ΠΟΕΣΥ και Ενώσεις Συντακτών προς την κυβέρνηση: Είναι επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν τα Μέσα Ενημέρωσης

Κανένα σχόλιο

Κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους αρχηγούς των κομμάτων, απέστειλαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και το σύνολο των Ενώσεων Συντακτών της χώρας, αναφορικά την επείγουσα ανάγκη να υλοποιηθούν τα μέτρα στήριξης του Τύπου, που αν και έχουν εξαγγελθεί εδώ και μήνες και έχουν τη συμφωνία όλων των κομμάτων, μένουν ανεφάρμοστα από την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, η κατάσταση στον έντυπο Τύπο είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση έχει περιορίσει δραστικά την κυκλοφορία των εφημερίδων και έχει κλείσει δεκάδες σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Ενώ ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και όλων των ΜΜΕ.

Επισημαίνουν ότι παρόλο που η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει διαδικασία ενίσχυσης των εφημερίδων, δεν έχει συγκροτηθεί ακόμη η Γνωμοδοτική Επιτροπή και δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφόρηση όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου. Καταγγέλλουν επίσης ότι λαμβάνουν αόριστες και κενού περιεχομένου απαντήσεις στις ερωτήσεις τους για την εφαρμογή του νόμου, ενώ τα προβλήματα επιβίωσης στον έντυπο Τύπο έχουν πάρει την «οξύτερη μορφή τους».

"Sponsored links"

Αναλυτικά η επιστολή της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ) επιθυμούμε να σας εκφράσουμε για μια ακόμη φορά τον προβληματισμό και την ανησυχία μας για την δεινή κατάσταση που έχει περιέλθει ο έντυπος Τύπος και για το γεγονός της κωλυσιεργίας που έχει παρατηρηθεί αναφορικά με την ενίσχυση και χρηματοδότησή του.

Όπως ήδη γνωρίζετε καλά η κατάσταση στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης φαντάζει ζοφερή. Η πανδημία του κορωνοϊού, κινδυνεύει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στον Κλάδο μας, καθώς η πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία έχει δραματικές συνέπειες και για τις εργασιακές σχέσεις.

Ειδικότερα, η κατάσταση στον έντυπο Τύπο είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση έχει περιορίσει δραστικά την κυκλοφορία των εφημερίδων και έχει κλείσει δεκάδες σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία), έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και όλων των ΜΜΕ.

Η Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει τη διαδικασία ενίσχυσης των εφημερίδων, Πανελλήνιας και Περιφερειακής κυκλοφορίας, πολιτικής και αθλητικής θεματολογίας και έχει συγκροτηθεί η Γνωμοδοτική Επιτροπή.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία πληροφόρηση ως προς τις εξελίξεις για την εφαρμογή του νόμου και παρά τις παρεμβάσεις μας λαμβάνουμε αόριστες και κενού περιεχομένου απαντήσεις, ενώ τα προβλήματα επιβίωσης που από το παρελθόν αντιμετωπίζει ο Τύπος στη χώρα μας, έχουν αναδειχθεί στην οξύτερη μορφή τους κατά την πρόσφατη περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας, ως αποτέλεσμα και των περιοριστικών κανόνων που είχαν επιβληθεί.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Είναι επείγουσα όσο ποτέ η υλοποίηση των νομοθετημένων μέτρων ενίσχυσης του έντυπου Τύπου και επιβεβλημένο να συμπεριληφθεί και ο περιοδικός Τύπος στη ρύθμιση.

"Sponsored links"

Είναι επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν τα Μέσα Ενημέρωσης, να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να υποστηριχθούν οι πλέον ευάλωτοι εργαζόμενοί τους.

Είναι επιβεβλημένο η Κυβέρνηση να καταβάλλει άμεσα, όπως υποσχέθηκε, την επιχορήγηση προς τα πανελλαδικά, τοπικά και περιφερειακά μέσα, με ποσά τα οποία εκκρεμούν από το 2019, από την προηγούμενη κυβέρνηση, και παράλληλα, να εξαντλήσει κάθε άλλη δυνατότητα άμεσης ή μέσω των Περιφερειών, ενίσχυσης τους.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον, ένα ποιοτικό μέλλον, με επαγγελματικές αρχές δεοντολογίας και δημοσιογραφική αλληλεγγύη, που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας.

Επιπλέον είναι επιβεβλημένη η νομοθετική ρύθμιση για τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου πλαισίου λειτουργίας του έντυπου Τύπου, όπως η φορολογική αντιμετώπιση, το κόστος, εισαγωγής χάρτου, ο εκσυγχρονισμός της τεχνολογικής υποδομής, το κόστος διακίνησης κ.λπ.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας σάς ζητούμε να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να προχωρήσουν όλα τα θέματα που έχουν νομοθετηθεί για τη στήριξη του έντυπου Τύπου και για άγνωστο σε εμάς λόγο, έχουν παγώσει.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Για την Ομοσπονδία και τις Ενώσεις Συντακτών

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου

Η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Νικόλαος Καρράς

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε Δημήτρης Χορταργιάς

Ο Πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις