των δύο χωριών, που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούν τους 60 και προσελκύει επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Οι Γιορτές Ρόκκας πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2013 κι έκτοτε ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού τους τις ημέρες της αυγουστιάτικης πανσελήνου. Μετά από 4 διοργανώσεις, με αυξανόμενη κάθε χρόνο επιτυχία, και με αριθμό επισκεπτών που αγγίζει συνολικά τους 15.000, οι Γιορτές Ρόκκας διαμορφώνουν την πολιτισμική φυσιογνωμία της περιοχής. H μουσική εκδήλωση, με την οποία κορυφώνεται η διοργάνωση, εντάσσεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Στο ΦΩΣ του ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ».

Οι Γιορτές Ρόκκας είναι μια συνδιοργάνωση των:  Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Κισάμου, Δημος Πλατανιά, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Ρόκκας, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεράς.

Αναλυτικά οι παράλληλες εκδηλώσεις ξεκινούν με την έναρξη της διοργάνωσης:

Δευτέρα 24 Ιουλίου/ 23:30 / αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας

Αστροπαρατήρηση στις Γιορτές Ρόκκας

Στο τέλος της βραδιάς ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης θα διοργανώσει παρατήρηση του νέου φεγγαριού και τ’ ουρανού με τηλεσκόπια στον αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας.

Εκπαιδευτικά Εργαστήρια στις Γιορτές Ρόκκας

Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στα χωριά της Κεράς και της Ρόκκας και θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες. Είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 6946905263, Μέτη Παναγιωτοπούλου, 6972669870, Ειρήνη Χαιρετάκη- Καστανάκη, info@giortesrokkas.gr

Εργαστήριο Λιθοξόων από την Ασπασία Παπαδοπεράκη – 25, 26, 27, 28, 31 Ιουλίου, 1, 2, 3 και 4  Αυγούστου, 10:00-13:00

Απευθύνεται σε:     Νέους από 15 χρονών που τους ενδιαφέρει να μυηθούν στα μυστικά της πέτρας. «Η Ρόκκα (σημαίνει και πέτρα) ίσως είναι από τους αρχαιότερους τόπους λατρείας και κατοικίας της Κρήτης. Οι παλαιότεροι χώροι κατοικίας που θυμόμαστε ήταν λαξευμένοι στους πρόποδες της στους βράχους, και τα χτισμένα σπίτια με καμαρωτά χωρίσματα και πεσσούς στ’ ανοίγματα για πόρτες και παράθυρα μαρτυρούν τη χρήση μονόλιθων πελεκημένων.

"google ad"

Έκθεση έργων των εργαστηρίων της Ασπασίας Παπαδοπεράκη από τις 5 έως και τις 7 Αυγούστου στην Ρόκκα.

  • Εργαστήριο Κοσμήματος από την Ασπασία Παπαδοπεράκη

Απευθύνεται σε:     Νέους από 15 χρονών.

25, 26, 27, 28 και 31 Ιουλίου, 1, 2, 3 και 4 Αυγούστου, 18:00- 20:00

Η Ασπασία Παπαδοπεράκη είναι γλύπτρια με καταγωγή από τη Ρόκκα. Γεννήθηκε το 1942 στην περιοχή της Κνωσσού. Σπούδασε γλυπτική στην ΑΣΚΤ 1966-72 με πρώτη υποτροφία του ΙΚΥ και καθηγητές: τον Καλαμαρά, τον Βασιλειάδη και τον σπουδαίο ζωγράφο Θωμά Παπαδοπεράκη.

  • Εργαστήριο αρχαιολογίας και τέχνης: Μινωική Κουζίνα – 5 Αυγούστου/ 18:00- 21:00

Απευθύνεται σε: Ενήλικες

Ιδέα- υλοποίηση: Κούλα Μπορμπουδάκη, Αρχαιολόγος MSc, Ιστορικός Τέχνης, Τατιάνα Φραγκοπούλου, Αρχαιολόγος PhD, Ξεναγός

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο πειραματικής αρχαιολογίας, με θέμα την μινωική κουζίνα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα να παρασκευάσουν οι ίδιοι υπό την καθοδήγηση αρχαιολόγων, μινωικά γεύματα σε πήλινα μινωικά μαγειρικά σκεύη (πλάθανο, τριποδική χύτρα και κρατευτή), σε ανοικτή εστία. Κύριος στόχος του εργαστηρίου είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την ιστορία και την εξέλιξη της τροφής στην Κρήτη, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα αρχαιολογικά κατάλοιπα.

  • Εργαστήριο αρχαιολογίας και τέχνης: «Φωτεινές Σπείρες» – Πέμπτη 3, Παρασκευή 4 και Σάββατο 5 Αυγούστου / Ώρα 11:00 – 14:00

Απευθύνεται σε:     Μαθητές Δημοτικού*

Ιδέα εργαστηρίου: Μαρία Δρακάκη, Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Καρυωτάκη, Εκπαιδευτικός Μουσικής Αγωγής

Εμψύχωση ομάδας- υλοποίηση : Μαρία Δρακάκη, Κατερίνα Καρυωτάκη

Τα παιδιά με την ανάλογη εμψύχωση θα προσεγγίσουν το έργο του γνωστού καλλιτέχνη θα εμπνευστούν από αυτό και μέσα από μια ακολουθία δραστηριοτήτων θα αναζητήσουν και θα συνδέσουν συμβολισμούς του έργου με τις οπτικές αναπαραστάσεις του μεταλλίου της Ρόκκας .

*Θα προσφερθεί χυμός και πρόχειρο γεύμα στα παιδιά. Υπάρχει δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης από και προς την Κερά, όπου θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο.

Έκθεση έργων εργαστηρίου από τις 5 έως και τις 7 Αυγούστου στην Ρόκκα.

Εξορμήσεις στις Γιορτές Ρόκκας

Δευτέρα 31 Ιουλίου/ 20:00/ Ρόκκα

Ξενάγηση στον αρχαιολογικά χώρο και στα γραφικά στενά της Ρόκκας.

Σάββατο 5 Αυγούστου/ 09:00/ Ρόκκα και Κερά

Οργανωμένη εξόρμηση στο φαράγγι της Ρόκκας και στο χωριό της Κεράς

Έκθεση τοπικών προϊόντων στις Γιορτές Ρόκκας

Δευτέρα 24 Ιουλίου/ πλατεία Ρόκκας

Τετάρτη 2 Αυγούστου/ Κερά

Δευτέρα 7 Αυγούστου/ πλατεία Ρόκκας

Στις Γιορτές Ρόκκας στόχος είναι να δημιουργηθεί μια συνδυαστική εμπειρία για τους επισκέπτες αφού στα πλαίσια των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν τοπικά προϊόντα. Κι από την αντίστροφη πλευρά, δίνεται το βήμα στις τοπικές επιχειρήσεις να αναπτύξουν το κοινό τους και να έχουν περισσότερα κίνητρα για συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής.

Πληροφορίες:

www.giortesrokkas.gr

www.facebook.com/GiortesRokkas/

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καταγραφή των αγροτικών προβιομηχανικών εγκαταστάσεων της Βενετοκρατίας στον Δήμο Αποκορώνου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, στο Δημαρχείο Αποκορώνου,...

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...