15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Πνευματικό Ημερολόγιο: ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΤΟΥ ΤΣΕΡΜΠΑΡ (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα)

Ημερομηνία:

Επιμέλεια – Κείμενα: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΤΟΥ ΤΣΕΡΜΠΑΡ – EDWARD HERBERT DE CHERBURY
(Έϋτον ον Σέβερν, Σροφσάιρ 1583 – Λονδίνο 1648)

Εκλεκτός άγγλος φιλόσοφος, συγγραφέας, ποιητής, στρατιωτικός, αξιωματούχος και διπλωμάτης, ταξίδεψε στη Γαλλία, Κάτω Χώρες, Ισπανία και Ιταλία και διετέλεσε πρεσβευτής στο Παρίσι, υπηρέτησε δε υπό τον πρίγκιπα της Οράγγης και το δούκα της Σαβοΐας. Στη δίνη του αγγλικού εμφυλίου πολέμου, μέλος του κοινοβουλίου, βρέθηκε διχασμένος μεταξύ της φυσικής, αριστοκρατικής του θέσης και των πολιτικών του ιδεών. Επονομαζόμενος πατέρας του αγγλικού θεΐσμού, πέραν του χριστιανισμού, συμπυκνώνει τις αρχές του στην ύπαρξη του Θεού, στη λατρεία, την αρετή, ευσέβεια και μεταμέλεια και την μεταθάνατο ανταπόδοση, ασκώντας αξιόλογη επίδραση στην εποχή του.

Έργα: Περί αληθείας (1624), Βίος Ερρίκου Η’ (1639), De religione gentilium (1645), Διάλογος διδασκάλου και μαθητή (1768), Αυτοβιογραφία (1886), Ποιήματα (1923).

Βιβλιογραφία: Baron Charles de Remusat, Lord Herbert de Cherbury, Sa vie et ses oeuvres, 1874, C. Guttler, Eduard, Lord Herbert von Cherbury, 1897, R.D. Bedford, The Defence of truth, Herbert of Cherbury and the seventeenth century, 1979, Eugene D. Hill, Lord Hebert of Cherbury, 1987, Βικιπαίδεια.

Εικονογραφία: Εντ. Χέρμπερτ, Βαρώνος του Χέρμπουρυ, πίνακας Ισαάκ Όλιβερ, 1610-1614.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΣΟΥΙΦΤ, ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΟΥ ΓΚΙΟΥΛΙΒΕΡ (ΜΕΡ. Α’)

* * *

Τα προβλήματα της γενικής φιλοσοφίας ανάγονται κυρίως στη φύση του όντος, στον δυισμό και στον ενισμό. Ο δυισμός αποδέχεται δυο ουσίες διαφορετικές, ύλη και πνεύμα, νου και νόηση, φύση και Θεό. Η ψυχολατρεία (ανιμισμός), η προγονολατρεία (μανισμός), η δαιμονολατρεία (τοτεμισμός) είναι οι πρώτες μορφές του δυισμού. Η μετεμψύχωση αποτελεί αρχαιότατη πίστη του ανθρώπου.

Ο Αναξαγόρας δημιουργεί το πρώτο δυιστικό δόγμα και ο Πλάτων ακολουθεί με το δικό του φιλοσοφικό σύστημα. Πατέρες της Εκκλησίας, σχολαστικοί, αλλά και ο Καρτέσιος και ο Χέρμπερτ ακολουθούν δυιστικές απόψεις.
Στον ενισμό ανήκουν οι φιλοσοφικές θεωρίες του υλισμού, του ιδεαλισμού και της ταυτότητας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...