Ποδηλάτρεις προς Δήμαρχο Χανίων: “Είναι ο Δήμαρχος όμηρος των καταστηματαρχών στα Χανιά; Ποιοί αποφασίζουν τέλος πάντων για τους ελεύθερους χώρους;”

Κανένα σχόλιο

Οι “Ποδηλάτρεις” αμφισβητούν το κατά πόσο ο Δήμαρχος Χανίων μπορεί να τηρήσει ακόμα και αυτά πού εχουν ψηφιστεί ως Κανονισμός.

Με κείμενο που έδωσαν στη δημοσιότητα αναφέρουν ότι από τη στιγμή που δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, “χάνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και τα λεγόμενα του Δημάρχου” ενώ θέτουν το ερώτημα:

“Είναι ο Δήμαρχος όμηρος των καταστηματαρχών στα Χανιά; Ποιοί αποφασίζουν τέλος πάντων για τους ελεύθερους χώρους;”

"Sponsored links"

Η ανακοίνωση του σωματείου Ποδηλάτρεις Χανίων:

“Οι κατά καιρούς εξαγγελίες της Δημοτικής Αρχής αλλά και οι αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου αν δεν εφαρμόζονται καταντούν κενές περιεχομένου. Επιπλέον χάνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και τα λεγόμενα του Δημάρχου.

Πέρυσι τέτοια εποχή είχαν γίνει ομηρικές μάχες στα δημοτικά συμβούλια για τους ελεύθερους χώρους στους πεζόδρομους και τα πεζοδρόμια και είχε ψηφιστεί ένας κανονισμός. Μια βόλτα από την Χ’Μιχάλη Νταλιάνη μας δείχνει ότι κατάσταση είναι χειρότερη και από πέρυσι.

Είναι ο Δήμαρχος όμηρος των καταστηματαρχών στα Χανιά; Ποιοί αποφασίζουν τέλος πάντων για τους ελεύθερους χώρους;

Εμείς οι πολίτες ή εκείνοι οι μαγαζάτορες

  1. που κλείνουν την Νταλιάνη;
  2. που απαιτούν να γεμίσουν με τραπεζοκαθίσματα τον υπό ανάπλαση παραλιακό άξονα της Νέας Χώρας;
  3. που δεν θέλουν τον ποδηλατόδρομο να συνεχίσει στην Σκαλίδη;

Είναι ανεξήγητοι οι λόγοι που η Δημοτική Αρχή σχεδιάζει έναν ποδηλατόδρομο στην επονομαζόμενη «πράσινη διαδρομή» (Τζανακάκη – Γιάνναρη – Σκαλίδη και Πειραιώς) και τον αφήνει ανολοκλήρωτο στο τέλος της Χ. Γιάνναρη την στιγμή που η ανάπλαση περιλαμβάνει και την συνέχειά της δηλ. την οδό Σκαλίδη, από την οποία θα μπορούσαν οι ποδηλάτες να συνεχίσουν είτε προς την οδό Κισσάμου είτε να συναντήσουν τον ποδηλατόδρομο της Πειραιώς προς Νέα Χώρα.

Φαίνεται παράλογο να μην συνδέεται ο σχεδιαζόμενος ποδηλατόδρομος με έναν υφιστάμενο που απέχει μερικές δεκάδες μέτρα. Είναι επίσης οικονομικά σπάταλο να χρηματοδοτείται ένα νέο έργο που δεν περιλαμβάνει ούτε καν την προοπτική να χρησιμοποιηθεί από ποδηλάτες την στιγμή που η ρητορική του Δημάρχου διαβεβαιώνει για το αντίθετο!

Η Δημοτική Αρχή ισχυρίζεται ότι στην Σκαλίδη δεν χωράει ποδηλατόδρομος ή ότι θα μειωθεί το πεζοδρόμιο αν γίνει και εκεί ποδηλατόδρομος. Την αντικρούουμε:

1. Η οδός Σκαλίδη από την αρχή της μέχρι την συμβολή της με την οδό Πειραιώς είναι φαρδύτερη (13.62m έως και 14.13m) από την οδό Χ. Γιάνναρη (13.05m έως μόλις 13.80m). Άρα, πώς δεν χωράει ποδηλατόδρομος στην φαρδύτερη Σκαλίδη αλλά χωράει στην Γιάνναρη;;;;

"Sponsored links"

2. Στην οδό Σκαλίδη, ο ποδηλατόδρομος θα μπορούσε εναλλακτικά να είναι στο επίπεδο του πεζοδρομίου οπότε και δεν απαιτούνται τόσο μεγάλες διατομές. Αυτό εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην φιλική προς το ποδήλατο πόλη του Ρεθύμνου ακόμα και στην σαφώς στενότερη οδό Κουντουριώτου η οποία είναι πολυσύχναστη κεντρική αρτηρία με πυκνή κίνηση πεζών.

3. Στο στενό κομμάτι της οδού Σκαλίδη (μετά την οδό Πειραιώς) το οποίο άλλωστε εκτείνεται για μόλις λίγα μέτρα, προτείνουμε να τοποθετηθεί κατάλληλη σήμανση (Ρ66α) που προβλέπει μικτή χρήση από οχήματα και ποδήλατα να ενθαρρύνεται να συνεχίσει μέχρι που ξαναφαρδαίνει η οδός ώστε να ακολουθεί την ανάπλαση μέχρι το τέλος της (στο «Πανελλήνιο»). Έτσι κι αλλιώς οι ποδηλάτες χρησιμοποιούμε αυτό το κομμάτι του δρόμου.
Απλά η εισαγωγή σήμανσης για ποδηλάτες όπως προβλέπεται και από τον νέο ΚΟΚ ενισχύει την κουλτούρα χρήσης του ποδηλάτου.
Αλλά και στην οδό Πειραιώς η ανάπλαση πάλι εξαιρεί το ποδήλατο.

Εδώ δεν υπάρχει το δήθεν πρόβλημα της Σκαλίδη. Άρα θα μπορούσε πράγματι ο ποδηλατόδρομος να ξεκινάει από την αρχή της Πειραιώς και να συνδέεται με τον υφιστάμενο. Κι όμως ούτε εδώ προβλέπεται ποδηλατόδρομος όμως στα σχέδια του έργου αφαιρείται χώρος 2m από το πεζοδρόμιο για να το δώσει στη στάθμευση ΙΧ!!!

Επιτέλους, ως πότε θα πρέπει να παλεύουμε για τα αυτονόητα; Είναι και οι ποδηλατόδρομοι (όπως και τα πεζοδρόμια) σημαντικός παράγοντας για την οδική ασφάλεια. Με τόσα τροχαία δυστυχήματα στα Χανιά, φαίνεται απερίσκεπτο να σκαλώνουν τέτοια έργα και να μένουν από το σχεδιασμό τους κιόλας, ανολοκλήρωτα.

Αν η πολιτική βούληση και οι εντολές του Δημάρχου ήταν πράγματι «για να εξυπηρετηθούν οι πεζοί και οι ποδηλάτες και όχι τα ΙΧ» (όπως ο ίδιος εξήγγειλε στη δημόσια παρουσίαση στο ΚΑΜ) τότε οι μελετητές θα έβρισκαν την λύση, όπως έχει γίνει στο γειτονικό μας Ρέθυμνο.

Φοβόμαστε ότι ο κ. Βάμβουκας θα αρκεστεί πάλι στις εξαγγελίες για το ποδήλατο όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι της πόλης . Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τις πρόσφατες αναπλάσεις (Αποκορώνου, Περίδου και Κορνάρου) από τις οποίες απουσιάζουν οι ποδηλατόδρομοι.

Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε όλα τα εξαγγελθέντα να γίνουν πραγματικότητα και όχι, όπως συμβαίνει συνήθως στον Δήμο Χανίων να κολλήσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και να χαθούν πάλι οι προβλεπόμενες προθεσμίες.

Βέβαια, σε μια δημοτική διοίκηση στην οποία γίνεται τέτοιος αλληλοσπαραγμός και οι καταστηματάρχες έχουν τέτοια επιρροή ώστε να αυθαιρετούν ελεύθερα, δεν τρέφουμε και πολλές ελπίδες.

Υ.Γ. Για τα παραπάνω αλλά και για τις προτάσεις μας που αφορούν τεχνικές βελτιώσεις έχουμε ήδη καταθέσει στις υπηρεσίες του Δήμου δύο υπομνήματα.”

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις